Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-15 08:00:00

Kamuiskolákat lepleztek le Szabolcsban: 90 ezerért bárki vásárolhatott bizonyítványt

Egy hónapon belül a második, összesen már a harmadik fantom iskolát buktatták le a NAV nyomozói Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az alapítványi kézben levő, felnőttek érettségihez juttatását segítő iskolák fiktív tanulók után vettek fel állami támogatást. Mint kiderült, 90 ezer forintért a bizonyítványokat bárki megvásárolhatta, míg a tanulók adataiért 5 ezer forintot fizettek.

Március elején bukkantak a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nyomozói a második olyan alapítványi iskolára, amelyik fiktív diákok után vett fel állami támogatást. Akkor nagyértékű sportkocsit, készpénzt és éles lőszereket is lefoglaltak. Négy embert helyeztek akkor előzetes letartóztatásba.

„A nyomozási bíró a gyanút megalapozottnak látta és úgy értékelte, hogy a szökés, elrejtőzés veszélye, a bűnismétlés veszélye is fennáll, illetve részben az eljárás meghiúsításának veszélye is fennáll” – mondta az ATV Híradójának Toma Attia, a Nyíregyházi Törvényszék szóvivője még márciusban. 

Most pedig újabb alapítványi iskolára csaptak le a NAV nyomozói, szinte üres tanterembe érkeztek, viszont ott egy egész osztálynak kellett volna ülnie.

„Alapítványi iskolákat működtettek annak érdekében, hogy jogtalan állami támogatáshoz jussanak. Ebben az ügyben érettségire felkészítő tanfolyamokat hirdettek felnőttek számára, ezzel szemben mintegy 400, állítólagos tanuló személyes adatait vásárolták meg, személyenként 5000 forintért. Akinek végképp szüksége volt érettségi bizonyítványra, az meg is vásárolhatta 90 ezer forintért” – nyilatkozta Híradónknak Simon Béla, a NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

A szervezet annyira felkészült, hogy jelenléti ívek mellett még az osztálynaplókat is meghamisították. Összesen 20 millió forint kárt okoztak, ami a házkutatásokon lefoglalt értékekből megtérül. Ők jelenleg szabadlábon vannak, de a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár 16 év szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

atv.hu

További belföldi híreink