Itthon

Hókáosz: bevetették a honvédséget, sok helyen nincs áram, vonatok álltak le - percről percre

Nincs már járhatatlan út Hajdú-Biharban
március. 18. vasárnap 13:50

A megyei rendőr-főkapitányság közleménye szerint a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti út után a Hajdúdorog és Újfehértó közötti 3504-es utat is megtisztították a hóakadályoktól, így az ismét teljes szélességében járható.

Rendőrök és katonák is segítik az áramszolgáltatás helyreállítását Hajdú-Biharban
március. 18. vasárnap 12:56

A megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a debreceni rendőrök szolgálati gépkocsijukkal vezetik fel a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Rába típusú teherautóját, illetve BTR típusú páncélozott szállító harcjárművét.

A rendőrök és a katonák járműveikkel abban segítenek az áramszolgáltató munkatársainak, hogy a Látókép település közelében leszakadt villanyvezeték tartóoszlopához - a nehéz terepviszonyok ellenére - oda tudjanak jutni, és az áramszolgáltatás minél gyorsabban helyreálljon.

Korábban azt közölték, hogy Hajdú-Bihar megyében 29 településen és településrészen több mint 19 ezer fogyasztónál nincs áram. A rendőrség a bűncselekmények megelőzése, az érintettek segítése érdekében folyamatos rendőri jelenlétet biztosít a hibák elhárításáig.

A tűzoltók időközben Balmazújváros, Nagyhegyes térségében, Hajdúnánás és Hajdúdorog között, illetve az M35-ös és M3-as autópálya elágazásánál szabadítottak ki gépkocsikat a hó fogságából - jelezte Papp-Kunkli Nóra, a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Bevetették a honvédséget
március. 18. vasárnap 12:52

Közúti és légi feladatokat is ellát a Magyar Honvédség a rendkívüli téli időjárási helyzetben - közölte Böröndi Gábor hadműveleti csoportfőnök vasárnap délelőtt a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar vezetési pontjában.

A vezérőrnagy elmondta: több mint száz katona 37 technikai eszközzel vesz részt a mentési feladatokban. Elsősorban az élet- és vagyonmentés, a bajba jutott állampolgárok segítése, az utak járhatóságának biztosítása a feladatuk, együttműködve a közút kezelőjével.

Vasárnap a kora délutáni órákban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy honvédségi helikopter - fedélzetén mások mellett a szabolcs megyei kormánymegbízottal - is felszáll majd, hogy feltérképezzék a szabolcsi bokortanyák térségét. A helikopterrel visznek meleg teát, takarót és orvosi személyzet is utazik. Böröndi Gábor kiemelte továbbá, hogy szükség esetén a budapesti Honvédkórház és csapatorvosok is részt tudnak venni sérültek, rászorulók ellátásában. 

Helyreállt az áramszolgáltatás Heves megyében
március. 18. vasárnap 12:01

Heves megyében az áramellátásban keletkezett károkat mindenhol felszámolta a szolgáltató - közölte a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő vasárnap az MTI-vel.

Nagy Csaba elmondta: a hóviharban szombat este villanyvezetékekre dőlt fák okoztak áramellátási üzemzavart Hevesen, valamint Hevesvezekény, Tarnaszentmiklós és Pély térségében.

Az áramkimaradás összesen mintegy 2000 fogyasztót érintett - tette hozzá, jelezve, hogy a szolgáltató a károkat az éjszaka folyamán mindenhol felszámolta, így hajnal óta újra zavartalan az elektromos ellátás a megyében.

Ezreknél nincs áram Jász-Nagykun-Szolnok megyében
március. 18. vasárnap 11:32

A rendkívüli időjárás miatt mintegy 15 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás Jász-Nagykun-Szolnok megyében - közölte az áramszolgáltató E.ON sajtószóvivője vasárnap délelőtt az MTI-vel.

Varga Ivett tájékoztatása szerint a leginkább érintett település Tiszaföldvár, Mezőtúr, Karcag, Öcsöd, Túrkeve és Törökszentmiklós; összesen 15 ezer fogyasztási helyen van probléma. A meghibásodásokat jellemzően a vezetékekre rakódó jég súlyterhelése miatti vezetékszakadások,  oszloptörések okozzák - tette hozzá.

A javítást hátráltatja, hogy a felázott, sáros talajú helyszínek sok esetben csak lánctalpas járművel közelíthetők meg, és egy-egy vezetékszakaszon három-négy különböző ponton is sérült a villamos hálózat - mondta a sajtószóvivő.

Közlése szerint a szakemberek már dolgoznak a szolgáltatás helyreállításán és együttműködnek a katasztrófavédelem, illetve a tűzoltóság munkatársaival.

Gólya fagyoskodik a hóban Hajdú-Biharban
március. 18. vasárnap 11:31

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Több helyen szünetel a vonatközlekedés
március. 18. vasárnap 11:23

Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között hóátfúvás miatt ideiglenesen mindkét vágányon szünetel a vonatközlekedés, a Kál-Kápolna-Kisújszállás vonalon Kisköre és Kunhegyes között nem járnak a vonatok feljegesedés miatt, a Debrecen-Tiszalök vonalon pedig hótorlasz akadályozza vonatközlekedést Hajdúnánás és Hajdúdorog között - közölte a Mávinform vasárnap délelőtt.

A tájékoztatás szerint a keleti országrészben 30-90, esetenként 90-120 perccel hosszabb a menetidő. A Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony és a Budapest-Szolnok-Békéscsaba vonalak a leginkább érintettek, de a csatlakozó szakaszokon is jelentősen nőttek az eljutási idők.

A szakemberek folyamatosan dolgoznak a váltók megtisztításán és a műszaki berendezések helyreállításán.

Hajdú-Bihar 29 településén nincs áram
március. 18. vasárnap 10:50

Több mint 19 ezer fogyasztónál nincs áram a megyében. A rendőrség a bűncselekmények megelőzése, az érintettek segítése érdekében a hibák elhárításáig folyamatos rendőri jelenlétet biztosít - közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtószolgálata vasárnap délelőtt az MTI-vel.

A szombat esti ónos eső és a felső vezetékek jegesedése miatt továbbra is szünetel a villamosközlekedés Debrecenben.

Új piros riasztás
március. 18. vasárnap 10:24

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadott egy új térképet, ahol az látszik, hogy a következő időszakban hol alakulhat ki nagy hófúvás.

Szél tört ketté egy villanyoszlopot
március. 18. vasárnap 9:24

A hóviharral járó erős szél miatt kettétört villanypóznáról küldött képet az MTI fotósa, Czeglédi Zsolt a 33-as főútról, Debrecen határából.