Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-12 05:10:00

Ultimátumot kapott az ellenzék - így reagáltak az érintettek

Március 19-ig adott határidőt az LMP a mérhető támogatottsággal rendelkező ellenzéki pártoknak arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek. Ha az MSZP-Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik nem hajlandó erre, akkor a zöldpárt nem tárgyal tovább a lehetséges koordinációról.

Egyértelmű helyzetet teremtene az LMP az ellenzéki oldalon, ezért döntött úgy a párt politikai tanácsa, hogy csak abban az esetben hajlandó a visszaléptetésekről tárgyalni, ha minden, 106 jelöltet állító ellenzéki párt és pártszövetség megegyezésre jut.

„Amennyiben az urak leülnek egy asztalhoz velünk, és megbeszéljük a dolgainkat ott, az asztal körül, akkor lesz folytatás. Ha nem, akkor nem lesz folytatása ennek a történetnek. Egy hetük van nekünk is és nekik is eldönteni azt, hogy hogyan tovább” – ezt az LMP miniszterelnök-jelöltje mondta az ATV-nek. Szél Bernadett szerint az MSZP és szövetségesei megosztottak a Jobbikhoz viszonyulás kérdésében.

A DK szóvivője Híradónknak azt mondta: a Jobbikot nem tekintik tárgyalópartnernek. A párt alelnöke szerint a DK más pártokkal továbbra is nyitott az egyeztetésre.

„Addig folytatjuk a tárgyalásokat a demokratikus ellenzéki pártokkal, ameddig lehet. Mi nagyon nyitottak vagyunk”

 – szögezte le Vadai Ágnes.

Nem fogalmazott ilyen egyértelműen a szocialista párt országos elnökségének elnökhelyettese. Gőgös Zoltán azt mondta: pártját minden megoldás érdekli a kormányváltás érdekében. Rajtunk nem fog múlni. Meglátjuk, hogy aztán majd ehhez azok a partnerek, akikről ők döntöttek – konkrétan a Jobbik – mit szólnak. Mi nyitottak vagyunk mindenre, ami a kormányváltáshoz szükséges” – fejtette ki Gőgös.

A Jobbik viszont nem tárgyalna sem az MSZP-vel, sem a DK-val. Z. Kárpát Dániel szerint nincs szükség visszaléptetésekre ahhoz, hogy egy választókerületben egy győzelem elérhető legyen. A Jobbik alelnöke úgy véli, Hódmezővásárhelyen, Ózdon és Tapolcán sem volt erre szükség, az emberek bölcsessége sokkal erősebb, mint a politikai pártok marakodásából kialakuló torta.

Az Együtt úgy néz ki, egyedül marad: Juhász Péterék eddig mindenkivel – az LMP-vel is – próbáltak tárgyalni, sikertelenül. A párt mégis összefogást sürget. „A Jobbik szükségessége választás-matematikai szempontból egy elhanyagolható kisebbség az országban, magyarul bőven megvan az az 50-60 választókerület nyerési esélye, hogyha a Jobbik kihagyásával történik koordináció a demokratikus ellenzéki oldalon” – mondta Híradónknak Juhász Péter.

Az összefogás érdekében az Együtt egy, az ellenzéki pártokhoz szóló, 12 pontból álló kiáltványt is kiragasztott a Képviselői Irodaház egyik oszlopára.

atv.hu

További belföldi híreink