Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-13 17:49:00

„Ekkora pénzt nem lehet örökölni, csak Bill Gates-től”- rászálltak Kósára

Kósának a nyilvánosság elé kell állnia és magyarázatot kell adni pénzügyi tevékenységeire - ezt követelik az ellenzéki pártok.

Ha igaz, hogy 1300 milliárd forintnyi euró befektetésével bízták meg Kósa Lajost, akkor ezt a Matolcsy György vezette jegybanknak nyilvántartásba kellett vennie – mondta az MSZP-s Szakács László, aki szerint az ilyen jellegű pénzügyi tevékenységnek a világon mindenhol nyoma van.

Molnár Zsolt közleményt adott ki a történetekkel kapcsolatban. Az MSZP-s politikus összehívja március 20-ára a nemzetbiztonsági bizottságot, hogy tisztázzák, igazak-e a sajtóban megjelent állítások.

Ekkora pénzt nem lehet örökölni, csak Bill Gates-től és a Katari Emírségektől- reagált a DK Kósa Lajos magyarázatára, miszerint munkatársa ismerőse jelentkezett be nála azzal, hogy egy német nő örökölte a pénzösszeget és nem tudja, mit csináljon vele. „A DK a pénzmosás elleni küzdelemért felelős EU-biztoshoz fordul, hiszen ilyen nem történhet egy sor átláthatósággal kapcsolatos európai irányelv megsértése nélkül. A Demokratikus Koalíció tudni akarja, hogy ki Kósa Lajos megbízója, ki tett több milliárd euró kezelőjévé egy „amúgy is korrupciós ügyekkel meglehetősen behálózott fideszes politikust”- nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

A Jobbik alelnöke szerint nem csak a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter tartozik beszámolóval az embereknek.

„Álljon ki az érintett miniszter, álljon ki a miniszterelnök. Számoljon el azzal, hogy milyen fokon van közük az érintett konstrukcióhoz, az érintett összeghez. Egyáltalán miről van szó pontosan”

- fogalmazott Z. Kárpát Dániel. A párt egyébként vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezi, hogy még a választás előtt derüljön ki, kinek a vagyonát és milyen célból kezelheti Kósa.

LMP: az elmúlt 30 év egyik leggyanúsabb esete

Az LMP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter sajtóban megjelent vagyonkezelési ügye miatt. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője arról beszélt, hogy Kósa Lajos ügye az elmúlt harminc év történetében az egyik leggyanúsabb eset, ami a sajtóban napvilágot látott.

A Magyar Nemzet cikkére hivatkozva kijelentette: az, hogy Kósa Lajos még Debrecen polgármesterként 1300 milliárd forintos összegnek megfelelő vagyon felett rendelkezhetett, olyan eset, amit mindenképpen ki kell vizsgálni. Az LMP szeretne tisztán látni az ügyben: hogyan történhetett, hogy ekkora vagyon feletti rendelkezéssel bízták meg Kósa Lajost, és a kormánypárti politikus rendelkezett-e valóban ezen összeg felett. Kanász-Nagy Máté közölte, a vizsgálóbizottság felállításáról szóló kezdeményezésükhöz várják az ellenzéki pártok támogatását.

Juhász: életszerűtlen

Életszerűtlen az, hogy egy ismeretlen emberre bíz valaki egy ekkora vagyont, mondta Juhász Péter, aki szerint Kósa Lajos biztosan hazudik. „Valamilyen olyan korrupciós ügy lehet a háttérben, vagy pedig olyan külföldi befolyásszerzés, amiről ma még nem tudunk, de Kósa Lajosnak ezzel el kell számolnia”- mondta Juhász, majd hozzátette: a miniszternek arra is magyarázatot kell adnia, melyik idegen ország állampolgárának strómanja. Magyar állampolgárnak ennyi pénze ugyanis egyetlen kimutatás szerint sincs - tette hozzá Juhász Péter.

Kósa Lajos a Magyar Nemzetben megjelentekre először az ATV Híradójának reagált. Elmondta, hogy egy munkatársának a hölgy ismerőse jelentkezett, hogy hatalmas összeget örökölt Németországból. Neki azt tanácsolta, hogy tegye magyar állampapírba, hozza Magyarországra és fektesse be.


Később a Facebook-oldalára is feltöltött egy videót, ahol elmagyarázza, mi hogy történt.

atv.hu

További belföldi híreink