Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-15 19:26:00

Százezres tömeg a kormányellenes tüntetésen, a Fidesz szerint csak bolhacirkusz

Rogán Antal szerint a szombati kormányellenes tüntetés Soros pénzéből finanszírozott politikai bolhacirkusz volt. A Jobbik ugyanakkor azt reméli, hogy a Fidesz meghallja a tömeg hangját. A szocialisták pedig egyetértenek a tüntetés egyik fontos üzenetével: azzal, hogy egységes ellenzéki fellépésre van szükség.

Politikai bolhacirkusznak tartja Rogán Antal a választási eredmények megkérdőjelezését. A Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában adott interjúban Soros Györgyöt tette felelőssé a tiltakozásért. „Nagyon jól tudjuk, hogy a mai tüntetést azt nem magánemberek indították útnak, hanem a Soros-hálózat szervezi, Soros György emberei azok, akik meghirdették ezt a tüntetést, és Soros György pénzéből finanszírozzák” - fogalmazott.

A Demokratikus Koalíció bizakodó. Szerintük nemcsak egymásnak, hanem a politikusoknak is hitet adtak az emberek a budapesti tüntetésen. Arató Gergely azt mondta, „teljesen világos, hogy nem Soros György tüntetett szombaton, hanem különböző pártállású magyar emberek és civilek, akik azt követelték, hogy ebben az országban tisztességes választásokat tartsanak, ahol kiderül az, hogy mi az ország akarata.”

Százezres tömeg a kormányellenes tüntetésen, a Fidesz szerint csak bolhacirkusz

A Jobbik úgy véli, hogy ekkora tömeg hangját a Fidesznek is meg kell hallania. A párt szóvivője kijelentette, a Fidesznek is újra kell gondolnia a politikáját. Jakab Péter szerint „nem lehet homokba dugni a fejüket akkor, amikor százezer ember kimegy az utcára, és nagyon kulturáltan, de határozottan elmondja a véleményét a mai rendszerről.”

A szocialista Harangozó Tamás egyetért az egységes ellenzéki fellépéssel. „Ha a jövőben az ellenzék eredményeket kíván elérni, és képviselni akarja azokat az embereket, akik tegnap kint voltak az utcán, hiszen ezek a mi szavazóink, akkor nagyon-nagyon komolyan gondolom, hogy mindenki tehertétel, aki ezt a hangot nem hallja meg és nem hajlandó változtatni, nem hajlandó efelé, ebbe az irányba elindulni” - hangsúlyozta.

Az LMP nem a pártok közötti tárgyalást, hanem az építkezést tartja most a legfontosabbnak. Kanász-Nagy Máté arról beszélt, „nem szeretnénk újra belesodródni ezekbe a vitákba, a választókkal kell keresni a kapcsolatot, és vidéken kell építkezni, most ez a kulcsa az erősödésnek, ami majd elvezethet az Orbán-kormány leváltásához.”

A Momentum elnöke szerint a legfontosabb cél, hogy - mint fogalmazott - felszabadítsák a falvakat a jövő évi önkormányzati választásokra.

Százezres tömeg, és újabb tüntetés

Százezres tömeg tüntetett a Fidesz-kormány ellen szombat este Budapesten, a békés demonstráción egymás mellett vonultak jobbikos és baloldali szavazók, fiatalok és idősek, fővárosiak és vidékiek. A tüntetők az ellenzéki pártoknak azt üzenték, hogy ők már leküzdötték az ellenérzéseiket, és összefogtak, most pedig ezt várják az őket képviselő politikusoktól is. A tüntetésen egyébként megjelentek az ellenzéki pártvezetők is, de beszédet egyikük sem mondott.

A tüntetők az Operától a Kossuth térre vonultak. A százezres tömegben békésen sétáltak egymás mellett jobbikosok és DK-s szavazók – és ezt egyik tábor sem érezte problémásnak. A Kossuth téren felszólalók azt hangsúlyozták: véget kell vetni a megosztottságnak.

A budapesti mellett több vidéki és külföldi nagyvárosban is tartottak szimpátia-tüntetéseket, de a magyar fővárosba is rengetegen utaztak vidékről, hogy a hagyománynak megfelelően, közösen emelhessék magasba a világító mobiltelefonokat – ezzel is üzenve a politikai élet szereplőinek.

A tüntetés szervezői jövő szombaton újra hasonló, százezres demonstrációra készülnek, és azt ígérik: nem az lesz az utolsó megmozdulás.

A világsajtó is figyelt, de szerintük nem változik semmi

A világsajtót is bejárta a szombat esti, budapesti tüntetés híre. A vezető lapok kiemelt helyen foglalkoztak a demonstrációval. Van, ahol több mint százezer résztvevőről írtak. A New York Times szerint azonban: nem valószínű, hogy az Orbán-kormány változtat a politikáján a tüntetés hatására.

Még Kínában is hír volt a kormányellenes tüntetés

 

atv.hu

További belföldi híreink