Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-16 17:18:00

Ma köszön el a Fidesz-KDNP távozó képviselőitől

Holnap tartja alakuló ülését a KDNP frakció 16 képviselővel, az MSZP-Párbeszéd 20 fős képviselőcsoportja pedig szerdán. Ma este búcsúztatják a fideszes és kereszténydemokrata képviselőket, akik távoznak a T.Házból, köztük Hoffmann Rózsa volt oktatási, Répássy Róbert volt igazságügyi államtitkárt, illetve Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztost. Érkezik a fideszes Novák Katalin és Szabó Tünde is.

Ma köszön el a Fidesz-KDNP távozó képviselőitől

Ma este búcsúztatják azokat a fideszes, illetve kereszténydemokrata képviselőket, akik kiestek, illetve távoznak a parlamentből, vagy a Fidesz-KDNP országos listáján a 86. hely után szerepelt a nevük. Így a következő, májusban kezdődő parlamenti ciklusban már nem ül majd ott a T.Ház padsoraiban a KDNP-s Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkár (ő eleve vissza szeretett vonulni), Firtl Mátyás, Gaál Gergely, Hollik István pedig a Belvárosban nem tudta egyéni körzetben megszerezni a mandátumot, az LMP-s Csárdi Antal, akinek a javára a balliberális pártok jelöltjei visszaléptek, nyert és lett képviselő.

A fideszes nagy nevek közül Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, Budai Gyula volt elszámoltatási kormánybiztos, Czomba Sándor egykori foglalkoztatáspolitikai államtitkár is távozik, de mások mellett Kucsák László is, akit a szocialista Kunhalmi Ágnes legyőzött a XVIII. kerületben, továbbá Vas Imre, Vantara Gyula, Varga József és Tiffán Zsolt is, míg a korrupciógyanús ügybe keveredett Mengyi Roland nem is volt már képviselő-jelölt.

Viszont jönnek új képviselők, a Fidesz-frakció tagja lesz majd Novák Katalin családügyi államtitkár, aki a kiszivárgott hírek szerint egy súlyponti demográfiai miniszteri szék várományosa, ő a Fidesz-KDNP lista 4. helyéről kerül be, illetve Szabó Tünde sportállamtitkár, aki viszont egyéni körzetben szerzett mandátumot, Nyíregyházán. De új honatya lesz a fideszes képviselők között Bajkai István erzsébetvárosi alpolgármester - akiről szintén azt hallani, hogy kormányzati pozíciót kaphat, és Dömötör Csaba, a Rogán Antal vezetett minisztérium parlamenti államtitkára is például, vagy Héjj Dávid, Lázár János volt kabinetfőnöke,  a Tokaji Borvidéki Fejlesztési Tanács elnöke, de Böröcz László, a Fidelitas elnöke is. A KDNP-frakció új tagja lesz Süli János Paksért felelős tárca nélküli miniszter, ő egyéni körzetben szerzett mandátumot Pakson.

Az atv.hu-hoz eljutott hírek szerint holnap megalakul a KDNP parlamenti frakciója, 16 képviselővel. Négy évvel ezelőtt, 2014-ben ugyanennyi honatyával alakultak meg, és a Fidesz-KDNP akkor is pontosan 133 mandátumot szerzett összesen. Süli Jánoson kívül Kárpátiné Juhász Hajnalka is a KDNP-frakció tagja lesz, ő kabinetfőnök és az igazságügyi kapcsolatokért felelős főosztályvezetője volt Trócsányi László minisztériumának, de a keteszténydemokratákhoz ül Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke is. Holnap frakcióvezetőt is választ a KDNP-frakció: ha vállalja a felkérést, Harrach Péter lehet, akivel a miniszterelnök is elégedett volt, ha nem vállalja, jön a fiatalítás. Ezúttal Harrach Péter már nem indult egyéniben, az EMMI államtitkára, a szintén KDNP-s Rétvári Bence szerzett mandátumot a váci körzetben, Harrach Péter aktívan kampányolt mellette.

Az MSZP-Párbeszéd frakció szerdán alakul meg hivatalosan - tájékoztatták az atv.hu-t. A képviselőcsoport kisebb lesz, mint 2014-ben, akkor 28 képviselői hely jutott nekik, most a Párbeszéddel osztoznak 20 helyen. A távozók között van Harangozó Gábor,  Bárándy Gergely, Heringes Anita, Horváth Imre, Józsa István, Kiss László, Legény Zsolt, Lukács Zoltán, Teleki László, Tukacs István, Velez Árpád. Gőgös Zoltán az ATV Egyenes beszédben jelentette be, hogy nem veszi fel parlamenti mandátumát, de Karácsony Gergely, az MSZP-P miniszterelnök-jelöltje sem ül be a T. Házba, a zuglói polgármesterséget folytatja inkább. A hirek szerint Karácsony mérlegeli, hogy jövőre a főpolgármesterségre aspiráljon. Érkezik az MSZP-Párbeszéd frakcióba viszont Gurmai Zita, korábbi EP-képviselő. A Párbeszéd új képviselői: Bősz Anett (Magyar Liberális Pártja) politikusa, valamint Szabó Tímea és Tordai Bence, (Párbeszéd).

Az MSZP választmánya várhatóan szombaton ülésezik, és elnökjelölések is lesznek. Eddig Kunhalmi Ágnes budapesti elnök az ATV Startban mondta el és egy sajtótájékoztatón Tóth Bertalan frakcióvezető is jelezte, hogy vállalná a felkérést.

A Jobbik, a DK és az LMP részéről még nem tudták megmondani, hogy mikor tartják a hivatalos frakcióülést. A Fidesz parlamenti frakciója pedig várhatóan valamikor május elején alakul meg hivatalosan.

További belföldi híreink