Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-14 05:10:00

Mindenki az utcára vonul: nézze meg, mire számíthat holnap

Díjkiosztókkal már kedden elkezdődött a 48-as forradalom és szabadságharc megünneplése, a nagy köztéri rendezvények persze csak csütörtökön lesznek. A választás közelsége miatt a pártok és szimpatizánsaik idén különösen készülnek, lesz Békemenet, ellen-békemenet a Kétfarkú Kutyapárt szervezésében, összellenzéki tüntetés és Jobbik demonstráció; a nap pedig egy diáktüntetéssel zárul majd.

A nemzeti ünnep alkalmából már kedden állami kitüntetéseket adtak át, összesen 150, a maga szakterületén kiemelkedőt nyújtó alkotónak.

Nagy köztéri rendezvények viszont csak csütörtökön lesznek; a hagyományoknak megfelelően reggel kilenc órakor a zászlófelvonással indulnak az ünnepi események.

Némiképp eltér a hagyományoktól, hogy Orbán Viktor idén a Kossuth téren mond ünnepi beszédet; a korábbi években mindig a Nemzeti Múzeum előtt tartották az állami ünnepséget; a helyszínváltoztatást most a Múzeum felújításával indokolták.

Mivel a nemzeti ünnep után kevesebb, mint három héttel már választás lesz, ezért idén a kormánypárti és ellenzéki erők is nagyban készülnek 15-re.

Kora délután meg is szaporodnak a politikai események, nagyjából egy időben: idén lesz békemenet is, négy éve egyébként például nem volt a nemzeti ünnepeken, akkor a választás előtt tartották egy héttel. A résztvevők most is a Bem tértől vonulnak majd és csatlakoznak - várhatóan 14 órakor a Kossuth térre, ahol meghallgatják Orbán Viktort beszédét.

Velük egy időben másik békemenet is lesz, 12 órakor kezdődik a Kétfarkú Kutyapárt ellen-békemenete. Ők az Oktogontól a Blaha Lujza téren keresztül az Erzsébet térre vonulnak, szerintük ugyanis fontos, hogy „Magyarország legyen a Két Békemenet országa!”

Az ellenzék is nagy erőkkel készül, idén közösen ünnepel délután három órától a Fővám téren, az MSZP, a Párbeszéd és a DK és az Együtt, akik azzal invitálják a résztvevőket, hogy minél többen legyenek, hogy Hódmezővásárhely már megmutatta: a Fidesz megrogyott.

A Jobbik velük egy időben, de más helyszínen - a Kossuth tértől nem messze lévő - Batthyány örökmécsesnél ünnepel 15 órától.

A demonstrációk március 15-én várhatóan egy diáktüntetéssel zárulnak, ez 17 órától lesz az Operaház előtt.

atv.hu

 

 

További belföldi híreink