Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-10 10:49:00

Orbán már a Bálnában beszélt új kormányáról, Kósa minisztersége elúszott

Már a Bálnában, a választások éjszakáján beszélt új kormánya megalakításáról a VIP-szinten Orbán Viktor, aki fiatalítani akar - mondták el az ATV főmunkatársának. Kósa Lajos nyert, de fideszesek szerint a minisztersége elúszott a csengeri nővel kapcsolatos botrány miatt. Rogán Antal pozíciója a lehető legstabilabb, a Fidesz kétharmados győzelmében oroszlánrésze volt. Szijjártó Péter külügyminiszteri posztja is biztos. Lázár János bravúros hódmezővásárhelyi come backje után személyes elhatározásán múlik a folytatás. Balog Zoltán választhat a humán csúcsminiszterség és a polgári világ formálása között, a kormányfő mellett - tudtuk meg. Novák Katalinnak esélye van családügyi miniszteri stallumra, ha változik a kormányzati struktúra. Matolcsy György még mindig nagyon akarja a gazdaságfejlesztési miniszterséget 2019 tavaszától - erősítették meg forrásaink.

Orbán már a Bálnában beszélt új kormányáról, Kósa minisztersége elúszott

Már vasárnap este a Bálnában, a választások éjszakáján beszélt Orbán Viktor új kormánya megalakításáról - mondta el a VIP-szint egyik politikus vendége az ATV főmunkatársának. A miniszterelnök a kétharmados többségű, rendkívüli legitimitású kormányzásra készülve forrásunk szerint azt fejtegette: fontos a stabilitás, de a negyedik ciklusban a jövő dinamikája is, ezért szeretne feltörekvő fiatalokat bevonni a kormányzásba "megfelelő szinteken". Jónak látná ugyanis, hogy a kormányzati rutint élesben és akkor szerezzék meg, amikor a Fidesz kormányoz. Hogy ne ellenzéki pozícióból, kívülről tanulmányozzák a kormányzás mikéntjét, hanem a harminc éves politikusi pályaívvel és óriási kormányzati tapasztalattal bíró miniszterelnök aktív szakaszában közelről leshessék el a profizmust, részesei lehessenek az "Orbán-korszaknak".
 
Ma délelőtt összeül a Fidesz elnöksége. A napirenden a vasárnapi győzelem részeredményeinek az értékelése - mondta reggel az egyik fideszes vezető politikus munkatársunknak, aki szerint a kormányalakítás konkrét személyi kérdéseiről beszélni még korai. Azt azonban evidensnek nevezte, hogy Rogán Antalnak, Orbán Viktor kabinetminiszterének a lehető legstabilabb a pozíciója, hiszen a kormánykommunikáció felelősének oroszlánrésze volt a kétharmados sikerben, Habony Árpáddal együtt. A Bálnában, a választások éjszakáján is ők voltak közvetlenül Orbán Viktor mellett, miután az Echo tévé kihelyezett stúdiójában interjút adott Bayer Zsoltnak. Elsősorban Rogán Antal érdemének tekintik - mint azt vasárnap délutáni cikkünkben megírtuk -, hogy országosan "hot topic" lett migránsozás, a bevándorlás téma, valósággá vált, az emberek az összes kampányüzenet közül ezt tudják azonnal előhívni, a legkisebb falvakban is. És hogy a Stop Soros és a STOP-plakátok "beégtek a retinákba".
 
Az, hogy Varga Mihály gazdasági miniszter Pintér Sándor belügyminiszter pozíciója is biztos, kiderült már a választások előtt. Az atv.hu írta meg, hogy a belügyminiszter a távozásáról, nyugdíjba vonulásáról szóló hírekkel szemben megbeszélte Orbán Viktorral, hogy újabb két évre vállalja a kormányzati stallumot. A külgazdasági és külügyminiszteréről pedig Orbán Viktor azt mondta: olyan


"fiatal titán" Szijjártó Péter, "aki még hosszú ideig képes magyar szívvel, európai kitekintéssel, higgadtan képviselni az országot".
 

Az, hogy Orbán Viktor indokoltnak lát-e újszerű kormányzati struktúrát, még nem dőlt el. Amennyiben az EMMI csúcsminisztériumát szétbontaná, Novák Katalin egy, a családügyet koncentráló tárca minisztere lehet. Róla Orbán Viktor a választások előtt azt mondta: meg fogják majd látni, jelentősége van annak, hogy megtaláltuk azt a hölgyet Novák Katalin személyében, aki a demográfiai fordulathoz szükséges kormányzati politikát a következő években képes lesz összeilleszteni, és talán le is vezényelni". Ami az EMMI-t illeti: az ATV főmunkatársához az a hír jutott el, hogy Balog Zoltán, akivel a miniszterelnök elégedett, mérlegelheti, hogy mint humán csúcsminiszter folytatja, vagy a polgári Magyarország szolgálatában es formálásában a miniszterelnök közvetlen környezetében vállal szerepet. Már tavaly ősszel megírta az atv.hu: Balog Zoltán oktatási államtitkára, Palkovics László a nemzeti fejlesztési tárca bázisán innovációs miniszter lehet, kérdés, hogy az oktatási terület is bekerül-e a statutumába, vagy ha az EMMI átalakul, a felsőoktatás Novák Katalin felségterülete lesz-e. Seszták Miklós fejlesztési miniszter távozása a levegőben van (ahogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszteré is), tavaly szeptemberben értesült úgy az atv.hu, hogy a KDNP-s miniszter a kormányfő szándékai szerint a jövőben egy ügynökséget vezethet.
 
Lázár János sorsa egyelőre nyitott. „Én Orbán Viktorral négy évre és konkrét feladatokra állapodtam meg 2014-ben, a négy év lassan letelik, a feladatokat elvégeztem, a folyatásról még nem beszéltünk, hiszen a választások előttünk állnak, én szívem szerint, hogyha csak rajtam áll, akkor én a választókerületemet választom” – mondta még szeptemberben a kancelláriaminiszter. Forrásaink szerint a bravúros hódmezővásárhelyi győzelme egyszersmind a come backje is lehet, a személyes elhatározásán múlik, hogy valóban visszavonul, és építi magát 2022-re, vagy folytatja miniszteri pozícióban. Vasárnapi győzelmi beszédében hangsúlyosan többször is megköszönte Orbán Viktornak a személyének szóló bizalmat. Lázár János igazi jolly joker - fogalmazott egyik forrásunk, aki szerint kancelláriaminiszternek, de humán csúcsminiszternek is alkalmas lenne. Arról nem tudunk, hogy ő az utóbbira pályázna.


 
Fideszesek szerint viszont Kósa Lajos számára, bár nyert Debrecenben, bizonyosan elúszott a miniszteri poszt. Korábban megírtuk, hogy államigazgatási és önkormányzati miniszter lehet a választások után, "a csengeri nővel kapcsolatos hard core politikai szappanopera után" a parlamenti bizottsági elnöki poszt szintjére esett vissza - hangzott az egyik fideszes forrásunk meglátása.
 
Gulyás Gergely sorsa egyelőre talány. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője nem ambicionál miniszteri pozíciót, noha Orbán Viktor az igazságügyi tárca vezetésére is kifejezetten alkalmasnak tartaná. Ő szerinte  Trócsányi László tárcavezető a legalkalmasabb igazságügyminiszternek. (Róla azt hallani, hogy 2019 márciusától uniós biztos lehet Navracsics Tibor után.) Ez Gulyás Gergely nyilatkozata jelzi, hogy valóban nem "motorozik" az igazságügyi tárcáért. Ismerői szerint a kétharmados 130 egynéhány fős parlamenti Fidesz-frakció vezetését is nagyon megtisztelőnek tartaná. Tegyük hozzá:


ez kulcspozíció, hiszen a kormánypárt frakcióvezetője forró dróton, napi kapcsolatban van Orbán Viktorral, Rogán Antallal, Kövér László házelnökkel, és különböző tárcavezetőkkel.

Gulyás Gergely tegnap este az ATV Egyenes Beszédben azt mondta, hogy május közepén-végén alakulhat meg az új kormány. Négy évvel ezelőtt április 6-án volt a választás, aminek április 13-án lett hivatalos a végeredménye, az országgyűlés május 6-án alakult meg, Orbán Viktort május 10-én választották meg miniszterelnöknek, a köztársasági elnök pedig június 6-án nevezte ki az új kormány tagjait.
 
Az új kormány tagja lesz Semjén Zsolt KDNP-elnök, miniszterelnök-helyettes. Az, hogy a választások éjszakáján közvetlenül a miniszterelnök mellett állt (az eufórikus pillanatokban át is ölelték egymást) eszerint a svédországi vadászkalandja politikailag nem ejtett rajta olyan karcolást, aminek Orbán Viktor jelentőséget tulajdonítana.

Matolcsy György jegybankelnök még mindig nagyon akarja a gazdaságfejlesztési miniszterséget 2019 tavaszától - erősítették meg forrásaink. Orbán Viktor mindenesetre a versenyképességet fokozó intézkedési "bátor terveket" egy olyan kötetből idézi, amit a jegybank munkatársai írtak.

További belföldi híreink