Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-22 05:10:00

Ennyi rejtett szavazója lehet az ellenzéknek

Nincsenek túl jó helyzetben az ellenzéki pártok két és fél héttel a választások előtt. A közvélemény-kutatások ugyanis rendre a Fidesz hatalmas fölényét mérik. Fordulhat-e a kocka a finisben?

Pulai András, a Publicus Intézet vezetője, és Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője volt az Egyenes Beszéd vendége szerda este, ahol a választási esélyekről beszélgettek Rónai Egonnal. A műsor elején egyből előkerült a rejtőzködő szavazók kérdése, amiről Pulai András elmondta: jelenleg nagyjából 36 százaléknyi bizonytalan szavazó van, ezen belül 38 százaléknyi az, aki azt mondja: tudja, kire szavaz, de nem mondja el. Az ő kétharmadukról ugyanakkor lehet tudni, hogy kormányváltás szeretne, elégedetlen a dolgok alakulásával.

Ők nagy valószínűséggel ellenzéki szavazók lesznek, és nagyjából 6-700 ezer potenciális voksot jelentenek.

Závecz Tibor hozzátette: nagyságrendileg ők is ilyen számokat mértek, az ellenzéknek itt lehet a tartaléka. De mivel mozdítható ez a több mint félmillió ember? – tette fel a kérdést a műsorvezető, mire Pulai András leszögezte: lényegében mindenki összefogást szeretne az ellenzéki oldalon. Závecz Tibor hozzátette, hogy az ellenzéki szavazók nyitottak egy másik ellenzéki párt jelöltjére, ez sok esetben jobbikos szavazókról is elmondható. Pulai András hangsúlyozta:

a Publicus mérései szerint a bizonytalanok 25 százaléka bármelyik ellenzéki párta leadná a voksát annak érdekében, hogy kormányváltás legyen.

Ez ugyanakkor azt is világosan mutatja, hogy van egy markáns réteg, aki nem hajlandó átszavazni, ha az esélyes értékendben, ideológiában messze áll tőle. Pulai András szerint ezért sincs sok értelme a baloldal és a Jobbik összefogásáról beszélni.

„Ha például Budapesten a Jobbik visszalépne, és az ellenzéki összefogás oltárán feláldozná a szavazóit, akkor valószínűleg több helyen nyerne a Fidesz, mint amúgy. Mert a Jobbik-szavazók felének a másodlagos pártpreferenciája a Fidesz” – magyarázta Pulai.

Závecz Tibor annyiban kiegészítette Pulai András állítását, hogy vidéken, főleg a kistelepüléseken árnyaltabb a helyzet, nagyobb a nyitottság és az átjárás a két oldal között. Pulai ugyanakkor arról is beszélt, hogy csak a választók nagyjából 20 százaléka ismeri annyira a választási rendszert, hogy adott esetben megosztja a szavazatát, és a legerősebb ellenzéki jelöltre voksol egyéniben. „Azt gondolom, hogy a baloldali ellenzék pártjai relatíve sok szavazót fognak emiatt veszteni” – tette hozzá az elemző.

atv.hu

További belföldi híreink