Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-04-04 16:47:00

Republikon: az LMP és a DK éppen a bejutási küszöb felett

Horn Gábor, az alapítvány elnöke az ATV Startban elmondta: felmérésük szerint 34 baloldali jelölt nyerhet egyéni körzetet.

A Fidesz 41, a Jobbik 21, az MSZP-P 19, az LMP és a DK 6-6, a Momentum 3, az Együtt 2 százalékon áll a Republikon felmérése szerint. Horn Gábor, a Republikon Alapítvány elnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy a saját mandátumbecslésük alapján kismértékű Fidesz-többség lesz a parlamentben, de a szavazáson való részvétel kiszámíthatatlan. Azt fejtegette, ha 60 százalék körüli lesz a részvételi arány, az a Fidesznek fog kedvezni, de kétharmados többségük szerinte nem lesz. Ha 70 százalék körüli lenne az arány, ami elképzelhető, akkor bármi megtörténhet, mondta, mert nem csak az ellenzéki, de a kormánypárti szavazók is mozgósíthatják magukat.

A 70 százalék fölötti arány esetén a kisebb pártok nagyon nagy bajban lesznek, mert, akik elmennek szavazni azért, mert már nagyon elegük van, azok nem a kispártokra fognak szavazni, magyarázta. Hozzátette: ha olyan hangulat alakul ki, mint Hódmezővásárhelyen, akkor az, az ellenzéki pártok malmára hajtaná a vizet. Nincs könnyű helyzetben a választó, folytatta, de azok, akiket valóban érdekel, mi lesz a jövőben, azok tájékozódtak arról, kik a legesélyesebbek.

Felmerült, hogy lehet egy olyan réteg, akik nem foglalkoznak napi szinten a pártpolitikával, csak azt nézik, jó, vagy nem jó, azok esetleg behúzzák az x-et egy jelentéktelen kisebb pártra. Erre Horn Gábor úgy reagált, hogy a média biztosította a lehetőségek megmutatását. Szerinte a helyzet látható, és itt van előnye a nagyobb pártoknak, mert őket mindenki ismeri.

Komoly taktikai hibának és problémának tartja ugyanakkor, hogy még mindig arról beszélnek ellenzéki oldalon, ki kinek a javára lépjen vissza, ahelyett, hogy mit tennének az egészségüggyel oktatással, visszaélésekkel. Megjegyezte, hogy az LMP-nek érdeke lehet az, ami most zajlik, mert úgy tűnhet, mintha ők is olyan nagy párt lennének, mint az, akinek a javára vissza kellene lépniük.

A választók megbüntethetik azokat a pártokat, akiknek a jelöltjüket vissza kellene léptetni a legesélyesebb javára, de nem teszik, jegyezte meg. Elmondta, a felmérések szerint 34 baloldali jelölt tudna nyerni, 7 jobbikos, és 10 olyan körzet is van, ahol vagy a Jobbik, vagy az MSZP-P jelöltje az esélyesebb. Ez a fele az egyéni körzeteknek, tette hozzá. Úgy véli, a választók tudják, kire kell szavazni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink