Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-14 17:35:00

Ellenzéki összefogást és új választást követeltek a kormányellenes tüntetésen

Folyamatosan frissülő hírek!

„Mi vagyunk a többség! - Tüntetés a demokráciáért” címmel hirdettek szombat estére kormányellenes tüntetést az Operához, majd onnan átvonultak a Parlamenthez. A résztvevők követelték többek között a szavazatok újraszámlálását, pártatlan közmédiát, új választási törvényt, valamint azt, hogy az ellenzék ne magával harcoljon, hanem álljon ki a többségért. A demonstráción több ellenzéki párt is részt vett, köztük a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum.

 • Nézze itt élőben

  április 14.szombat 23:59

 • Egy autós a tüntetőkre rántotta a kormányt

  április 14.szombat 21:13

  Molnár Fruzsina, az ATV tudósítója arról számolt be, hogy pár száz ember már ott van az Oktogonon. Tudósítónk elmondása szerint bár a tömeg békésen vonult, néhányan leléptek az úttestre, egy autós pedig láthatóan szándékosan rájuk húzta a kormányt. Senki nem sérült meg, a rendőrök pedig azonnal ott voltak, és intézkedtek. A sofőr nem szállt ki az autóból.

 • Békés a hangulat

  április 14.szombat 21:08

  Helyszíni tudósítónk szerint a tömeg nagy része elvonult. Néhányan felvetették, hogy a Fidesz-székházhoz kéne menni. A Kossuth téren maradók Orbán Viktor távozását követelik, de békés a hangulat.

 • Vonulnak

  április 14.szombat 20:49

  Úgy tudni, a tömeg az Oktogonra vonul tovább "afterpartyra", pár százan még a Kossuth téren maradtak. 

 • Újabb fotók a tömegről

  április 14.szombat 20:32

  mti fotó: mónus mártonMTI Fotó: Mónus Mártonmti fotó: mónus mártonMTI Fotó: Mónus Márton

 • Gulyás Balázs elköszönt

  április 14.szombat 20:31

  Gulyás Balázs mindenkinek megköszönte a részvételt, és elköszönt a tüntetőktől. Arra kért mindenkit, hogy békével menjenek haza, jövő héten pedig legyenek még többen a Kossuth téren.

 • Himnusz és Örömóda

  április 14.szombat 20:27

  A tüntetés hivatalos részét a Himnusz eléneklésével zárták, majd meghallgatták az Örömódát. 

 • Még egy ember

  április 14.szombat 20:24

  Gulyás Balázs azzal zárta a felszólalók sorát, hogy jövő szombaton mindenki hozzon magával egy embert. "Mi vagyunk a többség" - skandálja a tömeg. 

 • Készülnek a rendőrök

  április 14.szombat 20:19

  Helyszíni tudósítónk szerint a rendőrök nagyon készülődnek. A tömeg folyamatosan cserélődik. Az ATV riportere, Molnár Fruzsina az Alkotmány utcánál van, arról számolt be, hogy nem fértek be a Kossuth térre.

 • "Tisztességtelen választási rendszer"

  április 14.szombat 20:16

  Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tüntetéseinek szervezője arról beszélt ez a tüntetés a kezdete annak a folyamatnak, ami reményt ad arra, hogy nem kell elmenni ebből az országból. „Ez a választási rendszer nem tisztességes. Van még egy probléma: nincs szabad sajtó” – mondta Gyetvai. Majd arra kérte a tüntetőket, hogy tegye fel a kezét, aki azt szeretné, hogy a kormány őket képviselje, valamint, akik szeretnék, hogy ne a Fidesz kormányozzon Magyarországon. Majd azt kérte a tüntetőket, hogy a már megszokott módon emeljék a magasba a világító telefonokat, és ezzel üzenjenek az ellenzéki pártoknak, hogy egy ellenzéknek együtt van esélye ezt a rendszert legyőzni. 

 • Homonnay nem fél

  április 14.szombat 20:05

  Márki-Zay levele után Homonnay Gergely lépett színpadra. „Én nem félek” – kezdte beszédét, mire a tömeg a „Nem félünk” rigmust kezdte el kiabálni. Az író arról beszélt, hogy nem félnek, mert az ország az Európai Unió tagja, és az is marad. Majd hozzátette: a választási törvény arra alkalmas, hogy a Fideszt örök érvényre bebetonozza. „Polt Péter takarodj” – kezdte el skandálni Homonnay, a tömeg pedig követte őt. Az újságíró arról szólt, minden embernek joga van az információhoz, ezért „fideszteleníteni kell a közmédiát”. Arra kérte az embereket, maradjanak békések és jövő héten is menjenek el a Kossuth térre. Homonnay után Nyáry Luca olvasta fel versét. 

 • Márki-Zay: Vége lesz

  április 14.szombat 19:59

  Márki-Zay Péter levelében arról írt, senki nem számított a hódmezővásárhelyi győzelemre, és arra sem, hogy az ellenzék megsemmisül a választáson. „Áprilisban csak mi szavazók fogtunk össze, az ellenzéki pártok összefogása helyett” – írta a hódmezővásárhelyi polgármester. Arra kérte a tüntetőket, hogy tartsanak ki, maradjanak Magyarországon, és építsenek együtt egy új hazát. „Senki nem lát a jövőbe, senki nem tudja megmondani, meddig tart ki a rendszer, és mikor lesz vége, de vége lesz” – fogalmazott Márki-Zay. A polgármester szerint mindenkinek össze kell fognia, aki Európában szeretne élni. Népszavazási kezdeményezésekkel segíthetik Magyarországot, először szerinte azt kell elérni, hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez. 

 • Jövő héten is tüntetés

  április 14.szombat 19:55

  Gulyás Balázs, az internetadó elleni tüntetés szervezője beszédében arról beszélt, hogy a Fidesz mára a hazugság, a gyűlölet és a félelem pártja lett. „Új választást” – skandálta a tömeg. Bejelentette, hogy jövő szombaton is tüntetést tartanak, 18:00-kor a Kossuth téren.

 • Szendrő-Németh Tamás a színpadon

  április 14.szombat 19:49

  Lukácsi után Dr. Szendrő-Németh Tamás szombathelyi jogász lépett a színpadra, aki azzal kezdte, hogy inkább egy senki, mint egy Fidesz-bérenc. „Megfogadtuk, hogy sosem fogunk fejet hajtani az Orbán-kormány előtt” – mondta a jogász. Számukra a szabadság, olyan, mint az oxigén: nem tudnak, és nem akarnak nélküle élni. Hozzátette: egyetlen veszítenivalójuk van, a becsületük. Majd feltette a kérdést: cserben hagyjátok a hazátokat? Mire a tömeg ordította, hogy nem. Majd elkezdett zúgni az „Orbán takarodj!”. Majd arra kérte az embereket, hogy ne tudják kijátszani őket. "Aki a demokráciában alszik, a diktatúrában ébred" - zárta beszédét. 

 • "Egy az ország, de sok a zászló"

  április 14.szombat 19:43

  Lukácsi Katalin, a Viszlát Kétharmad aktivistája arról beszélt, hogy nem szabad engedni a megosztásnak. „Mi most, legyünk liberálisok vagy konzervatívok, megfogtuk egymás kezét, ne eresszük el” – tette hozzá Lukácsi. Majd leszögezte, hogy senkit nem szabad az út szélén hagyniuk. Arról is szólt, hogy nem a Fidesz, hanem Dobó Istvánként ők védik a demokráciát, majd azt mondta, ha sokan mozdulnak, meghátrál a hatalom. „Egy az ország, de sok a zászló” – szerinte ezt kell megvédeni.

 • Lányi Örs a színpadon

  április 14.szombat 19:38

  Az első felszólaló Lányi Örs, a tüntetés kezdeményezője. „Lányi Örs vagyok, egy senki vagyok. Diák vagyok, vidékről jöttem” – kezdte beszédét. Mint mondta, csak addig fontosak a hatalomnak, amíg behúzzák az X-et, utána senki nem foglalkozik velük. Orbán szerinte elfelejtette, hogy honnan jött, és honnan kezdte. Mint mondta, nem akarnak újabb keleti nyomást, és újabb ’48-as megtorlást.

 • "Mi vagyunk a többség"

  április 14.szombat 19:28

  Gulyás Balázs, a tüntetés egyik szervezője köszöntője után Komáromi Gergely lépett a színpadra, aki beszédében arról szólt, hogy példát mutatnak az egész politikai elitről. Felszólította a tömeget, hogy a legnagyobb ereje a békés tömegnek van. „Mi vagyunk a többség” – hangoztatta többször Komáromi. Majd elrappelte a 2017-ben már előadott kormányellenes dalát.

 • "Több röntgent a stadionokba!"

  április 14.szombat 19:20

 • Gyurcsány is lassan halad

  április 14.szombat 19:07

  Vona Gáborhoz hasonlóan Gyurcsány Ferencet is rendre megállítják egy-egy szelfire.

 • Így vonul a tömeg

  április 14.szombat 19:00

 • Fotók a tömegről

  április 14.szombat 18:58

  mti fotó: balogh zoltánMTI Fotó: Balogh Zoltánmti fotó: balogh zoltánMTI Fotó: Balogh Zoltán

 • Vona is a tömegben

  április 14.szombat 18:53

  Vona Gábor is feltűnt a tömegben, sokan aláírásokat kérnek tőle, valamint két méterenként megállítják, hogy szelfit készítsenek a Jobbik volt elnökével. 

 • Megtelt a Kossuth tér

  április 14.szombat 18:52

  A Kossuth téren már egy tűt sem lehet elejteni – erről számolt be tudósítónk. A menet eleje már megérkezett a Kossuth térre, viszont a vége még mindig az Operánál vár, hogy el tudjon indulni.

 • Orbántól idéznek

  április 14.szombat 18:42

  fotó: atv.hu/ varga krisztiánFotó: atv.hu/ Varga Krisztián

 • Hatalmas a tömeg

  április 14.szombat 18:30

  Több tízezren vannak a helyszínen. Az ATV riportere az Alkotás utcánál áll, de beszámolója szerint, akkora a tömeg, hogy még mindig rengetegen várják az Operánál, hogy elindulhassanak. Tudósítónk szerint egyelőre békésen megfér egymás mellett a DK-s és a jobbikos demonstráló.

  fotó: atv.hu / varga krisztiánFotó: atv.hu / Varga Krisztián

  fotó: atv.hu/ varga krisztiánFotó: atv.hu/ Varga Krisztián

 • Eddig tarthat

  április 14.szombat 18:08

  A program hivatalosan 20:00-ig tart, bár már most is csúszik a program. Tudósítónk viszont úgy tudja, a tüntetők területfoglalása 22:00-ig érvényes.

 • Deák tér-Opera

  április 14.szombat 18:00

  Hatalmasra duzzadt a demonstráló tömeg, az ATV kameráinak képe alapján a Deák tértől az Operáig érnek a tüntetők.

 • "Orbán, takarodj!"

  április 14.szombat 17:50

  Skandál a tömeg, elküldenék a miniszterelnököt.

 • EU-s zászló mellett Árpádsávos

  április 14.szombat 17:45

  Egyelőre még nem indult el a tömeg a Kossuth térre, mivel szemből folyamatosan érkeznek az emberek, így a felvezető autó sem tud elindulni. Tudósítónk szerint bár a tömegben EU-s zászló mellett Árpádsávos is látható, a tömeg nyugodtan, békésen várakozik. 

 • Juhász Péter kalapol

  április 14.szombat 17:32

  Juhász Péter kihasználja az alkalmat: egy dobozzal a kezében gyűjt pénzt, és munkatársunk beszámolója szerint dobálják is a papírpénzeket az Együtt vezetőjének. Mint ismert, Együttnek vissza kell fizetnie a csaknem 190 milliós kampánytámogatást, mert nem érte el az 1 százalékot az országgyűlési választáson vasárnap.

 • Indul a tömeg

  április 14.szombat 17:32

  Az ATV helyszíni tudósítója szerint több ezer fő gyülekezik az Andrássy úton, akik perceken belül elindulnak a Kossuth térre.

 • Képek a tüntetésről

  április 14.szombat 17:30


  fotó: atv.hu/ varga krisztiánFotó: atv.hu/ Varga Krisztián

  fotó: atv.hu/ varga krisztiánFotó: atv.hu/ Varga Krisztián

 • Toroczkai László a tüntetők között

  április 14.szombat 17:14

  Egyre gyűlik a tömeg az Andrássy úton, nagyon sokan mennek az Oktogon felől. A demonstrálók között feltűnt Toroczkai László is, aki aspirál a Jobbik elnöki székére.

 • A felszólalók

  április 14.szombat 17:06

  A demonstráción felszólal Lányi Örs, a tüntetés kezdeményezője, Lukácsi Katalin, a Viszlát Kétharmad aktivistája, Dr. Szendrő-Németh Tamás. Gulyás Balázs, az internetadó tüntetés szervezője, felolvassák Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester levelét, valamint beszédet mond Homonnay Gergely, író, újságíró, tanár, Nyáry Luca diák saját versét mondja el, valamint Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament tüntetéseinek szervezője is színpadra lép.

 • Íme, az útvonal

  április 14.szombat 16:53

 • Szép ruhát kérnek

  április 14.szombat 16:50

  "Egy szó nem igaz abból, amit a kormányhoz közeli lapok állítanak" – szögezte le Gulyás Balázs. A szombati tüntetés egyik szervezője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kategorikusan cáfolta, hogy a szombat estére meghirdetett tüntetése szélsőbaloldali anarchista csoportosulások, és a Soros hálózat válogatott katonái a 2017-ben rendezett hamburgi G20 csúcstalálkozó elleni tiltakozás mintájára akarják lángba borítani a fővárost. Ezek hazugságok – tette hozzá. Majd azzal folytatta, hogy békés rendezvényt szeretnének, ezért a rendőrséget is arra kérik, hogy lépjenek fel a randalírozókkal szemben. "Kérjük, hogy mindenki öltözzön fel szépen, mert lesznek rendőrségi kamerák. Kerüljünk be szép ruhában a történelembe" – tette hozzá a szervező.

  Gulyás Balázs

   

 • Nem beszélhetnek a pártok

  április 14.szombat 16:50

  A Jobbik, az MSZP, a DK, a Kétfarkú Kutya Párt, az LMP és a Momentum is részvételre buzdítja szimpatizánsait. Hiába jelezte több ellenzéki párt is, hogy felszólalnának a rendezvényen, erre a szervezők nem adtak engedélyt.

 • Provokátorokra számítanak

  április 14.szombat 16:48

  "Ne higgy a kormánymédia névtelen hazudozásainak. A tüntetés békés és erőszakmentes. Az erőszakra buzdító provokátorok ellen a rendezőink fel fognak lépni, és a rendőrség fellépését kérjük. Bármilyen szimbólumot, zászlót lehet a tüntetésre hozni, kivéve félelemkeltőeket vagy önkényuralmi jelképeket. Kérjük, ha teheted hozz magyar vagy uniós zászlót." - írják a szervezők a Facebookon.

 • Ne rutinból közlekedjen!

  április 14.szombat 16:47

  Szombat délután és kora este demonstráció miatt útlezárásokra kell számítani Budapest belvárosában, emiatt számos járat közlekedése változik. A korlátozások érintik az M3-as pótlóbuszt és a 2-es villamost, de időszakosan akár az M1-es és az M2-es metró egyes állomásait is lezárhatják.

  A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint szombaton várhatóan 16 órától 18 óráig demonstráció miatt le lesz zárva a forgalom elől az Andrássy út az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között, várhatóan 17.45-től 18.45-ig a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca, az esti órákban pedig a Kossuth Lajos tér forgalmát is korlátozzák.
      
  A forgalomkorlátozások érintik a 2-es villamos, az M3-as pótlóbusz, a 9-es, a 15-ös, a 105-ös, a 115-ös busz, valamint a 70-es, a 72-es, a 73-as és a 78-as trolibusz közlekedését. A járatok rövidített vagy az eredetitől jelentősen eltérő útvonalon közlekednek.
      
  Biztonsági okokból időszakosan lezárhatják az utasforgalom elől az M1-es metró Oktogon, Opera és Bajcsy-Zsilinszky út, valamint az M2-es metró Kossuth Lajos tér állomását - olvasható a közleményben. A BKK azt kéri, hogy aki a rendezvény idején a belvárosban utazik, tájékozódjon az aktuális közlekedési helyzetről a társaság Facebook-oldalán, valamint a BKK Info weboldalon vagy mobilalkalmazásban.

 • A Fidesz szerint Soros áll a tüntetés mögött

  április 14.szombat 16:47

  Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője pénteken újságíróknak azt mondta: négy nappal a választás után Soros György "brüsszeli emberei máris nekimentek" Magyarországnak.
      
  A politikus az Európai Parlament állampolgári jogi bizottságának jelentését "Soros-jelentésnek" nevezve közölte: az
  csak a kezdete a Magyarország ellen induló támadásnak, hadjáratnak. Kiemelte: emellett már utcai tüntetéseket szerveznek, mert káoszt akarnak Magyarországon.

 • Több vidéki városban tüntetnek

  április 14.szombat 16:43

  Győrön és Szekszárdon szombaton, Debrecenben és Pécsen vasárnap tartanak demonstrációt. Emellett kilenc külföldi nagyvárosban is tüntetnek Londontól Lisszabonig.  

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink