Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-13 20:04:00

Meg tud állapodni az ellenzék elég körzetben a koordinált indulásról?

Továbbra is kérdéses, hogy elég körzetben meg tud-e állapodni az ellenzék a koordinált indulásról. Szakértők szerint ezen múlik a kormánypárt kétharmada. Az LMP továbbra is a Jobbikot és az MSZP-t várja a tárgyaló asztalhoz.

Először ült egy asztalhoz Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Vona Gábor, de ez még nem az a beszélgetés volt, amit az LMP miniszterelnök-jelöltje szorgalmaz. Ezúttal csak az oktatásról vitáztak - a diákok vendégeként - a Gödörben.

„Én azért is mosolygok ennyire, mert nagyon örülnék, hogyha ez a három párt egy asztalhoz ülne és tudna beszélgetni az áprilisi választásokról. Ez egyelőre úgy tűnik, hogy megtorpedózásra kerül, de nem adjuk fel március 19-ig még várunk” – mondta az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett még mindig hisz abban, hogy - az általuk kikötött felállásban - a Jobbik és az MSZP is leül velük egy asztalhoz. Szél Bernadett szerint a Jobbiktól eddig csak kaotikus üzenetek jönnek, bár a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, hogy azokkal a pártokkal készek együttműködni, aki valóban korszakváltást akarnak. Ezek között említette Szilágyi György az LMP-t is.

Karácsony Gergely már korábban közölte: nyitottak a tárgyalásokra: „hogyha jönnek az LMP - s politikusok velünk közösen, annak örülni fogunk, ha nem akkor majd jönnek a szavazóik. Azt gondolom, hogy ennek a tudatában kell az LMP-nek tárgyalnia” – nyilatkozta Karácsony.

Ha nem lesznek visszalépések és a választókat sem sikerül mozgósítani, akkor a Závecz Research felmérése szerint Fidesznek meg lesz a kétharmada. 

Závecz Tibor szerint nem biztos, hogy a választók meghallják azt az üzenetet, hogy az egyetlen esélyes jelöltre kell szavazni.

Závecz is úgy látja, hogy tudatos választói magatartásra lenne szükség, de a listás és egyéni szavazatok megosztására utoljára Budapesten, a 2006 -os kétfordulós választáson volt példa SZDSZ és az MSZP szavazói között. Az ellenzéki győzelmet ugyanakkor érdemben segítené a magas részvétel. „Jóval nagyobb a kormányváltó tartalék, tehát jelenleg kb. egy millió olyan választó polgár van, amelyik kormányváltást szeretne, de nincsen pártja” – mondta az elemző.

Közülük várhatóan fél millióan el is mennek szavazni, ha a többi bizonytalan szavazót is sikerülne mozgósítani, akkor a mandátumok nagyjából felére számíthatna a Fidesz. A politikai elemző szerint is véget kell vetni a vitáknak.

„Úgy tűnik, hogy az a pillanat, az az esély, ami Hódmezővásárhely után létrejött, ami azt mutatta, hogy az ellenzék képe kompetensen cselekedni, képes a politikai cselekvésre az mintha elszállt volna nagyrészt köszönhetően ezeknek a vitáknak” – ezt már Mikecz Dániel a Republikon Intézet politikai elemzője nyilatkozta Híradónknak.

Mikecz Dániel szerint, ha a következő hetekben, ha a pártoktól jön egy új ajánlat, akkor ismét azt gondolhatják az ellenzéki szavazók, hogy van esély a kormányváltásra. 

atv.hu

További belföldi híreink