Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-14 13:41:00

Kormányellenes tüntetés: ezt kéri a szervező a résztvevőktől

„Kérjük, hogy mindenki öltözzön fel szépen. Kerüljünk be szép ruhában a történelembe” – mondta Gulyás Balázs az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Egy szó nem igaz abból, amit a kormányhoz közeli lapok állítanak – szögezte le Gulyás Balázs.

A szombati tüntetés egyik szervezője az ATV Egyenes beszéd című műsorában kategorikusan cáfolta a lap állításait, amely szerint a szombat estére meghirdetett tüntetése szélsőbaloldali anarchista csoportosulások, és a Soros hálózat válogatott katonái a 2017-ben rendezett hamburgi G20 csúcstalálkozó elleni tiltakozás mintájára akarják lángba borítani a fővárost. Ezek hazugságok – tette hozzá. Majd azzal folytatta, hogy békés rendezvényt szeretnének, ezért a rendőrséget is arra kérik, hogy lépjenek fel a randalírozókkal szemben.

„Kérjük, hogy mindenki öltözzön fel szépen, mert lesznek rendőrségi kamerák. Kerüljünk be szép ruhában a történelembe” – tette hozzá a szervező.

A tüntetők fő problémája, hogy kétharmadról beszélnek, miközben a Fidesz kevesebb szavazatot kapott, mint a vesztesek. Az az egyik gondjuk, hogy ez a választási törvény egy 48 százalékos kisebbségnek túlhatalmat, alkotmányozó többséget ad. Arra is emlékeztetett, hogy a Kúria kimondta, visszaélt a joggal a kormány, amikor a Fideszt segítette a hirdetésekkel.

Gulyás elmondta, hogy azt is szeretnék, hogy vizsgáljanak ki az illetékesek minden olyan esetet, ahol felmerül a gyanú a választási csalásra. Ezeken a helyeken a szavazatokat újra kell számolni – vélekedett Gulyás Balázs. Az a céljuk, hogy ne lehessen elcsalt szavazat, mert az aláássa a bizalmat, hogy ez egy tiszta választás volt. A tüntetés arról is szól – folytatta Gulyás – hogy igazságtalan a választási rendszer.

Az összes követelésük egyébként 15 szóban elfér, de nem gondolják, hogy egy tüntetéssel elérhetőek a céljaik. Azt tervezik, hogy nyomást gyakorolnak a kormányra, vagyis nem hagyják abba a tüntetést.

Arról is beszámolt, hogy négy vidéki városban lesz tüntetés, és legalább kilenc külföldi demonstrációról is hallottak. Abból kettő lesz Lengyelországban, mert a lengyelek elkezdtek félni az illiberális franchise-tól – mondta a szervező.

A legnagyobb közösségi oldalon eddig 36 ezren jelezték, hogy részt vesznek rajta, emellett százezren jelölték azt, hogy érdekli őket a tüntetés.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum is részvételre buzdítja szimpatizánsait. Hiába jelezte több ellenzéki párt is, hogy felszólalnának a rendezvényen, erre a szervezők nem adtak engedélyt. 

Káosz a közlekedésben

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint szombaton várhatóan 16 órától 18 óráig demonstráció miatt le lesz zárva a forgalom elől az Andrássy út az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között, várhatóan 17.45-től 18.45-ig a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca, az esti órákban pedig a Kossuth Lajos tér forgalmát is korlátozzák.

A forgalomkorlátozások érintik a 2-es villamos, az M3-as pótlóbusz, a 9-es, a 15-ös, a 105-ös, a 115-ös busz, valamint a 70-es, a 72-es, a 73-as és a 78-as trolibusz közlekedését. A járatok rövidített vagy az eredetitől jelentősen eltérő útvonalon közlekednek. 

Biztonsági okokból időszakosan lezárhatják az utasforgalom elől az M1-es metró Oktogon, Opera és Bajcsy-Zsilinszky út, valamint az M2-es metró Kossuth Lajos tér állomását - olvasható a közleményben.

A BKK azt kéri, hogy aki a rendezvény idején a belvárosban utazik, tájékozódjon az aktuális közlekedési helyzetről a társaság Facebook-oldalán, valamint a BKK Info weboldalon vagy mobilalkalmazásban.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink