Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-08 10:08:00

Óriási hiba: Lehet szavazni a visszalépett Harangozóra?

Az atv.hu egyik olvasója arra panaszkodott, hogy a szavazólapján lehúzás nélkül szerepelt a Hadházy Ákos javára visszalépett MSZP-s politikus.

Óriási hiba: Lehet szavazni a visszalépett Harangozóra?

Ahogy arról tegnap portálunk is beszámolt, Harangozó Tamás az utolsó pillanatban visszalépett Hadházy Ákos javára Szekszárdon.


A lemondott jelölt nevét elvileg lehúzzák a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

Csakhogy egy olvasónk ma reggel arról számolt be, hogy az ő szavazólapján bizony ott volt a szocialista Harangozó neve, lehúzás nélkül:

„Már reggel korán leszavaztam Páhiban, nem Szekszárdon, mivel átjelentkező vagyok! Nagy meglepetésemre a név szerinti listán szerepelt Harangozó Tamás neve is, aki tegnap bejelentette a visszalépését!” – írta olvasónk, aki szerint ez nagy figyelmetlenség a választási bizottság részéről. Szerinte, ha ő nem figyeli érdeklődéssel a napi híreket, akkor érvénytelenné válik az egyéni listás szavazata, amiből arra következtetünk, hogy olvasónk utólag lehúzta magánál Harangozót.

A jelenségre Hadházy Ákos is felhívta a figyelmet a Facebookon:

Az esettel kapcsolatban kerestük a választási irodát, a következőt írták:

"Aki ilyen esetet tapasztal, azt javasoljuk, hogy tegyen bejelentést a szavazatszámláló bizottságnál, ill. az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál".

Lehúzták a DK-s jelöltet

Közben félreértés miatt a helyi választási bizottság nyolc egyéni szavazólapról kihúzta Nagy Ferencet, a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltjét a komlói 5. számú szavazókörben - olvasható a Nemzeti Választási Iroda honlapján. A Baranya megyei 2-es választókerületben történt esetről azt írták: a helyi választási iroda munkatársa a szavazókör megnyitása előtt jelezte a jegyzőkönyvvezetőnek, hogy a szavazatszámláló bizottságba a DK által delegált tag visszamondta megbízását.


Ezt a jelzést a jegyzőkönyvvezető félreértette, és a bizottság emiatt az egyéni szavazólapokról a DK jelöltjét, Nagy Ferencet lehúzta.

A szavazás megkezdésekor nyolc választópolgár kapott ilyen szavazólapot.
    
Mivel a szavazás lezárása előtt az urnákat felbontani, belőlük szavazatot kivenni nem lehet, a nyolc érintett választópolgárnak a bizottság nem adhat új szavazólapot. A nyolc ember közül utolsóként szavazó - miután bedobta szavazólapját az urnába - jelezte, nem tud arról, hogy a DK jelöltje visszalépett volna. A szavazatszámláló bizottság a szavazólapok érvényességéről a számláláskor dönt, egyenként megvizsgálva őket - írták. Hozzátették: a szavazás a rendkívüli esemény után a megfelelő egyéni szavazólapok kiadásával folytatódott.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink