Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-18 18:26:00

Nem született megállapodás Gyurcsányék tárgyalásán

Nem állapodott meg egymással a választási együttműködésről az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Demokratikus Koalíció a három párt, illetve pártszövetség vezetőinek vasárnap délutáni fővárosi egyeztetésén. Az LMP a megbeszélés utáni sajtótájékoztatóját sem a teremben tartotta, hanem kint az utcán.

A Demokratikus Koalíció irodájában tartott megbeszélést követően Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, tudták, hogy a tárgyalás csak egy folyamat kezdete lehet, ezért nem is gondolták, hogy vasárnap "bármiben megállapodásra" jutnak. Azt viszont fontos előre lépésnek nevezte, hogy egy asztalhoz ültek. Tudomásul veszik, hogy a Jobbik nem hajlandó velük tárgyalni- közölte, de egyúttal arra kérte a baloldali pártokat, hogy ez ne korlátozza őket az egyéni választókerületi együttműködésben.

A Párbeszéd társelnöke hangsúlyozta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok szavazói sokkal nyitottabbak egymás jelöltjeinek elfogadására, mint a Jobbik szavazói. Azt is leszögezte, hogy a kormányt "balról lehet leváltani". A politikus megjegyezte, reméli, hogy az LMP is kész lesz a további egyeztetésekre.

forrás: mtiforrás: MTI

Molnár: nem tudjuk elképzelni, hogy az LMP közvetítsen

A sajtótájékoztatón és a tárgyaláson részt vett Molnár Gyula, az MSZP elnöke, aki az esetleges visszalépésekről beszélve hangsúlyozta, hogy 2014-ben 14 körzetet nyerhetett volna az ellenzék, ha már akkor együttműködnek. Ma ennél jobbak a számok, a három baloldali párt koordinációja megakadályozhatná a Fidesz többségét - jelentette ki. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudják elképzelni, hogy az LMP egyfajta közvetítőként helyettük tárgyaljon az egyéni választókerületi koordinációtól a Jobbikkal.

Gyurcsány: kész vagyok az LMP-vel is széles körű megállapodást kötni

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke úgy fogalmazott, értik az LMP álláspontját, hogy a Jobbikkal is szeretnének "választási együttműködésre törni", de a kormányváltás elsődleges feltétele a vasárnap tárgyalóasztalhoz ülő három pártszövetség megállapodása. Az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK szavazói - egyeztetett indulás esetén - elegendő helyen képesek megverni a Fideszt ahhoz, hogy a kormánypárt kisebbségbe szoruljon - mondta. Hangsúlyozta, hogy a DK az MSZP után az LMP-vel is kész egy széles körű megállapodást kötni az egyéni választókerületi jelöltekről.

Gyurcsány Ferenc külön kiemelte, az LMP-vel való együttműködésüknek nem akadálya és nem feltétele, hogy hétfőn miben állapodik meg a Jobbikkal.

Szél Bernadett kintről válaszolt

Az LMP delegációja nem a DK sajtótermében, hanem az épület előtt válaszolt az újságírók kérdéseire. Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt azt mondta, hogy a kormányváltás csak teljes ellenzéki koordinációval valósítható meg, de "az LMP-n kívül más nincsen, aki elkötelezett ebben az irányban".

Szél Bernadett úgy fogalmazott: hétfőn tárgyalnak a Jobbikkal, mert megpróbálnak valamilyen konszenzust találni az ellenzéki oldalon. Hozzátette, a 2014-es választás és a kutatások is azt mutatják, hogy balról nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, ehhez szélesebb együttműködésre van szükség. A kormányfőjelölt azt is megjegyezte, Gyurcsány Ferenc március 15-i meghívását úgy értelmezték, hogy a DK a Jobbikkal is hajlandó együttműködni, és csak most derült ki számukra, hogy ez nem így van.

Leszögezte, "értékközösséget mi nem kívánunk vállalni, se jobbra, se balra senkivel", de a hódmezővásárhelyi polgármester-választás megmutatta, hogy ha az ellenzéki pártok önmérsékletet tanúsítanak és vannak megfelelő jelöltjeik, akkor képesek nyerni.

Szigetvári: szégyen, ami történt

A mai egyeztetést követően Szigetvári Viktor is nyilatkozott, aki szégyennek nevezte, ami történt. Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint "a Fidesz parlamenti kisebbségbe szorítható a Jobbikkal való együttműködés nélkül", ezért "cinikus és számító Szél Bernadett és a Momentum, amikor a Jobbikhoz köt bármiféle együttműködést. Hiszen tudja, hogy a Jobbik nem akar jönni, így inkább indokot keres arra, miért ne lépjen vissza például szocialista képviselőjelöltekkel vagy akár az együttes Szabó Szabolccsal, Baranyi Krisztinával szemben az LMP. Így viszont Szél Bernadett is csak a Fideszt tartja hatalomban".

Szigetvári úgy véli, "a DK és az MSZP-Párbeszéd pedig abban hibázik súlyosan, hogy ha már nem akar jönni az LMP, nem akar jönni a Momentum és nem akar jönni a Jobbik, akkor legalább az egyéni győzelmek maximalizálása, a kétharmad megakadályozása érdekében együtt kell működniük az Együttel is". Hozzátette: a mai tárgyalásról kirekesztették őket.

Előzmények

Ahogy beszámoltunk róla, a DK elnöke még március 15-én invitálta az ellenzéki vezetőket, hogy arról tárgyaljanak, hogyan érhető el a kormányváltás. Gyurcsány Ferenc Vona Gábort is meghívta, ezt azonban ő rögtön visszautasította. Szél Bernadettel viszont kész tárgyalni a Jobbik elnöke - erre az egyeztetésre valószínűleg hétfőn, késő este kerül majd sor.

Március 15-ei beszéde során ragadta meg az alkalmat Gyurcsány Ferenc, hogy meghívja az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket.:


"Tárgyalásra hívom a parlamentbe bejutásra esélyes ellenzéki pártok vezetőit – az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik vezetőjét. Várom őket vasárnap 17 órára."

A nap folyamán Karácsony Gergely még azt nyilatkozta: "remélem, hogy a mai tárgyalás eredményes lesz, nem gondolom, hogy ma megállapodásra jutunk, de talán azt az elvi alapot, hogy nem várunk más pártok közreműködésére, főleg nem olyanokéra, akik egyébként nem akarnak velünk együttműködni, ezt az elvi alapot szerintem ma ki kéne mondania a tárgyaló delegációknak". Hozzátette: ha ez sikerül, akkor néhány napon belül le is lehet az egyeztetéseket zárni.

forrás: mtiforrás: MTI

Gyurcsány meghívását a Jobbik elvből visszautasította. Vona Gábor úgy fogalmazott: "Az LMP irányába továbbra is nyitottak vagyunk, de a DK az MSZP és a Fidesz irányába sem a választások előtt, sem a választások után, szerintünk Magyarországnak megújulásra van szüksége, új szereplőkre, új politikai erőkre, új politikusokra, új politikai programokra, 21. századra. Ezt pedig a DK-val, az MSZP-vel és a Fidesszel nem lehet megvalósítani".

"Az első és legfontosabb abban megállapodni, hogy a Fideszt semmilyen módon nem segítik ezek a pártok – ha a Fidesz elveszíti a többségét az Országgyűlésben, akkor ezek a pártok, melyek ehhez a megállapodáshoz csatlakoznak, azt is vállalják, hogy soha semmilyen körülmények között nem tartják hatalomban Orbán Viktort" - mondta Gréczy Zsolt, aki hozzátette,


az elvi kérdések mellett az egyéni választókerületek jelöltjei is szóba kerülnek a tárgyaláson.

atv.hu

További belföldi híreink