Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-10 15:19:00

Nem lehet tudni, mi lesz az utolsó csepp a pohárban

Naponta lenne szükség látványos politikai akciókra, annyi felháborító dolog történik a kormányzásban – fogalmazott az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Tordai Bence. Gulyás Márton szerint a Város Mindenkié aktivistáival szemben sokkal gyorsabban lefolytatnak eljárásokat a hatóságok és a jogkövetkezmények is komolyabbak, mint például vele szemben, mert őt jobban védi a nyilvánosság.

„Azért van szükség kormányváltásra, hogy végre békésebb, szabad országban élhessünk, mert annyira nyomasztó a környezet, hogy belefásultak a mindennapokba az emberek. Ezért a tiltakozások sem mindig érik el az ingerküszöböt” – magyarázta Tordai Bence, a Párbeszéd szóvivője. Hozzátette ugyanakkor: soha nem lehet tudni, hogy mi az utolsó csepp a pohárban, hogy melyik gomb megnyomása fogja berobbantani a társadalmi elégedetlenséget.

Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a látványos akciók a politikai eszköztárnak csak egy töredék részét képviselik.

Semmiképpen nem kisebb jelentőségű munka például, amikor az önkormányzati képviselő közadatigényléssel göngyöl fel egy ügyet.

A műsorban emlékeztetett arra is, hogy április végén lejár a kilakoltatási moratórium, és a Város Mindenkié Csoport például a Bihari utcában élőket szeretné megvédeni. Szerinte ugyanolyan bátorság kell ezeknek a családoknak a megvédéséhez, mint az utcai akcióhoz, csak nem annyira látványos a fellépésük. Az ő munkájuk legalább olyan fontos a kormányváltáshoz, mint bármelyik polgári engedetlenség.

Gulyás arra is emlékeztetett, hogy tavaly másfél ezer kilakoltatás volt az országban, de csak azokra emlékszünk, amelyek felbukkantak a nyilvánosságban, mert volt élőlánc, fizikai szembeszegülés a kilakoltatással. Abban egyetértettek a vendégek, hogy például Józsefvárosban is eredményes volt a tiltakozás, mert meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot, illetve elfogadták a 6 pontos lakhatási minimumot, amit mostanra minden ellenzéki párt elfogadott.

„Ha sikerül felbosszantani kormányzati politikusokat, akkor gyakrabban hibáznak, kihozzuk belőlük a rosszabbik énjüket és például a városligeti akciók nagyon sok Fideszes szavazót is elgondolkodtattak” – tette hozzá Tordai Bence. Szerinte ezek az akciók áttörik a hallgatás falát, amivel a saját híveiket zárja el a valóságtól a Fidesz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink