Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-10 05:10:00

Többen is lemondanak a mandátumról: hol jöhet időközi választás?

Niedermüller Péter az egyéni mandátumáról, míg Hajdu László 15. kerületi polgármester a kerület vezetéséről mond le a DK-s győztesek közül. Vissza fogja adni mandátumát Vona Gábor, egy másik jobbikos képviselő és az MSZP egyik nagyágyúja is.

Többen is lemondanak a mandátumról: hol jöhet időközi választás?
Fotó: MTI/atv.hu

Végeredmény csak szombatra várható a 2018-as országgyűlési választással kapcsolatosan, de nagy meglepetésre minden bizonnyal már nem kell számítani: a Fidesz ismét kétharmaddal győzött. Lesz azonban változás a jelenleg elérhető eredményhez képest, ugyanis vannak olyan mandátumok, amelyek sorsa kérdéses, hiszen összeférhetetlenség fedezhető fel más tisztség betöltésével.

Niedermüller Péter listáról jutott be, ugyanakkor a jelenlegi ciklusban európai parlamenti tagként képviseli a DK-t. Az atv.hu megkereste, arról érdeklődve, hogy mi lesz a listáról megszerzett mandátumának sorsa. A politikus azt mondta, hogy a mandátumot nem veszi át, marad EP-képviselő. Mint mondta, „valamelyik kollégája fog előre lépni erre a helyre, ő pedig visszamegy Brüsszelbe, és 2019-ben is a DK listáján fog indulni, mint európai parlamenti képviselő.

Kerestük a jobbikos Janiczak Dávidot is, Ózd polgármesterét, aki szintén listáról jutott mandátumhoz. A polgármester megbízásából azonban a polgármesteri referens válaszolt, aki szerint ebben a témában Janiczak egy korábbi közleménye az érvényes a mai napig. Ebben azt írja Ózd polgármestere – még az országos listaállítást követően –, hogy nem lesz országgyűlési képviselő, helyette Ózdon marad polgármesterként. Közli azt is, hogy megtisztelő számára a listán „kapott” 10. hely, de továbbra is az ózdiakat szeretné szolgálni, emiatt a mandátumát is vissza fogja adni. Végül kiemeli: „a mi megmérettetésünk 2019-ben lesz”.

Még érdekesebb lehet Hajdu László egyéni mandátumszerzése. A DK-s jelölt ugyanis a 15. kerületben éppen polgármester. Megkerestük őt is, hogy mi lesz a mandátumának sorsa, mire elmondta, hogy a mandátumot leadni nem tudja, hiszen nem pártlistán szerezte azt. Így pedig időközi polgármester-választás lesz majd a kerületben. Ha majd esküt tesz a parlamentben, azután kell 30 napon belül felszámolnia az összeférhetetlenséget. Mindezt persze akkor, ha esküt tesz, de még a törvényes eredményt sem állapították meg- tette hozzá.

Ha a jelenlegi adatokból indulunk ki, akkor jól látszik, hogy a DK 9 mandátumot szerzett, ebből hármat egyéni választókerületben. Marad tehát hat, így az országos listájuk első hat helyezettje juthat be a parlamentbe. Ugyanakkor az első hat helyezett között található Oláh Lajos, aki már egyénileg is mandátumhoz jutott, illetve Niedermüller Péter is, aki elmondta, hogy a mandátumot nem veszi át, így más kollégájára fog az átszállni. Ezeknek köszönhetően léphetnek előre a lista 7. és 8. helyén található személyek, Székely Sándor, a DK-val szövetséget kötő Magyar Szolidaritási Mozgalom elnöke, illetve Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

Annak kapcsán, hogy Molnár Csaba is marad-e EP-képviselő vagy sem, a párt külügyi kabinetvezetője izgulhat. Ara-Kovács Attilának ugyanis akkor van esélye, ha a DK ügyvezető alelnöke továbbra is Brüsszelben szolgálja majd a pártot. Kerestük az érintettet, azonban egyelőre nem értük el. Amint válaszol kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.

Közben hétfőn este kiderült, visszaadja parlamenti mandátumát Vona Gábor is. A Jobbik elnöke kiszál a politikából is, nem fog indulni a párt közelgő tisztújításán, így az ő helyére is más ülhet be a Jobbik listájáról. Hasonlóan döntött Gőgös Zoltán. Az MSZP most lemondott elnökhelyettese a fiataloknak akarja átadni a terepet, ezért az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt jelentette be, hogy Harangozó Tamás javára lemond parlamenti mandátumáról.

További belföldi híreink