Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-06 06:27:00

Az LMP Hende Csaba körzetében és Gödöllőn is visszalépést kérhet az MSZP-től

Az LMP Hadházy Ákos körzetén, Szekszárdon túl Szombathelyen, a fideszes Hende Csaba, volt honvédelmi miniszter körzetében is visszalépést kérhet az MSZP-től, de Gödöllő, Gémesi György "felségterülete" is a listájukon lehet – legalábbis a szocialisták így kalkulálnak. Az MSZP-P Kunhalmi, Hiller, Burány, Tóth Csaba budapesti körzetében vagy Miskolcon, Szegeden, illetve Nyíregyházán várhatnak cserébe visszalépést az LMP-től – tájékoztatták az atv.hu-t a mai egyeztetés előtt ellenzéki források.

Tegnap esti cikkünk megjelenése után – melyben megírtuk, hogy ma ül tárgyalóasztalhoz az LMP az MSZP-Párbeszéddel – újabb információk jutottak el az atv.hu-hoz arról, hogy milyen választókörzetekben várnak visszalépést egymástól Szél Bernadették és Karácsony Gergelyék.

Azt, hogy a mai egyeztetésen még nem készülnek végleges megállapodásra, jelzi, hogy a munkatársunkhoz kiszivárgott hírek szerint Szél Bernadett nem vesz részt a találkozón, az LMP-t Hadházy Ákos társelnök és Ungár Péter képviseli, míg az MSZP-P részéről a miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely, Molnár Gyula pártelnök és Tóth Bertalan frakcióvezető lesz jelen.

S hogy mit várnak egymástól a tárgyaló felek?

Mivel a most 58 egyéni képviselő-jelöltet indító MSZP-P nem mehet a bűvös 54-es határ alá, mert akkor elesne a 150 milliós állami kampánytámogatástól,

az LMP-s kívánságlista korlátozott lehet. A munkatársunkhoz eljutott, előzetes hírek szerint az MSZP-sek arra számítanak, hogy Szél Bernadették Szekszárdon túl – ahol Hadházy Ákos indul egyéniben –, a Fidesz szombathelyi fellegvárában, Hende Csaba volt honvédelmi miniszter körzetében várnak még visszalépést a szocialistáktól, illetve Gödöllőn, szövetségesük, Gémesi György polgármester "felségterületét" vethetik fel. 

(Gémesi György, az Új Kezdet elnöke nem indul április 8-án a parlamenti mandátumért.)

Az MSZP-P elsősorban budapesti erős embereinek a körzetében fogalmazhatja meg igényét az LMP-s visszalépésekre: a listán szerepelhet Kunhalmi Ágnes körzete a budapesti 15. számú egyéni választókerület, (Pestszentlőrinc- Pestszentimre), hiszen az MSZP budapesti elnöke 2014-ben csak 56 szavazattal veszített a fideszes Kucsák Lászlóval szemben. De a szocialista elvárás-listán lehet Hiller István körzete (Pesterzsébet-Soroksár), Burány Sándoré (Kőbánya), Tóth Csabáé (Zugló). Emellett Miskolc a 2-es körzete (Varga László győzött), Szeged vagy Nyíregyháza lehet még alku tárgya az LMP-sekkel.

Forrásaink szerint "egy az egyes" megállapodásban érdekelt Szép Bernadették pártja, azaz egy MSZP-s visszaléptetésért ők is egy LMP-st léptetnének vissza. Szocialista forrásaink hangsúlyozták: ők a DK nevében nem tárgyalnak, csak a saját magukéban és nem is közvetítenek. Ha Szél Bernadett komolyan gondolja a teljes ellenzéki összefogást és Orbán Viktor leváltását, akkor Gyurcsányékkal is tárgyalnia kell, nem csak a Jobbikkal – tették hozzá.

További belföldi híreink