Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-12 15:25:00

Volt energetikai államtitkár: átverés a 12 ezres támogatás a fűtéshez

Holoda Attila korábbi energetikai államtitkár szerint csak egy kampányfogás a kormány részéről az, hogy a nagy hidegre való tekintettel szeretnék 12 ezer forinttal támogatni a gázzal fűtő háztartásokat, de átverésnek, vagy álszent magatartásnak is lehet nevezni.

A szakember arról beszélt az ATV Start című műsorában, hogy valójában évek óta a földgáz világpiaci ára 40-50 százalékkal csökkent, amiből mi csak 25 százalékot kaptunk meg, magyarázta, ami azt jelenti, hogy évi 70 ezer forinttal többet fizettünk azáltal, hogy nem követte a gáz ára a világpiaci árat.
 
Holoda elmondta, Orbán Viktor  terve nem is lett kidolgozva, mert akkor miért nem kapnak azok, akik villannyal fűtenek? Akik fával fűtenek, azoknál növelik a keretet, amit az önkormányzatok adhatnak a BM által, de ez már nem automatikus, folytatta. Az sem derült ki, hogy az a család, ahol több ingatlan is van, mindegyik ingatlanjára megkapja-e a 12 ezret. A társasházaknál meg azt találták ki, hogy a kisebbek kapnak 24 ezer forintot, azt osszák el maguk között, a nagyobbak meg 120 ezret. „Ebből látszik, hogy az energiahivatal nem készült fel erre” - állapította meg a volt államtitkár.
 
A kérdésre, hogy mit lehetne tenni a probléma megoldása érdekében, Holoda Attila azt válaszolta, hogy a világpiaci árakat kellene rugalmasan követni. A rászorultakat szociális alapon támogatni kell, ez erkölcsi kötelessége a kormánynak – vélekedett.
 
A statisztika szerint a földgáz esetében a kabinet az elmúlt években 241 milliárd forint luxusprofitot szedett be, és 960 milliárd forint volt a pluszbevétel. Holoda szerint ez nagyjából helytálló. Elmondta, hogy a luxusprofit a nagyvállalatoknál, állami vállalatoknál jelentkezett, aminek egy része a 2013-ban magas világpiaci ár miatt elmaradt karbantartások, felújítások költségeit fedezte, másik része megmaradt profitként. Megtudtuk, hogy 3,4 millió háztartásban fűtenek gázzal, és ha az évi 70 ezer forintot vesszük, amennyivel többet fizettek, akkor látható, hogy jelentős megtakarítás jelentkezett, ha nem is pont 960 milliárd.
 
A megoldás a volt államtitkár szerint az lenne, ha azt mondanák, holnaptól 20 százalék lesz a rezsicsökkentés. Azt gondolja, egy új kormányzatnak szociálisan tagolt módon kellene hozzányúlnia a rezsicsökkentéshez. Ahol nagy a probléma, a kikapcsolás veszélye fenyeget, ott akár 50 százalékkal is csökkenthetnék a rezsit, vagy meg kell nézni mennyi tartozásuk van, és abból kellene elengedni valamennyit. A középső rétegnél lehetne 20-25 százalékot csökkenteni, a magas jövedelmű réteget meg lehetne hagyni a világpiaci áron, vagy némileg növelni is lehetne, hogy legyen miből kompenzálni az alacsonyabb rétegeket. „Ezt egyenként ki kellene számolni, ezért tartjuk az energiahivatalt”- tette hozzá Holoda Attila.

atv.hu

További belföldi híreink