Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-12 12:31:00

Lesz-e végre női minisztere Orbánnak? - Novák Katalin portréja

Feladta-e már Orbán Viktor, hogy a kormánya csak „férfiak által dominált közösség” lehet, mert a nők a politika csúcsán nem bírják a folyamatos karaktergyilkosságot? Vajon lesz-e női minisztere negyedik kormányában, Novák Katalin személyében? A családügyi államtitkárnak, a Fidesz alelnökének minden paramétere stimmel az orbáni koordinátarendszerben: 3 diploma, 3 nyelv, 3 gyerek, keresztény-antikommunista családi örökség, lefutja a maratont. Mindamellett Soros György nevét alig ejti ki, és New York-ban ENSZ fórumon ül akkor, amikor Orbánék össztüzet zúdítanak a világszervezetre.

Lesz-e végre női minisztere Orbánnak? - Novák Katalin portréja
Fotó: MTI

Orbán Viktor nem is ismerte személyesen, de 2014 májusában egy "papír", az asztalára tett életrajza alapján mégis Novák Katalint választotta ki családügyi államtitkárnak. Ez azt is jelentette, hogy megbízik Balog Zoltán ajánlásában, Novák Katalin akkor már második éve az EMMI miniszterének kabinetfőnöke volt. A verseny akár erős is lehetett volna, Orbán Viktor parlamenti dolgozószobájának asztalára ugyanis Balog Zoltán négy életrajzot tett le. Rónaszékiné Keresztes Mónika életrajza is az asztalon volt, viszont az erzsébetvárosi hétgyerekes, a házasság intézménye, illetve a házasság előtti szexuális élet vonatkozásában távolról sem értékplurális véleményt képviselő fideszes politikus épp akkor esett ki a parlamentből, DK-s riválisa legyőzte. Azzal, hogy Orbán Viktor még jóval korábban, a demográfiai koncepciót kidolgozó Révész Máriusz kapcsán viccesen megjegyezte, "na és hány gyereket szült már?" a miniszterelnök világossá is tette: a családügyi államtitkár csak nő lehet.

Novák Katalin életrajza rendkívül imponáló lehetett Orbán Viktor számára: három nyelv, három gyerek, három diploma, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerzett okleveles közgazdász diplomát, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, valamint az Université Paris X Közösségi és francia jogi képzésén vett részt Nanterre-ben. Külföldi tanulmányai: 1992 Arcadia Junior High School, Los Angeles, 1995 A Pont Neuf Alapítvány ösztöndíja, Párizs,1999–2000 Francia-magyar európai uniós képzés az IEP, Paris szervezésében, Párizs, 2000–2001 Ösztöndíj az Institut d’Études Politiques de Paris (Scinces-Po) Nemzetközi Kapcsolatok szakán, Párizs, 2002–2003 Európai uniós képzés a francia Államigazgatási Egyetem (ENA) és a Külügyminisztérium szervezésében, Párizs–Budapest – felsorolni is hosszú.

Amit Orbán Viktor akkor nem tudhatott: Novák Katalin összesen hat évet töltött otthon a három, egymás után születő gyerekével. A karrierről, pozíciókról/tisztségekről ugyanis vallotta: "Sokkal kevésbé meghatározó, mint az, hogy anyuka vagyok".

Kvótanő?

"Friss, értelmes, csinos" – Balog Zoltánnak ez volt az első benyomása, amikor először találkozott személyesen Novák Katalinnal a kabinetfőnöki castingon. Arról, hogy pontosan ki ajánlotta neki Novák Katalint, amikor 2012-ben, humán csúcsminiszteri kinevezése után kabinetfőnököt keresett, nem lehet többet tudni, csak annyit, hogy "egy barátja", aki viszont Martonyi Jánostól hallott Novák Katalinról. A casting előtt 2002-től ugyanis a Bem rakparton a diplomácia világát "tanulta" az EU Politikai Kapcsolatok, az EU Kommunikációs Főosztályon, illetve az Európai Együttműködési Főosztályon. Balog Zoltán telefonhívásakor pedig már a magyar diplomáciát irányító Martonyi János miniszteri  kabinetjében volt tanácsadó.

 "Friss szellemű, jó munkaerő volt. Emellett  vele kapcsolatban még az tűnt fel, hogy olyan szépen beszél három nyelven, franciául, angolul és németül is, ami egészen különleges kvalitást jelent diplomáciai körökben is" – ez volt külügyminiszterként Martonyi János benyomása. Úgy emlékszik, hogy már az ő terminusa vége felé volt, 2012-ben, amikor Balog Zoltán eldöntötte, hogy elviszi tőle Novák Katalint. Felhívtam telefonon, és azt mondtam neki: "Zoli, sajnálom, hogy elmegy Kati, de ez jelentős előrelépés lesz neki, Isten áldja!" Ő maga azt gondolta, hogy csak hadd menjen előre Katalin. "Többre volt hivatott, érezhető volt, hogy komoly karriert fog befutni". Ezt már szerinte túl is szárnyalta, hiszen a Fidesz alelnöke is lett. "Végre egy olyan hölgy, aki a politikához szükséges tökéletes fellépéssel rendelkezik, még bármi lehet belőle" - mondja Martonyi János, aki azt is elmesélte, utólag derült ki a számára, hogy mindketten, Novák Katalin is a szegedi "lobbihoz" tartozik: a nagypapáját is ismeri, aki megyei bírósági bíró volt, amikor ő ügyvédkedett, de egy nőrokonát is, aki gyerekorvos. "Katalin egy jogász-orvos famíliából jön, ez sem hátrány" – jegyezte meg.


fotó: mtiFotó: MTI
Akikkel beszéltünk, ugyanazt mondták, mint Martonyi János, legfeljebb kissé más megfogalmazásban: "Novák Katalint Balog Zoltán tette fel a térképre". Az EMMI minisztere őszintén elmondta, hogy természetesen "lekáderezte" leendő kabinetfőnökét, akit már akkor is a figyelmébe ajánlottak, amikor ő maga államtitkár lett, de semmifajta kapcsolatuk nem volt, amíg 2012-ben nem választották ki immár a miniszter kabinetfőnökének. Novák Katalin gyorsan beletanult a kabinetfőnökségbe. "Harapta a tudást", nem kapta készen, ő szerezte meg. És megtalálta a hangot a kabinetben dolgozó komoly nevekkel, Révész Máriával és Kerpen Gáborral is. De az EMMI komoly, nagy ágazatokat, az oktatást, egészségügyet felügyelő államtitkáraival, például Hoffmann Rózsával, Szócska Miklóssal  is szót kellett értenie, kabinetfőnökként közvetítve feléjük a miniszteri álláspontját. Tanácsadó és kabinetfőnök is volt, és egyenrangú félként fejtette ki álláspontját vagy vitába is szállt, a kötelező tiszteletet is megtartva mindenkivel - hangzanak a miniszter dicsérő szavai.

Jó választás volt. Megbízható, pontos, szorgalmas. Csak akkor szólalt meg, ha indokolt volt - Hoffmann Rózsa volt oktatási államtitkár, akinek komoly szakmai konfliktusai voltak, például Pokorni Zoltánnal, Novák Katalinról csak jót mondott. Például, hogy amikor ő oktatási államtitkárként pedagógus szakszervezeti képviselőkkel kemény tárgyalást folytatott, "és a miniszter úr Novák Katalint delegálta, amikor az én érveimnek a súlya nem volt elegendő, Katalin mindig jó ritmusban, a meglátását pontos adatokkal alátámasztva szólalt meg". A feladat és a személyiség megtalálta egymást – ezt már annak kapcsán mondja a választások után a képviselőségtől elbúcsúzó Hoffmann Rózsa,  hogy Novák Katalin családügyi államtitkár lett. Szerinte nemcsak felkészült, de "stílusában is tökéletes és hiteles, emellett szeretetteljes egyéniség, akinek megvan az az adottsága, hogy a vitát a férfiakkal is jól bírja".

Balog Zoltán a családügyi államtitkára szakpolitikusi erényei között említi, hogy Novák Katalin a német példát követi: cselekvő családpolitikát visz, kezdeményező szerepet vállal, offenzív a problémák kezelésében, de nem a problémák kezelése jelenti számára a családpolitikát, hanem az eredményekre, az emberekre, a családokra, az ügyekre koncentrál. A döntéshozatalok előtt pedig diskurzív, azaz bölcsen meghallgat minden okos érvet.

A 42 kilométeres maraton, és a családi örökség

Úgy látszik, Novák Katalinnak, mint nőnek és mint az EMMI családügyi államtitkárának minden paramétere stimmel ahhoz, hogy Orbán Viktor kormányzati hierarchiájában,  koordinátarendszerében - ahogyan Martonyi János fogalmazott - "végre egy hölgyként", "bármi legyen".

"Úgy állok hozzá, hogy nem le akarom, hanem le fogom futni a maratont" - ez a 2015-ös mondata sokat elárul Novák Katalin személyiségéről, elszántságáról, keménységéről.

A "Fut a család 2016" előtt egy évvel Novák Katalin - előkészítve a következő évi maratont - a Normafánál lefutott 30 kilométert, Monspart Sarolta útmutatásai alapján. "Az első tíz kilométert végigdumáltuk, aztán jött egy nehezebb 15 kilométer, aztán meghallgattam  a rádiókabarét". Az utolsó 5 kilométeren kicsit húztak rajta a futótársai, "így összességében egy klassz élmény volt" - összegzett utána.

fotó: mtiFotó: MTI
És 2016 október 5-én vasárnap pedig a családügyi  államtitkár – amellett hogy három gyereket nevel, és a francia, angol, német mellé az elmúlt években még spanyolul is megtanult – a „fut a család” jegyében nekidurálta magát reggel 9.30-kor a 42,195 kilométeres maratoni távnak, hogy megmutassa: teljesen átlagos alkattal, 3 gyermekes anyukaként, megterhelő munkavégzés mellett is lehet rendszeres testmozgást végezni. Az akkori híradások szerint "felsőbb utasítással” munkatársait is beszervezte, így az EMMI is szép létszámmal versenyzett, Novák Katalin mellett a sportállamtitkár Szabó Tünde, Kozmann György helyettes államtitkár és maga a miniszter, Balog Zoltán is futott – 13 fokban. Váltóban és egyéniben a 2015-ös  123 után 2016-ban 284-en vettek részt a minisztériumból a maratonon, a fogyatékkal élőket is segítve a táv teljesítésében. Ezért mondják róla az EMMI-ben, hogy nemcsak szakpolitikát visz, hanem közösséget is épít, "és ez Orbán Viktornál jó pont".  

"Abban bízom, hogy bárhogy is érzem addig magam, bárhogy is érzem akkor magam, arra fogok gondolni, hogy az egy év, ami mögöttünk van, az utolsó féléves intenzív időszak meghálálja majd magát" - nyilatkozta a felkészülési folyamatról. Novák Katalin édesanyja 30 éve fut minden reggel. Most már ő is fut minden reggel, ha teheti. Össze lehet rendezni a gondolatokat, és felkészülni a napra – mondja.

Novák Katalin az apai nagyszülők révén középbirtokos csongrádi családból származik. Ezen a vonalon évszázadokra visszamenőleg kikutatták a családfát honnan jöttek, "mi a családi örökség". Keresztény-antikommunista örökséget kapott, a családot a polgári értékrend jellemezte és jellemzi. A nagyszülőktől gyerekként is sokat hallotta azt, hogy igazságtalanság történt, de a család mindig talpra állt. A tanulság pedig az volt: hogy ha a 0-ról kell kezdeni, akkor is fel kell újra állni. A nagymama egyik testvére recski rab volt, később Svájcba emigrált. Amikor Recsket rekonstruálták a rendszerváltást követően, építészmérnök lévén, maga tervezte a tábor épületeinek rekonstrukcióját, majd hazajött, ott volt az "ünnepségen". Jó barátságban volt Faludy Györggyel, az íróval is.  Novák Katalin református, a férje görög katolikus, görög katolikus esküvője volt a szegedi dómban. Szeretné, ha a gyermekei életének része lenne a hit, a hit világába a bepillantást megkapnák. "Később ők is el tudják dönteni majd, mi az útjuk. De ezt az ajtót nyissuk ki nekik".

A családi hagyományokat követve orvos akart lenni vagy jogász. A szülei orvosok, a bátyja is orvos. Volt annyi szorgalma, hogy kitűnő tanuló volt. Nyitva állt előtte az orvosi pálya, az édesanyja azonban lebeszélte azzal, "sok az ügyelet". Ha felvetődött az, hogy politikus legyen-e, akkor számára csakis az volt a szempont, hogy akkor van értelme, ha érdemben tud változtatni, lendíteni a dolgokon. De nem volt számára cél a politika. Volt idő, hogy azon gondolkozott, hogy  bemondó legyen a Duna tévében. Amikor munkatársunk az államtitkárságról kérdezte, annak értelméről kérdezte, a válasza úgy hangzott: olyan helyzetben vagyok, hogy érdemi befolyásom lehet az ország életére, a családok életére, valódi döntésekben nemcsak részt vehetek, ilyen döntéseket kezdeményezhetek, és végig is kísérhetem a döntések megszületését, ez az, amiért érdemes csinálni.

Strasbourgban a magyar állandó képviselet első beosztottja is lehetett volna, meg is pályázta, de az utolsó pillanatban, magánéleti okok miatt meggondolta magát.

Akkor érezte véglegesen – elmondása szerint –, hogy valójában a kormányzati politika/belpolitika vonzza és itthon van a helye, amikor Strasbourgban volt egy kiküldetésen, egy nagyköveti határozatszöveget fogalmaztak meg angolul, és a „the” határozott névelőről már hosszú percek óta komoly vitát folytattak. Ő fölnézett, és arra gondolt, hogy Budapesten épp kormányülés van és fontos témák szerepelnek a napirenden, és ez az emberek mindennapjait érinti. Attól a pillanattól már pontosan tudta, hogy Strasbourg nem jelentett volna számára kiteljesedést.

"Férfiak által dominált közösség"

Az meglehetősen kétséges, hogy azidőtájt Novák Katalinnak lehetett-arról bármilyen szintű tudása, hogy Orbán Viktor miért nem enged nőket a politika csúcsára, miért nincsenek nők, miniszterek például a mostani harmadik kormányában.

Jól jellemzi a mentalitását, hogy egy, a románok elleni Európa-bajnoki selejtező előtt a szokásos közrádiós interjújában azt osztotta meg a hallgatóságával: "A kormány tagjai góltotót rendeztek természetesen úgy, ahogy az egy ilyen férfiak által dominált közösségben szokás".

fotó: mtiFotó: MTI

A miniszterelnöknek - bár tudta, hogy Európában divatos téma, hogy a nők kapjanak több lehetőséget a politikában, az uniós biztosok kinevezésénél is az volt a célja Juncker elnöknek - meggyőződése volt, hogy a nők nem bírnák lelkileg azt a folyamatosan brutális karaktergyilkosságot, ami a magyar politikai élet sajátja. Azt viszont akkor is elismerte, hogy "kéne néhány bátor nő" a kormányába.  "Vannak tehetséges hölgyek, akik talán meg is tudnák oldani, de nem csodálkozom, hogy nem jelentkeznek a feladatra" - ezzel Orbán Viktor az EMMI-ből, Balog Zoltán tárcájától épp azt a Czunyiné Bertalan Juditot nevezte a magyar politika egyik legtehetségesebbikének, "akiből cserebogár" ( értsd: miniszter )  is lehet.  Még azt is mondta Czunyinéről szűk körben, hogy "a humán portfoliót el tudná vinni a kormányban". Azaz magát az EMMI-t. És aztán ezek után nemsokára ő maga menesztette a közoktatási államtitkári posztról.

Akkor - a neve kimondása nélkül - Novák Katalinról is beszélt a tehetséges női politikusok között. Orbán Viktor azt mondta róla: "Van egy másik lány, illetve egy másik hölgy, mert van három vagy négy gyereke is, aki szintén ott dolgozik, családpolitikával foglalkozik, beszél három nyelvet, nagyon jó képességei vannak és jól viszi a családpolitikát. Szerintem ott is van erő meg kurázsi".

Novák Katalin esetében nemhogy nem került szóba a menesztése, de a ciklus végére Orbán Viktor létrehozta számára és természetesen Balog Zoltán számára a családügyi kabinetet, ami a stratégiai kabinet (Lázár János Miniszterelnökségi miniszter vezeti ) és a gazdasági kabinet (Varga Mihály gazdasági miniszter vezeti) mellett a harmadik legfontosabb döntés-előkészítő "minikormányülés" az igazi kormányülések előtt.

Mindamellett az elmúlt hét Orbán Viktor által legtöbbször és leghangsúlyosabban emlegetett szereplője Novák Katalin volt, akinek a legújabb "repülőrajtja" igazából 2 hete kezdődött azzal, hogy Orbán Viktor, Semjén Zsolt és Kövér László házelnök után az előkelő 4. helyre került a Fidesz-KDNP országos választási listáján. (Sokan nem tudják, de Novák Katalin neve a Fidesz-KDNP választási listáján is ott volt, a 171. teljesen esélytelen helyen.) A mostani 4. helyre persze, lehet azt mondani, hogy "női kvóta", hiszen négy éve is a Fidesz "nő arca" Mátrai Márta, korábban pedig a Fidesz előző alelnöke és EP-képviselője, Pelczné Gál Ildikó szerepelt ugyanezen a helyen.

Balog Zoltán viszont azzal utasítja vissza a "kvótanő" megközelítést Novák Katalin esetében, hogy a családügyi államtitkár bizonyított. Amellett, hogy okosan és bölcsen irányítja az államtitkárságát, rendszerszemléletet is tesz a javaslatok mögé.  Az EMMI-nél úgy érzik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azért is értékeli Novák Katalin munkáját, mert azokat a javaslatokat, amik addig a demográfiai válság és a családok, házaspárok, családanyák helyzetbe hozásáról koncepciók/tervezetek/szakértői javaslatok/programok voltak, és az asztalfiókban hevertek, a családügyi államtitkár megcsinálta - az EMMI-vel és más a gazdasági tárcával közösen. Ezen kívül az államtitkár nemzetközi offenzívát is indított. Január végén pedig - amikor a kormányoldalon az ENSZ lett az "új Soros" főtitkárának "migrációpárti" megnyilatkozása miatt, sőt Orbán Viktor a tárgyalásokból való kilépést is belengette - Novák Katalin New Yorkba utazott és fel is szólalt az ENSZ társadalmi fejlődéssel foglalkozó ülésszakán, ami miniszteri szintű tanácskozás volt.

2016-ban volt olyan hét, hogy az államtitkár két nemzetközi díjat is kapott: a katalán Plataforma Per La Família Catalunya-ONU (a Katalán Családszervezetek Csoportja) “Családokért küzdők” díját, illetve a Családok Világkongresszusának “Familia et Veritas” díját, a családi értékek mellett való önzetlen és kiemelkedő kiállásáért, valamint az emberi élet fogantatástól tartó védelme érdekében tett erőfeszítéseiért.

A kormányülések és a családügyi államtitkár súlya kapcsán Balog Zoltán elmondta, hogy Palkovics László oktatási államtitkár, Czibere Károly szociális államtitkár, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is megfordult egyszer-egyszer a kormányülésen.

Novák Katalin kétszer is járt kormányülésen az első időkben, és kész volt arra, hogy személyesen is vállalja, hogy meggyőzi Orbán Viktort egy-egy, a családpolitika terén fontos ügyben, határozottan képviselve saját álláspontját. "Aztán saját tehetsége alapján jutott egyre magasabbra és államtitkártársai és a miniszterelnök is érzékelte, hogy van intellektuális súlya annak, amit mond, XXI. századi érveléssel beszélt például a felelős gyerekvállalás kritériumairól vagy éppen a CSOK-ról" - írja le a csúcsminiszter a miniszterelnök és a családügyi államtitkár munkakapcsolatát.

Novák Katalin is elmondta, milyen is egy kormányülés, és milyen érzés Orbán Viktorral az "eszmecsere". Azon csak mosolyog, és azt mondja, nem igaz, hogy a kormány tagjainak állva kellene várnia a miniszterelnököt, és csak azután ülhetnének le, hogy megérkezik. Másrészt Novák Katalin kategorikusan visszautasít minden olyan megközelítést, hogy Orbán Viktor autoriter személyiség lenne, "ez nem igaz" – állítja. (Az ellenzék és a nemzetközi sajtó a populista mellett ezt a jelzőt használja leggyakrabban a magyar miniszterelnökkel kapcsolatban)  Novák Katalin azt mondja, hogy Orbán Viktor személyisége mindig is nagy hatással volt rá, inspirálónak érezte a beszédeit. Azon azonban egy kicsit még mindig meglepődik, mennyire komolyan vesz minden alkalmat a miniszterelnök, amikor beszél, lett légyen az egy fideszes választmányi ülés vagy zárt frakcióülés, "Orbán Viktor mindig száz százalékban ott van". Mindig tud olyan muníciót hozzáadni, olyan felvetést, közbevetést megfogalmazni, ami új keretek közé és rendszerbe helyezi, és egy magasabb szintre emeli azt a bizonyos kérdést vagy ügyet, arról nem is beszélve, rendkívül művelt, olvasott. Az igaz, hogy Orbán Viktor keresztkérdéseket is feltesz, de Novák Katalin a kormányülésen is azt tapasztalta, hogy nagy energiát képes belefektetni egy ügynek a megvilágításába, az érvelésébe.


"Hihetetlenül felkészült, kíváncsi mások véleményére is, és ha meg akar ismerni egy kérdést, érdemi vitát generál a kormányülésen és addig nem zárja le a beszélgetést, amíg minden egyes körülményt meg nem ismer, hogy a véleményét kialakítsa. Odafigyel az ellenérvekre is és igenis elviseli, ha bizonyos pontokon ellentmondanak neki, eszmecserét folytat. De ilyenkor a másik oldalról is érdemi információkat vár, és aki komoly háttértudással felvértezve mond neki ellent egy adott ponton és a diskurzusban kellő intellektussal vesz részt, azt tisztelettel kezeli". Novák Katalint éppen az ilyen típusú reálpolitika vonzza, ami rendelkezik ideológiai háttérrel is.

Kampányarc, aki alig beszél Sorosról

Novák Katalin a 2016. októberi népszavazás előtt szállt be a kampányba, Habony Árpád és a kormánykommunikáció javaslatára. És állítólag csak azzal a feltétellel vállalta a család pátoszának hirdetésével párhuzamosan, hogy fokozódik a migráns-veszély, a nők elleni zaklatások fenyegető közelsége, illetve a  terrorizmus veszélye, ha nem sérül ezzel a családpolitikai intézkedések terén elért eredmények kommunikációjának a hitelessége. Novák Katalin Soros György nevét egyszer-kétszer ejtette ki nyilvánosan. De arról, hogy Brüsszelt meg kell állítani, és hogy a brüsszeli eurokraták elszakadtak az európai polgárok valódi véleményének a figyelembevételétől osztja Orbán Viktor álláspontját és a kormánypropaganda üzenetét. Elismeri, hogy a Soros-plakátok üzenete végletesen leegyszerűsített, de úgy látja, hogy ma a kommunikációra általában igaz, hogy sematizál, nagyon egyszerű üzeneteket használ. ennél messzebb nem megy, azt hogy ez gyűlöletkampány, nem minősíti.

Amikor élő adásban diktálja Balónak: 06-80-205520

Novák Katalin az április 8-án mögöttünk hagyott ciklusban nagyon sok sajtótájékoztatón, tv-stúdióban mondta el újra és újra, hogy a CSOK sikersztori, a rendszerváltás óta a legkomolyabb családtámogatási/otthonteremtési  kedvezmény. És rendre elmondja azt is, illúzió azt képzelni, hogy csak a gyermeket tervező párok csak az érzelmekre hallgatnak, "igenis előkerül a kockás papír", mindenki számol, mi fér a családi büdzsébe, ezért idén már 226 milliárd forintot szánnak a CSOK-ra. Tavaly kiderült, hogy emelik a családi adókedvezmény mértékét a kétgyerekes családok esetén. A jelzáloghiteles három- vagy többgyerekes családok egy-egy milliót leírhatnak tartozásukból. Egy évvel meghosszabbítják a diplomás gyedet, a gyerek kétéves koráig tart. A diákhitel-tartozás felét eltörlik azoknál, akik két gyereket nevelnek, a három- vagy többgyerekes anyák a teljes tartozástól megszabadulnak. Bölcsődefejlesztési program indul, és a Kárpát-medencében elérhető lesz a babakötvény. Mindent megtesznek 2018-tól annak érdekében, hogy a termékenységi ráta a népesség fenntartásához szükséges 2,1 százalékra növekedjen 2030-ra.

Novák Katalin tehát a kampány minden lehetséges statisztikai adattal felvértezett eredménykommunikációs arca. De a demográfiai krízis kapcsán, miszerint "fogy a magyar", 2060-ra már csak 6,6 milliónyian leszünk, az a válasza, hogy 1981 óta fogy a nemzet, és az elmúlt 20 évben soha nem fordult még elő, hogy 100 családra 150 születés esik. Azt - a kormánykommunikációs irányelveknek megfelelően -, szintén rendre elmondja, hogy a kormány nem a migrációban látja a demográfiai válság megoldását. Kifejezetten olyan kutatások vannak, melyek a migrációtól megtisztított adatokat vizsgálják, két generációt néznek csak, és Franciaországban régebb óta van migráció. Állítása szerint nincs egyetlen olyan európai uniós tagállam sem, ahol a gyermekvállalási kedv elegendő lenne a népesség megtartásához, sőt, Németországban jelentős számban vannak migránsok,  mégis jelentős demográfiai problémával küzd - állítja.

Arra nincs meggyőző válasza, hogy a külföldre költözött magyar családoknál miért születik több gyerek mint itthon. "Óvatosan bánna ezzel, viszonylag kevés az adat, hosszú távra vonatkozóan legalábbis. Nincs arról sem megbízható statisztika, hogy milyen számban mennek el vagy jönnek vissza" - ezzel reagál a statisztikákra. Ő is élt  az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban is, a családok általában akkor jönnek vissza, ha iskoláskorúak  lesznek a gyerekek, amikor írni-olvasni tanulnak. Neki mindazonáltal az  inkább a fedezzük fel a világot utazós-romantikus megközelítés a sajátja: "ismerjék meg a fiatalok, hogy milyen külföldre menni, az volt abnormális, amikor nem voltak nyitottak a határaink, az volt a természet-ellenes. Kinyílt a világ a magyar fiatalok számára is. Nagyon jó dolog, nyelveket beszélnek. Aztán ők meglátják, mi az, ami visszacsábítja őket: a család, barátok a hazaszeretet. Mi az, ami megszólal belül".

Arra, hogy a statisztikák szerint 2010-ben 45,7 százalék, 2015 január elsején pedig 42,5 százalék éltek házasságban Novák Katalin azzal érvel: 2002 és 2010 között a házasságkötések száma 23 százalékkal csökkent, míg 2010-2014 között 9,3 százalékkal nőtt, 2010-2017 között pedig 46 százalékkal, és a válások száma is csökkent. Amikor az ATV-ben azzal szembesítették, hogy "nem jön ki a matek", ha csökkent a válások száma, nőtt a házasságkötések száma, de mégis 3 százalékkal kevesebben élnek házasságban, úgy reagált: ő a KSH adatait idézte, kérdés, hogy a műsorvezető adatai honnan származnak.

A családpolitikai kormánykommunikáció Achilles-sarka a családon belüli erőszak ellen küzdő Isztambuli egyezmény ratifikálása. Novák Katalin sem tudott/tud meggyőző, hiteles választ arra, hogy adott egy nemzetközi egyezmény, amelyet 2011-től kezdve lehetett aláírni, Magyarország 2014 tavaszán aláírta, de azóta sem képes ratifikálni. Az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorában, az a politikai paradox állt elő, hogy míg Novák Katalin Szél Bernadettel (LMP), Korózs Lajossal (MSZP) és Staudt Gáborral (Jobbik) vitatkozva azt bizonygatta, hogy az intézményrendszertől kezdve a krízisközpontotokon át a rendőrök krízis-intenvencióra történő kiképzéséig minden, az Isztambuli egyezményben meghatározott feltétel teljesítése adott, vagy folyik, nem tudott mit mondani arra: akkor mégis mi az akadálya a ratifikációnak. Az volt az érve, hogy már Btk.- tényállás lett a párkapcsolati erőszak. Viszont a nonstop működő segélyvonal telefonszámát Novák Katalin hibátlanul bemondta, és le is diktálta a műsort vezető Baló Györgynek: 06-80-205520. (Ezt általában a jogvédők sem tudják fejből, a családon belüli erőszak ellen régóta  küzdő politikusok sem mindig.)

A családügyi államtitkár fideszes alelnök-társa, Németh Szilárd az ATV Egyenes beszéd műsorában mondta ki az igazat: soha nem fogják megszavazni a fideszesek a ratifikációt, mert az Isztambuli egyezmény a hagyományos családmodellt támadja. „Egy olyan egyezmény, amelybe ebből a PC-világból belecsempésztek olyan passzusokat, amellyel ha úgy tetszik, a gender-filozófiát próbálják átültetni, mi ezt soha nem fogjuk támogatni.”

Mióta Fidesz-alelnök...
 
Novák Katalint az ellenzéki nő-politikusok is általában korrektnek, sőt kedvesnek tartják. Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s politikus - aki a parlamentben látványosan támadja a kormányzati családpolitikát, például azzal, hogy Vajna Tímea egy Facebook-videóján "aranyat eszik", a szegény gyerekek meg éheznek -, ezt úgy pontosította, hogy Novák Katalin egy olyan rokonszenves és valódi felkészültséggel rendelkező államtitkár, akivel lehetett például a tv-stúdiók előterében "normálisan beszélgetni". Amikor Fanni lánya éppen felvételizett gimnáziumba, egy stúdió előterében megbeszélték Novák Katalinnal, akinek fia szintén felvételizett, hogy milyen nehézségeknek és stressznek voltak kitéve a gyerekeik. De Bangóné szerint ma már nem lehetne ugyanúgy beszélgetni vele, mióta Fidesz-alelnök lett, tavaly november óta "az államtitkár  asszony átpolitizálódott”, „ő is ugyanazon a tracken van", a migránsozós kormánypropagandán, ami a többi fideszest is jellemzi és általában azt mondhatja csak, amit Orbán Viktor megszab neki, elvár tőle, vagy amit a fideszesek. (Nos, volt, hogy Novák Katalin Kövér Lászlónak is ellentmondott: amikor a házelnök a női önmegvalóstás "legmagasabb minőségének" nevezte az unokák szülését, a gender-csatában az államtitkár a másik oldalon foglalt állást. A gyerekszülés és a hivatás nem egymást kizáró ok, és az is mindenkinek a saját döntése, hogy vállal-e gyermeket.) Tavaly, amikor Veres András győri megyéspüspök azt mondta, hogy a lombikbébi-program minden formája bűn, Novák Katalin azonnal megszólalt, kiállva a mesterséges megtermékenyítéssel gyermeket vállaló szülők mellett. (Azóta a lombik finanszírozása is emelkedett).
  fotó: mtiFotó: MTI
A rendre előhozott ellenzéki vád ugyanakkor az vele szemben, hogy a kormány családpolitikai intézkedései a középosztályt hozzák helyzetbe - a családi pótlékot tíz éve nem emelik -, a mélyszegénységben élőket nem érik el. Hercogh Mária szerint „2018-ban szégyen" hogy a politikából vagy a médiából az jön, hogy „szülessen több gyerek, legyünk többen, fogy a nemzet”, „sem a szabályzó, sem a politika, sem a munkaadó” nem tesz azért, hogy komfortosabb legyen a nőknek a világ.  A gyed extrára szerinte "faramuci a szabályozás”, mert ha a kismama három évig otthon marad, akkor jogvédettsége van, ha azonban hat hónap után megy vissza a gyeddel, akkor akár a második napon ki lehet őt rúgni.

Más ellenzéki kritikák: Újhelyi István szocialista politikus - aki szintén szegedi - nehezményezte, hogy Novák Katalin nem tiltakozott, amikor a tárcája az EMMI bejelentette, hogy megváltoztatná a szegedi Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium nevét, holott ő is ságváris volt, és jól tudja, hogy a szegedi diákok szerint a „ságvárizmus” egy hagyomány.

Az "államférfi" miniszterek és egy hölgy

Novák Katalin egy tévéműsorban hosszan vallott az indíttatásáról, a gyökereiről, "amikből építkezik nap mint nap és fogom ezt tenni életem végéig. Ez nekem a család alapvetően és az alföldi táj, az alföldi világ, ahonnan én jöttem. Ami miatt egy szegedi lánynak tartom magam, és soha nem is leszek más, soha nem is leszek budapesti, vidéki maradok világ életemben". Elmondta azt is, hogy a nagyszülei pedagógusok voltak, a nagypapája iskolaigazgató, néptanító, Ágasegyháza díszpolgára, aki számára fontos volt a testnevelés, a zene szeretete, a hazafias nevelés. Elmesélte, hogy amíg Szegeden lakott, sokszor üldögélt a kalapos nő szobránál, azon merengve, hogy a vidéki értelmiségi lét milyen tartalmas, színvonalas, pezsgő a kultúra.

Úgy tűnik viszont, hogy - legalábbis, ha április 8-a után is Orbán Viktor alakíthat kormányt -, Budapesten kell berendezkednie. A miniszterelnök számít rá. Múlt kedden a Boscolo Hotelben a Parragh László vezette Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján Orbán Viktor is cáfolni igyekezett az autoriter vezér-képet azzal, hogy felszólalása elején azt elemezte: a politika olyan terület, ahol "egyedül soha sem lehetsz elég okos". Mindig meg kell találni azokat az embereket, akik képesek egy-egy területet teljes felelőséggel elvinni.

Magyarország szerencsés ország ebből a szempontból, mert az elmúlt években sikerült számos, a jövő szempontjából kulcsfontosságú területen megtalálni azokat a minisztereket - államférfiakat -, akik egy-egy területet teljes autoritással, szuverén módon tudnak irányítani. Orbán Viktor szerint szerencsés Magyarország, amiért a nemzeti bankot vezető elnök, Matolcsy György "hazafias", de a miniszterelnök dicsérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, Pintér Sándor belügyminisztert, a "fiatal titán" külügyminisztert, Szijjártó Pétert, "aki még hosszú ideig képes magyar szívvel, európai kitekintéssel, higgadtan képviselni az országot". Orbán Viktor e ponton, a "miniszter-államférfiakkal" egy sorban említette a kormánya családügyi államtitkárát, Novák Katalint is.  "Meg fogják majd látni, jelentősége van annak, hogy úgy látom, megtaláltuk azt a hölgyet Novák Katalin személyében, aki a demográfiai fordulathoz szükséges kormányzati politikát a következő években képes lesz összeilleszteni, és talán le is vezényelni" - fogalmazott a miniszterelnök, meglehetősen talányosan.

Hogy ez miniszteri posztot jelenthet-e a Fidesz női alelnökének Orbán Viktor negyedik kormányában, arról egészen különböző verziókat lehet hallani a kormány közelében. Balog Zoltán az iratlan szabályra emlékeztetett, miszerint Orbán Viktor szerint miniszter nem, csak államtitkári szintig lehet valaki a Fidesz alelnöke, Novák Katalint pedig novemberben választották meg. "A pártpolitikusi szerep új dimenzió is a számára" - érvelt Balog Zoltán, aki fegyelmezetten csak azt a klasszikust ismételte meg, hogy a hídon akkor kell átmenni, ha odaértünk. A családügyi államtitkár kihívásnak tekinti a lehetőséget, hogy a Fidesz alelnöke lehet.  A testvérével régi fotókat nézegettek nemrégiben, és kicsit maga is meglepődött, hogy 15-16 évesen otthoni ruhában van lefotózva és jól látszik, hogy egy fideszes jelvény volt a rajta.

Arra, hogy családügyi államtitkárként folytatja-e,  vagy számít rá, hogy új feladatot kap, egy másik kerület államtitkára lesz vagy miniszter, Novák Katalin úgy reagált: a kérdés felvetése is kicsit olyan érzés számára sporthasonlattal, mintha téli olimpián készülne a korcsolyadöntőre és már azon kellene gondolkodna, hogy jövőre sikerülne-e az óriás műlesiklás.

Mindenesetre Orbán Viktor múlt szerdai Facebookos videoüzenetében - a nyugdíjasok áprilisban ismét kapnak 10 ezer forintos Erzsébet utalványt, és lesz téli rezsicsökkentés -, Novák Katalin a miniszterelnöki kerekasztalnál állt, a kormányzati döntéshozatal epicentrumában, Orbán Viktorral szemben, három miniszter, Rogán Antal, Lázár János és Seszták Miklós társaságában. A videón az is látszott, hogy Orbán Viktorral egyszerre lép ki a miniszterelnök dolgozószobájából, beszélgetve, mosolyogva.  

Novák Katalin azt már korábban elmondta, szereti, ha előreengedik az ajtóban, sőt, el is várja. Azt pedig soha nem tapasztalta, hogy ne vennék komolyan.

Egyelőre tehát nyitottak a következő kérdések: Novák Katalin több államtitkárság - például családügyi, szociális, egészségügyi - összevonása után miniszter lesz-e? Ha igen, (amiről hallani), hozzá kerülhetne-e a felsőoktatás is, ami viszont Palkovics László felségterülete? A miniszterelnök Szabó Tündét megbízza-e egy önálló sportminisztérium vezetésével? És: valóban megfordult-e Orbán Viktor fejében egy egészen meglepő verzió, hogy Balog Zoltán, akivel valójában elégedett, a jövőben valamikor, ha már ő maga nem ambicionálná az EMMI vezetését, csak a Fidesz pártalapítványára, a Polgári Magyarországért Alapítványra, és a Fidesz-körüli polgári világra koncentráljon a miniszterelnök személyes kérésére? Azt viszont a túlgondolás szürreális kategóriájának tartanák, hogy adott időben a berlini nagykövetség élére távozna.

Ajánlom

További belföldi híreink