Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-14 06:15:00

Mellár: ha 2-3 százalékkal lemaradok, annak a felelőssége az LMP-t terheli

A Pécsen induló független jelölt nem érti, a zöldpárt miért nem lépteti vissza a jelöltjét vele szemben, ha a személyével nincs problémájuk.

„Sok terület van, ahol érezhetően szükség lenne, hogy növekedjen a költségvetés hozzájárulása, például az oktatás, az egészségügy. Ezeket mindig számoljuk is, hogy milyen forrásból lehetne elérni, nyilván egy átrendezést kellene csinálni”- magyarázta az ATV Egyenes beszédben Mellár Tamás, amikor Rónai Egon arról kérdezte, hogyan készülnek Karácsony Gergely tanácsadói testületében az esetleges kormányváltásra.

Mellár elismerte azt is, hogy sok ötlet felmerül ezeken a megbeszéléseken és közgazdászként többször jelzi ilyenkor, ha valamit nem tart megvalósíthatónak. A műsorvezető arra is kíváncsi volt, hogy Mellár honnan vonna el támogatást a fejlesztésekhez. „Azoktól a nagyvállalatoktól, amelyeknél egy munkahely teremtése sok-sok millió forintba kerül”- válaszolta, majd hozzátette: ezeket inkább olyan, kisebb vállalkozásokhoz raknák, ahol kisebb összegből teremthető munkahely.

Mellár arról is beszélt, hogy kormányváltás esetén szükségesnek tartaná, hogy a társasági adót sávosan emeljék fel, hogy a nagyvállalatok többet fizessenek. Legfontosabbnak azt tartaná, hogy az alternatív elosztási helyeket megszüntessék. Mint mondta, az MNB 800 milliárdot nyert az elmúlt években azon, hogy a forint gyengült, ennek a pénznek egy része alapítványokhoz került, ezt szerinte fel kellene számolni és az MNB teljes nyereségét egészében a költségvetésbe kellene csatornázni.

A közgazdász úgy véli,


a szerencsejáték koncessziót is vissza kellene tenni állami kézbe, ebből is jelentős pénzforrás jönne be, csak úgy, mint a tao-pénzekből, melyek 4-500 milliárd forintot tesznek ki és amit Mellár szintén megszüntetne.

A műsorvezető kérdésére, hogy ezzel a magyar sportot egy pillanat alatt döntenék romba, Mellár elmondta, a tao-t nem egy pillanat alatt kellene megszüntetni, hanem ki kellene vezetni a rendszerből és meg kellene teremteni az ellenőrizhető, átlátható és normatív finanszírozást, hogy rögzített elvek alapján kapjanak támogatást az egyes szakosztályok, sportágak.

A családtámogatási rendszerrel kapcsolatban arról beszélt, hogy ma a támogatások 80 százaléka a felső 20 százalékhoz kerül, ezt szerinte úgy kellene átalakítani, hogy a rendszernek „a másik lába is meglegyen” és méltányossági elem is legyen benne.

Beszélt a pécsi helyzetről is, ahol nem érti az LMP lépését. Elmondta, ha a személyével nincs probléma, akkor nem érti, miért nem lépnek vissza a javára. „Felmerülhet, hogy lehet, a töredékszavazatokat többre értékelik, mint, hogy a Fideszt egy helyen le lehessen váltani”. Hozzátette: „ha a választáson, ne adj’ Isten az az eredmény jön, hogy két, vagy három százalékkal lemaradok, annak a felelőssége biztosan az LMP-t terheli”.

atv.hu

 

 

 

 

 

További belföldi híreink