Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-27 07:30:00

Orbánék úgy készülnek, mintha Márki-Zay április 8-án is indulna

Nem keres Orbán Viktor házon belül sem bűnbakot a hódmezővásárhelyi vereségre, vizsgázik a Fidesz-média, totális mozgósítás lesz, és úgy készülnek, mintha Márki-Zay Péter április 8-án is indulna. Helyi kampányban a "sorosozás" nem elég erős üzenet önmagában, ezért várhatóan lejjebb tekerik - tudtuk meg.

Orbánék úgy készülnek, mintha Márki-Zay április 8-án is indulna
Fotó: Reuters

Nem keres Orbán Viktor házon belül sem bűnbakot a hódmezővásárhelyi  vereségre, Orbán Viktor hétfőn a Fidesz-választmány zárt ülésén számsorokat sorolt- forrásaink szerint ezekkel támasztotta alá, hogy megvan az elkötelezett Fidesz-bázis, és az ellenzéki összefogás nem szólított meg nagy tömegében eddig passzív szavazókat, Márki-Zay Péterre a kormánykommunikációs gyorselemzések szerint jobboldali és korábbi Fidesz-szimpatizánsok is szavaztak. Forrásaink szerint Márki-Zayt alapvetően jobbikos jelöltnek írják le, de az a meglátásuk: vasárnap a polgármester-választáson az emberek nem pártokra, hanem a személyre, Márki-Zay Péterre szavaztak. Ezért is mondta szűk körben a miniszterelnök - ahogy arról már beszámoltunk -, hogy április 8-án a körzet nyerhető, Lázár János győzhet a választáson.

Azért úgy készülnek, mintha Márki-Zay Péter április 8-án is indulna, ezért a miniszterelnök által elrendelt totális mozgósítás, az aktivisták utcára rendelése, ahogy a 24.hu megírta, és a Bayer Zsolt által meghirdetett Békemenet is lesz március 15-én.

A kormányzati kommunikáció - forrásaink szerint -, figyel arra, hogy jól vizsgázzon a Fidesz-közeli média, különösen vidéken, kérdés: mennyire tudják elzárni/elszigetelni a kormánymédiához hasonlóan az ellenzéki hatalmas hódmezővásárhelyi sikert a választóktól.

Azzal Orbán Viktorék is számolnak, hogy Hódmezővásárhely új lendületet adott az ellenzéki összefogásnak, de a Fideszben azzal kalkulálnak, hogy az összefogás elvi deklarálása "egyszerű", a konkrét visszaléptetések viszont bonyolult eljárási folyamatok - másrészt konkrét szavazatokat jelentenek egy-egy párt listájára "felkúszva" -, a töredékszavazatok képviselői mandátumokat is eredményezhetnek, ezért nagy a rivalizálás. "A Jobbik például miért kockáztatna visszalépésekkel?" - vetette fel az egyik fideszes elemző forrásunk.

Fideszes belső körök arra is felkészülnek, hogy az Elios-fegyvert "még elsüthetik" azok, "akiknek van muníciója", és a miniszterelnök lesz a célkeresztben - a meggyőző ellenkommunikáción még dolgoznak.

A "sorosozásból" várhatóan visszavesznek, helyi szinten önmagában nem elég erős üzenet, akkor sem, ha a legelkötelezettebb Fidesz-szavazókat "magas hőfokon" lehet vele tartani - mondta forrásunk.

Ajánlom

További belföldi híreink