Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-05 05:10:00

Sokkoló számok: a Medián kutatói is meglepődtek a legutóbbi adatokon

Hann Endre az ATV Egyenes beszédben elemezte legfrissebb kutatásuk részleteit.

A Medián masszív többséget mért a Fidesznek a legfrissebb közvélemény-kutatásában. Azt jósolják, hogy 142 mandátuma lehet a kormánypártoknak, ami bőven kétharmados többséget jelent. A második legnagyobb frakciója a kutatásuk szerint a Jobbiknak lehet 22 képviselővel, míg az MSZP-Párbeszédnek 19 mandátumot becsülnek. Az LMP 8, a DK 7 képviselőt juttathat a parlamentbe a becslésük szerint.

A Medián ügyvezető igazgatója a műsorban elmondta, nagyon sok barátja ellenzéki érzelmű, amit nem is titkol, és ők nagyon csalódottak a számokat tekintve, „mert a hajrában valami csodálatos áttörést vártak az ellenzék részéről”. Hann Endre elmondta, ők is nagy gyanakvással fogadták a legutolsó kutatásukból beérkező adatokat, amit úgy tud értelmezni, hogy Hódmezővásárhely varázsigévé vált az elmúlt hetekben és „egy nagyon erős illúziót keltett az ellenzéki pártokban és szavazókban”. A Medián ügyvezető igazgatója szerint azt gondolhatták, hogy ez az eredmény országosan megismételhető, de „tulajdonképpen nem sokat tettek ennek érdekében”.

Hann elmondta, mindig megvizsgálják, mennyien szeretnének kormányváltást és az utóbbi felmérések mindegyikében többségben voltak azok, akik ezen a párton állnak. Hozzátette: „sokkoló szám volt, hogy most kisebbségbe került ez a halmaza a társadalomnak”.

A kutató arról is beszélt, hogy felmérésük szerint nagyon megnőtt a részvételi kedv. Három héttel ezelőtt, a legutóbbi adatfelvételkor még 60 százalék volt az, aki jelezte, hogy biztosan elmegy szavazni, most ez az arány a megkérdezettek 66 százalékára nőtt. „Mindenki azt várta, hogy a növekvő részvételi kedv az ellenzéknek kedvez és nem ez történt”- tette hozzá Hann, majd elmondta: a részvételi kedv növekedése elsősorban faluhelyen következett be, amit annak lehet betudni, hogy a Fidesz óriási erővel kampányolt és mozgósított ezeken a településeken. Hozzátette: ez a növekedés 10 százalékos volt, ami nem kevés.

„Nem gondolom, hogy valami fatális tévedés történt, azt gondolom, hogy ez tényleg bekövetkezett”- magyarázta a kutatási adatokkal kapcsolatban Hann Endre, majd hozzátette: szerinte egy erős mozgósítással érhet még el sikereket az ellenzék, de főleg az egyéni választókörzetekben, az igazi tét már csak az, hogy „kétharmad, vagy nem kétharmad”- magyarázta.

atv.hu

 

 

További belföldi híreink