Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-29 07:09:00

Az ATV-ben járt a készülék, amivel az űrhajósok sugárzását mérik

Dr Hirn Attila, az MTA EK Űrdozimetriai Kutatócsoport vezetője, és Dr. Pázmándi Tamás szintén az MTA EK sugárzásmérő laboratóriumának vezetője volt az ATV Start Plusz vendége, akik elmondták, azért olyan nagy dolog a tesztközpont, mert eddig Magyarországon, sem a térségben, nem volt hasonló létesítmény, ahol kisebb űreszközöket, kisebb műholdakat lehessen tesztelni.

Űripari tesztközpontot avattak

 

Elmagyarázták, hogy a központ három kisebb helyiségből áll, középen van egy olyan tiszta tér, ahol a porkoncentráció nagyon alacsony, és ott lehet készre szerelni olyan műszereket a tesztelés után, amiket az űrben fognak használni. El is hoztak egy készüléket megmutatni, amilyennel az űrhajósoknál a sugárzást mérik.

Megtudtuk Hirn Attilától, hogy ugyanilyen készülék van fent az űrállomáson már 15 éve, amely még pár évig képes lenne működni, de az orosz kollégák kérték, hogy küldjenek fel újabb készüléket, ami már az űrállomás élettartamának végéig, kb. 2028-ig el tudja látni a feladatát.

Arról is szó volt, hogy ezt a készüléket csak Magyarországon gyártják, és az a specialitása, hogy az űrben mért sugárzást az ebbe a készülékbe beszerelt dózismérő azonnal feldolgozza, és automatikusan 90 percenként le tudják olvasni.

Hirn Attila elmondta, nagyon fontos a tesztelési része az űrtechnikának, melyet ők végeznek, mert meg kell bizonyosodni arról, hogy a műszer amit összeszereltek ki fogja-e bírni a felbocsájtást, és megbízhatóan fog-e működni az űrben.

A kérdésre, hogy az űrtechnikának miért csak ezen a területén dolgoznak az amúgy igen tehetséges szakemberek, Pázmándi azt válaszolta, mert tisztában vannak a kapacitásukkal. Egyrészt nagyon kevés az űrkutatásban dolgozók száma, másrészt a pénz is szerepet játszik. A magyar szakemberek időnként bekapcsolódnak más nemzetközi projektbe is, ha felkérést kapnak a NASA-tól, vagy az európai, és orosz űrügynökségtől a közös munkára.

atv.hu

További belföldi híreink