Itthon

2018-03-13 07:00:00

Ez történne, ha kispártok jutnának a parlamentbe

Van olyan párt, ahol 5 éve politizálnak, de csak három egyéni jelöltjük gyűjtötte össze a kellő aláírást. Az Elégedetlenek Pártja például nem is vár győzelmet, nem rendelkeznek statisztikákkal, csak az 1 százalékot szeretnék elérni.

Ez történne, ha kispártok jutnának a parlamentbe

Rengeteg kispárt jelentett be országos listát idén, amivel hatalmas kampánypénzt tudnak felmarkolni. Az ellenzék szerint a Fidesz szándékosan hozta létre ezt a rendszert, hogy összezavarja a választókat, valamint így próbálják manipulálni a választások eredményét. Molnár Csaba, a DK EP-képviselője szerint eddig már mintegy harminc visszaéléssel találkoztak, de ennél sokkal nagyobb lehet az ilyen ügyek száma, ezeket az eseteket bejelentették a helyi választási bizottságoknál és minden ügyben feljelentést tettek.

Portálunk megkereste a kisebb pártokat, arra kértük őket, hogy pár mondatban mutassák be magukat, valamint az alábbiakat kérdeztük tőlük:

-    Hány jelöltjük van? Hol indulnak?

-    Abban az esetben, ha testületileg nyernének, vagy egyéni jelöltjük győzne, mi az a három intézkedés, amit elsőként foganatosítanának?

-    Van-e statisztikájuk arról, hogy hány támogatójuk van? Milyen eredményre számítanak? Mennyi ajánlást sikerült összegyűjteniük?
Íme, a válaszok:

Demokrata Párt: idei cél a parlamentbe kerülés

37 egyéni jelölttel és 18 önálló országos pártlistás jelölttel indulnak 2018-ban. Az oktatási programjuk alapja: korszerű oktatás, jövőbe látó ismeretek, bőséges pénzügyi háttér. Az egészségügyben a magánszektor kontrollált bevonása elkerülhetetlen. A gazdaságban szerintük kockázati tőke programra és értékteremtő fejlesztésekre van szükség. Hozzáteszik, hogy újra kell szervezni a teljes magánnyugdíj-pénztári és állami ellátási rendszert, hogy mindenki megkaphassa, ami megilleti.

A Demokrata Párt alapelve, hogy "azt tesszük, amit mondunk, és azt mondjuk, amit teszünk". A támogatottságukat helyi szinten vizsgálják. „Nem foglalkozunk a rendre téves becslést mutató elemzőkkel. "Fiatal pártként" az idei célunk a parlamenti küszöb átlépése, és az új hang bevezetése a magyar politikába” – írják.

Elégedetlenek Pártja: nem reális a győzelem

„Nem jobbra, nem balra, hanem előre” – ez az Elégedetlenek Pártjának mottója. Azt a kb. 40 százaléknyi bizonytalan szavazót szeretnék megszólítani, akik a Fidesz-KDNP kormányzásával elégedetlenek, de a nagyobb ellenzéki pártokban sem látják az alternatívát. A jelenlegi országgyűlési választásokon igyekeztek minden választókörzetben jelölteket állítani.

Azt írják, jelen állapotukban nincs realitása annak, hogy győzelmet várjanak, céljuk, hogy a remélt állami támogatás felhasználásával eljussanak a választókhoz. Ennek tükrében nem állítottak fel intézkedéssorozatot sem. Nem rendelkeznek felmérésekkel, statisztikákkal. Remélik, hogy megközelítik az 1 százalékot.

AQUILA Párt: „tisztességes politikára gerjesztő kovász”

Az AQUILA Párt most ünnepelte 5 éves születésnapját. „Különleges céllal alakultunk; mi a jóra, a keresztény erkölcsös életre, tisztességes politikára gerjesztő kovász vagyunk” - írják. Mivel nem törnek a néppártosodásra, így kevés lehetőségük van a parlamentbe kerülésre, de kemény szankciókkal sújtanák azt, aki nem az ország javára dönt. Az egészségügyet és az oktatást statim módon rendeznék, valamint az EU-val sok dolgot újratárgyalnának – ezeket behatóbban nem részletezték. Három jelöltjük van: Budapest 18-as körzetében, Szolnok 1-es, valamint az érdi körzetben.

A pártnak országosan több ezer támogatója van, de azokban a körzetben, ahol indulnak, csak kevés szavazatra számíthatnak. A körzetekben 2-3 nap alatt összeszedték a kellő aláírásokat- tették hozzá.

Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt

A Független Kisgazdapártnak is feltettük a kérdéseinket, ők válaszukban pártjuk Wikipédia oldalát linkelték be, illetve a honlapjukat. Így az érdeklődőknek mi is csak ezeket tudjuk ajánlani.

Kell Az Összefogás: minimum 100 ezres havi jövedelem

A Kell Az Összefogás Párt a Magunkért Mozgalommal fúzióban indul a választáson, 18 megyében és Budapesten, egyelőre 50 jelöltet és országos listát állítva. Mindkét szervezet egymástól függetlenül 2016-ban alakult és tavaly decemberben állapodott meg az együttműködésről. Víziójuk egy olyan Magyarország, ahol minden ember fontos, valódi esélyegyenlőség van, és mindenki azonos lehetőséget kap, hogy kibontakoztassa a képességeit.

Mivel a programunk középpontjában az EMBER áll, első és legfontosabb intézkedésünk az, hogy minden Magyarországon élő állampolgár az emberi méltóságnak megfelelően rendelkezzen legalább a létminimumnak megfelelő havi bevétellel. Akinek a jövedelme, bevétele nem éri el a havi 100 ezer forintot, ki kell egészíteni a juttatását erre az összegre – fogalmaznak. Ezt követően úgy vélik, hozzá kell kezdeni egy politikai-gazdasági és morális rendszerváltás alapjainak a letételéhez.

Közel ezer településen vannak jelen, civil szervezetekkel együttműködésben. 220 és 250 ezer közötti szavazatra számítanak, ami a parlamenti küszöb 5 százalékát jelenti. Összesen 90 jelöltjük adta le az összegyűjtött ajánlásokat.

Az Index írta meg, hogy a Heves megyei 3. számú választókerületben, Hatvanban 15 párt jelöltje indul, de a rendőrség pénteken öt párt képviselőjének minden jelöltállító aláírást tartalmazó ívét lefoglalta. Az Összefogás Párt, a Magyarországon élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártja, a Tenni Akarás Mozgalom, a Családok pártja valamint a Kell Az Összefogás pártjának támogatói ívein két olyan is szerepel, akik állításuk szerint sosem adták aláírásukat az érintett pártok jelöltjeinek.

Iránytű Párt: négynapos munkahét és katonai kiképzés

Az idei választásokra a Nemzeti Választási Iroda nyilvántartásba vette a párt országos listáját és 39 egyéni jelöltjét. Fő céljuk, hogy az elmúlt 27 év veszteseit felzárkóztassák. Korrupcióellenes csomagot hoznának létre, amiben többek között bevezetnék a Nemzeti vagyonregisztert, valamint megvonnák a korrupcióval érdemben megvádolt képviselők mentelmi jogát.

Mindezek mellett kötelező katonai kiképzést javasolnak, ami 2 + 1 hónapból állna és minden 18 és 25 év közötti férfire vonatkozna. Valamint javasolják a négynapos munkahetet, amivel a 40 órás munkahét helyett 34 és fél órát kellene dolgozniuk az embereknek.

Új Magyar Front Mozgalom: visszaadnák az áfát

"A jövő azoké, akik hisznek önmagukban és elég bátrak ahhoz, hogy szenvedélyesen kiálljanak érte!" – az ÚMFM 2017 januárjában mutatkozott be Budapesten. „A mi lelkiségünk a pozitív gondolkodás, a szeretet és az együttgondolkodás, az együttes munka. A negatív dolgokat nem támogatjuk” – fogalmaznak. 7-8 körzetben szedték össze a szükséges aláírásokat, országos listával tehát nem rendelkeznek.

Az Új Magyar Front Mozgalom évente egyszer visszaadná az áfát az embereknek, valódi korrupcióellenes hatóságot építenének fel, megszüntetnék az offshore tulajdonú cégek magyarországi adószámát, valamint eltörölnének számos adónemet. „Az elmúlt egy év alatt a hálózatépítésünk során több tízezer ember ismerhette meg az ÚMF szellemiséget és célt. Ezek az emberek lélekben és szimpátiában támogatnak bennünket. Ezért rossz a számunkra, hogy országos lista nélkül nem fognak "most" tudni az ÚMF-re szavazni. Ha elértük volna, hogy az ÚMF ott lehetett volna a szavazáskor a pártok listáján, akkor a szavazás meglepetést is hozhatott volna a jelenlegi politikai helyzetben. A meglepetés az lett volna, hogy ismeretlenül pár százalékkal bekerültünk volna a köztudatba” – írta érdeklődésünkre a párt elnöke.

További belföldi híreink