Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-09 21:03:00

Gyurcsány választási csalást sejtet és demokratikus ellenállási mozgalomról beszél

A DK elnöke szeretné megkeresni a baloldal vesztes pártjait, hogy mit terveznek, elfogadják-e az eredményt, esetleg hajlandóak-e megvizsgálni egy demokratikus ellenállási mozgalom elindítását.

 

Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszédben közölte, hogy a legminimálisabb céljukat elérték, hiszen megkétszerezték mandátumaik számát a parlamentben, „de ez nagyon picike öröm az ürömbe”.

Elmagyarázta, úgy kalkuláltak, hogy van 350 ezer olyan törzsszavazójuk, aki tűzön-vízen át kitart a DK mellett és ehhez kalkuláltak még 150 ezer embert azok közül a rejtőzködők közül, akik előzetesen nem mondták el a véleményüket, vagy akit nem láttak a közvélemény-kutatók.

„Őszintén szólva, jelen pillanatban sok mindent nem értünk”

- jelentette ki a DK elnöke, majd hozzátette: az is lehet, hogy ők értettek félre valamit, mivel a pártja összesen nem kapott 300 ezer szavazatot.
 
Gyurcsány felvetette, hogy nagyon sok megmagyarázhatatlan eset történt a választás napján, kezdve a választási szoftver elromlásától azon át, hogy a végső részvételi arány kisebb lett, mint a fél órával korábbi adat, egészen odáig, hogy az urnazárást követően 3 órán keresztül nincs semmilyen eredmény. Azt mondta: ezek felvetik annak a lehetőségét és gyanúját, hogy választási csalás történhetett.

Szerinte sok ilyen hangot hallani ma, ezért holnap előterjesztést tesznek, hogy a több mint 10 ezer szavazókör dokumentumait vessék össze a hivatalos adatokkal és, ha az átvizsgálás okot ad rá, mert olyan gyanú merül fel, akkor akár a szavazatok újraszámlálása is szükséges lehet. Hozzátette: erre a választók miatt van szükség, hogy megnyugodjanak az a sokaság, aki ezt gondolja, ha pedig tényleg történt csalás, akkor abból le lehessen vonni a megfelelő konzekvenciákat.
 
Rónai Egon kérdésére, hogy ha ilyen gyanú merül fel, miért nem feljelentést tesznek, Gyurcsány úgy válaszolt:

ahhoz, hogy a legfőbb ügyész ezt ne utasítsa el kapásból, tényekkel kell bizonyítani az állításokat.

A korábbi választásokhoz képest a DK elnöke szerint most azért lehet megalapozott a csalás gyanúja, mert az volt az erős benyomásuk, hogy a Fidesz jelentősen veszített a korábbi támogatottságából, ennek ellenére a hivatalos adatok szerint még jóval több szavazatot is nyertek, mint 4 évvel ezelőtt. „Amíg erre nincs világos magyarázat, addig ezekkel a megjegyzésekkel foglalkozni kell”- vetette fel Gyurcsány Ferenc, majd arról is beszélt, hogy ez lehet az első olyan választás, melynek a végeredményét „a demokratikus sokaság nem fogja elfogadni”.
 
Ezt követően arról beszélt, hogy szükséges lehet egy „nemzeti demokratikus ellenállás”, amihez a pártok önmagukban nem elegendőek, de mégis szükségesek a megszervezéséhez. Ezért szerinte a következő napokban egyeztetni kell az MSZP-től a Párbeszéden át az LMP-ig és az Együttig arról, a többi ellenzéki párt hogy látja a helyzetet, tudomásul veszik-e az eredményt és szeretnének-e rá közös választ adni, vagy nem.
 
Gyurcsány szerint attól a Fidesz nem ijedne meg, ha 66 ellenzéki képviselő nem venné fel a parlamenti mandátumát, ezért az a kérdés, mit fog az ellenzék csinálni a parlamenten kívül.
 
Forradalmat szervez?- kérdezte tőle Rónai Egon. „Isten ments!”- válaszolta erre Gyurcsány, majd elmondta, hogy „Milosevic-től Fico bukásáig mutattak jó néhány példát Közép-Európa országai, hogy lehet szembefordulni a kormánnyal kulturált, demokratikus módszerekkel”.
 
atv.hu

További belföldi híreink