Itthon

2018-03-13 18:47:00

Videó: ők lettek Érdemes művészek, valamint kiosztották a Jászai Mari-díjakat is

Rangos állami művészeti díjakat, Jászai Mari és József Attila-díjat, Kiváló- és Érdemes Művész elismeréseket adott át a kulturális kormányzat. Mások mellett kiváló művész lett Csuja Imre és Fábry Sándor. József Attila díjat kapott Lezsák Sándor, míg Tenki Rékának és Borbély Alexandrának Jászai Mari díjat adott át a miniszter.

A miniszterelnök nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át a legmagasabb állami elismeréseket a kulturális élet szereplőinek. A tárcavezető azonban köszöntőjében sem feledkezett meg a közelgő választásokról. A miniszter arról szólt, hogy nekünk kell eldöntenünk, hogy milyen legyen a szabadságunk, nem hagyhatjuk, hogy más döntsön helyettünk.

Kiváló művészi címet kapott mások mellett Fábry Sándor, Börcsök Enikő, Ráckevei Anna és Csuja Imre is. 

„Nem kiváló művészként kell bemenni holnap a színpadra, hanem Falstaffként és IV. Henrikként vagy Tóth Lajosként adott esetben, vagy most már említhetném akármelyik szerepemet. Ezt szépen be kell tenni egy jó helyre otthon, örülni kell neki és kell tovább végezni, ugyanezzel a hévvel ezt a mesterséget, amivel én szeretem ezt csinálni” – mondta Csuja Imre Híradónknak.

Érdemes művész lett Csányi Sándor és Gáspár Tibor is. „Ez egy nagyon fontos mérföldkő az életemben. Nyilván nem megállni, hanem haladni még nagyobb lendülettel tovább, ki tudja, hogy meddig?” – fogalmazott Gáspár Tibor.

Az ugyancsak érdemes művész Mucsi Zoltántól azt kérdeztük, hogy a szakma vagy az állam elismerése az értékesebb. „Hát én ezt nem teszem mérlegre. Az embert jutalmazzák, elfogadja, este koccintani fogunk egyet, és minden folytatódik úgy, kezdődik majd a melós hétköznap” – nyilatkozta Mucsi.

Mikó István is érdemessé vált, bár ő korábban sem panaszkodott. Mint mondta, a taps az mindenért kárpótolja és a közönségtől mindig kapott díjat, most pedig örül az újabb kitüntetésnek.

Jászai Mari-díjat kapott Tenki Réka, az Örkény Színház művésze, valamint az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről című film női főszereplője Borbély Alexandra is.

A most alapított könnyűzenei Máté Péter-díjjal mások mellett Molnár Ferenc Caramel és Rúzsa Magdi munkásságát ismerték el.

atv.hu

 

 

További belföldi híreink