Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-22 12:22:00

Republikon: egy hónap alatt 3 parlamenti mandátumot vesztett a Fidesz

127 képviselője lehet a Fidesz-KDNP-nek az április választás után a Republikon Intézet friss mandátumbecslése szerint.

Republikon: egy hónap alatt 3 parlamenti mandátumot vesztett a Fidesz

A 24.hu megbízásából készült kutatás szerint 19 egyéni választókörzetben van esélye az ellenzéknek győzni, több mint egy tucatnyiban pedig közel állnak a győzelemhez. Az egy hónappal ezelőtti becsléshez képest 3-mal kevesebb parlamenti mandátumot jósolnak a kormánypártoknak.
 
Az MSZP-Párbeszéd a Republikon szerint 26, a Jobbik 22, a DK 16, az LMP pedig 8 parlamenti helyre számíthat. Bár a közvélemény-kutatóknál a Jobbik folyamatosan előzi a szocialistákat, főként a fővárosban megszerezhető mandátumok miatt jött ki a Jobbikénál nagyobb frakció- olvasható az elemzésben.

Egyéni mandátumokból a Fidesz-KDNP 87-et húzhat be a Republikon szerint, 18-at a baloldal, a Jobbik pedig egyedül Gyöngyösön, Vona Gábor körzetében számít befutónak. Úgy számolnak, hogy megnyeri körzetét Pécsen Mellár Tamás (független) és Veszprémben Kész Zoltán (független) is, őket a baloldali győzelmek közé sorolta az intézet a támogató pártok miatt. Hozzáteszik: sok olyan körzet van, ahol 5 százalékpontnál kisebb a különbség a Fidesz javára a legerősebb ellenzéki jelölttel szemben, ilyen Miskolc 2-es körzete, Ózd, Tiszaújváros, Békéscsaba, Szeged 2-es körzete, Székesfehérvár, Tatabánya, Érd, Dunakeszi, Kaposvár, Szombathely, Budakeszi és öt budapesti körzet is.
 
A kutatás során átfogó ellenzéki megállapodással nem számoltak, azzal viszont igen, hogy a választók egy része megtalálja – visszalépések nélkül is – a legesélyesebb jelöltet a körzetében. A módszertanban a pártok támogatottságának átlagát a Nézőpont, a Századvég, a Závecz Research, a Publicus, az Iránytű, az IDEA és a saját maga által februárban mért adatokból számolta ki a Republikon Intézet.
 
atv.hu
 

További belföldi híreink