Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-17 13:11:00

Szabó Tímea szinte mindent lecserélne a baloldalon

Azt mondta, amerikai típusú, kétosztatú párt van kialakulóban, ezért egy olyan ernyőszervezetre lenne szükség, amiben elfér az MSZP-től az LMP-n át a civilektől az új pártokig mindenki. Új struktúrához pedig új ideológia is kell.

 

138 ezer aláírás kell az újabb népszavazás kiírásához a Római-part mobilgátjáról. A népszavazást egy magánember kezdeményezte, melyet hitelesítettek is. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy nem szabad engedni a természetes, pihenésre szolgáló dunai partszakasz tönkretételét. Korábban már indult egy népszavazási kezdeményezés, és akkor a kormány visszavonta a rendeletet, de most más formában mégis vissza akarja tenni, állította, és fideszes mutyiként említette a mobilgát építését. Ha a népszavazás sikerrel jár, azt szeretnék, ha a Nánási út- Királyok útja nyomvonalán épülne, mert ott biztonságosabb, és olcsóbb lenne a kivitelezése is, jelentette ki.
 
Az elért választási eredmény kapcsán elhangzott, hogy Molnár Gyula nem indul újra az MSZP elnökségéért, de az MSZP és a Párbeszéd frakciószövetségét indítványozta. Szabó Tímea támogatja ezt, és elmondta, szerinte későn alakult meg a szövetség. A Párbeszéd nyitott rá, sőt úgy véli, bővíteni kellene, nem csak a baloldalról, hanem a mérsékelt konzervatív oldalról is, hogy 2022-ben ne ismétlődjön meg az, ami most történt.
 
Az MSZP és a Párbeszéd nézetei közel állnak egymáshoz, de a konzervatívok nézetei jelentősen eltérnek. Ráadásul, az MSZP most rosszabbul teljesített a Párbeszéddel együtt, mint 2014-ben nélkülük- hangzott el a műsorban. A kérdésre, hogyan gondolja a konzervatív csatlakozást, a társelnök azt válaszolta, nem csatlakozásról lenne szó, hanem egy teljesen új dolgot kell létrehozni az ellenzéki oldalon. Már Magyarországon is egy amerikai típusú kétosztatú párt van kialakulóban, tette hozzá. Szerinte "egy olyan ernyőszervezetet kell létrehozni, amiben elfér az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, a DK, civilek, új pártok, mindenki, mert ezt a rendszert meg kell szüntetni!" - jelentette ki.
 
Arra a felvetésre, hogy azelőtt például Gyurcsány Ferenccel nem voltak hajlandóak együttműködni, most pedig mindenkit bevonnának, Szabó Tímea úgy reagált, a személyi kérdéseket egyelőre félre kell tenni, és az ország érdekeit kell nézni. Azt is lehetségesnek tartja, hogy a pártokat elfelejtsék, folytatta, nem pártszínekben kellene indulni, hanem civil tömböket kialakítani az ellenzéki oldalon. A bizalmat vissza kell szerezni, és talán másokat is be lehetne vonni, jegyezte meg a Párbeszéd társelnöke, aki szerint nem csak a nevek változnának, hanem a struktúra, a gondolkodás, és az ideológia is új lenne. Bővítésre, egy amerikai típusú demokratikus pártra gondolt, közölte.
 
Hogy mit gondol a Jobbik szerepéről Vona Gábor lemondása után, Szabó Tímea elmondta, nem örülnek a helyzetnek. Nem szeretnék azt, hogy legyen egy nagy Fidesz-tömb, és utána egy hol jobbra, hol alatta, fölötte álló Jobbik, és hogy ez a radikális jobboldali politika érvényesüljön egyértelműen az országban. Azt szeretnék, hogy egy szociális demokráciára épülő politika és ideológia legyen, amely az emberek jólétét, békéjét, biztonságát tartja elsődlegesnek- sorolta Szabó. A "Soros- bérencekről" megjelent listáról annyit mondott, elfogadhatatlan a listázás, különösen a 21. században. Ezt nem szabad, és nem is fogják hagyni a jövőben, jelentette ki.
 
atv.hu

További belföldi híreink