Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-03-05 11:21:00

Rossz idők jönnek a nyugdíjasokra

2030-ra minden negyedik magyar nyugdíjas korú lesz, az ő nyugdíjuk fedezetét a mindenkori aktív dolgozóknak kell megteremteniük. Az aktív eltartók száma viszont folyamatosan csökken. A minimálbéresek és a KATA-sok számítsanak a legrosszabbra.

„Legalább 1 millió nyugdíjas 100 ezer forintnál kevesebb nyugdíjból él, míg 50 ezer forintnál kevesebből nagyjából 70 ezer nyugdíjas” – mondta az ATV Start című műsorában Farkas András. A nyugdíjszakértő szerint a mai helyzet még mindig sokkal jobb, mint ami vár ránk 10-15-20 év múlva, mert


ezek a nyugdíjak 15-20 évig fedezhetők, utána viszont egyre kevesebb lesz az aktív eltartók száma, miközben egyre nő az idős emberek száma.

Farkas szerint 15-20 év múlva jól jönne, ha a nyugdíjunk egynegyedét egy magánpénztári számláról tudnánk felvenni. „A nagy állami rendszeren folyamatos hiányt generált az, hogy nem oda áramlott a kötelező járulék, hanem a magánnyugdíjrendszerbe” – folytatta a szakértő. Rövidtávon fontosabb, hogy minden járulék áramoljon a központi nyugdíjrendszerbe.

„Ez egy történelmi állapot, ugyanis ez egy folyó finanszírozású rendszer, vagyis a mindenkori aktív dolgozóknak kell megteremteni a mindenkori idősek nyugdíjának a fedezetét. Ez mindaddig jól működik, amíg sokan vannak aktív korúak, és kevesen vannak nyugdíjasok. Ennek a képletnek minden eleme megváltozott” – ismertette a nyugdíjszakértő.

65 év a nyugdíjkorhatár

Farkas elmondása szerint ilyenkor az államok megemelik a nyugdíjkorhatárt. „Nálunk nem alacsony ez a korhatár. Az 1957 és utána születettek már mind 65 éves korukban mehetnek nyugdíjba, kivéve a nőknél, akik megteremthetik a feltételeket a nők kedvezményes nyugdíjának” – jegyezte meg a nyugdíjszakértő, aki azt is elmondta, hogy a skandináv államokban már van 67-70 év körüli nyugdíjkorhatár is.

„Ma több 100 ezer ember minimálbérre van bejelentve, több százezren KATA-sok, vagy könnyített járulékfizetési vállalkozási jogviszonyban dolgoznak. Ők iszonyatosan kicsi nyugdíjra számíthatnak. Ez nagyjából 30-50-60 ezer forintot jelent havonta” – ismertette Farkas. 

Jelenleg a 65 évesnél idősebbek aránya 18,4 százalék, tehát minden 6. ember 65 évesnél idősebb. 2030-ra minden negyedik magyar 65 évnél idősebb lesz.

 

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink