Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-27 06:04:00

Telekocsival segít a szavazásban a Momentum

Tízszer annyi határon túli, mint külföldön élő magyar jelezte, hogy szavazni akar április 8-án. A határon túli magyarok szavazhatnak levélben is, nem kell elmenjenek a konzulátusra. A külföldön dolgozó magyaroknak viszont igen. Ez olykor drága és időigényes. Az ő dolgukat könnyíti meg a Momentum által fejlesztett telekocsi alkalmazás.

Még 5 napig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyarok, akik külföldön tanulnak vagy dolgoznak, ezért az áprilisi országgyűlési választás napján nem lesznek Magyarországon.

Hétfő reggelig több mint 42 ezren jelentkeztek, kétszer annyian, mint négy éve. Ezzel szemben közel 380 ezer olyan külhoni magyar regisztrált, akinek nincs magyarországi lakcíme.

Utóbbiak már akár hétfőn is szavazhatnak, levélben. Míg a külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyaroknak a választás napján a legközelebbi külképviseletre kell ehhez utazniuk.

Írországban például csak Dublinban van nagykövetség. Az ATV Híradójának nyilatkozó Limerick városában élő magyarnak közel 200 km-t kell ehhez utaznia. Azt mondja jelentős anyagi -és időráfordítást jelent a szavazás, ezért sokan nem fáradnak ezzel. A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet szerint ez igazságtalan, ezért korábban az Alkotmánybírósághoz is fordultak.

Az úgynevezett telekocsizás lényege, hogy az egy irányba közlekedő autósok ahelyett, hogy egyedül utaznának, megoszthatják autójukat másokkal. Ezzel kímélik a környezetet és pénzt is spórolhatnak.

A Momentum ezzel a fejlesztéssel segítené a külföldön szavazó magyarokat, hogy könnyebben eljuthassanak a szavazóhelyiségekbe.

„Az is regisztrálhat, aki segíteni szeretne és az is regisztrálhat, aki segítségre szorul” – mondta el a párt szóvivője. Hajnal Miklós hozzátette: a telefonos applikáció létrehozása mellett videós kampányban is népszerűsítik a szavazást az elvándorolt magyarok körében.

atv.hu

További belföldi híreink