Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-27 10:40:00

Orbán és Pintér arról tárgyalnak, hogy maradjon belügyminiszter még 2 évre

Nagyon úgy tűnik, hogy mégsem vonul vissza Pintér Sándor, a miniszterelnökkel arról beszélgettek, hogy Fidesz-győzelem esetén maradjon még legalalább 2 évre az új Orbán-kormány belügyminisztere - mondták el az atv.hu-nak fideszes források.

Orbán és Pintér arról tárgyalnak, hogy maradjon belügyminiszter még 2 évre

Orbán Viktor még a hódmezővásárhelyi vereség előtt azt mondta bizalmi körében, hogy az április 8-ai választások előtt már nem fog kormányzati személyi kérdésekről beszélni, vagyis arról, hogy ki-ki milyen stallumot kaphat vagy tarthat meg Fidesz-győzelem esetén az új kormányában.

Pintér Sándorral kivételt tett, a miniszterelnök arról beszélgetett vele, hogy maradjon még az új Orbán-kormány belügyminisztere, ha győz a Fidesz.

Forrásaink elmondása szerint a belügyminiszter állítólag vállalna még 2 évet. Így akkor mégsem vonul nyugdíjba - tették hozzá.

A Magyar Nemzet több független forrásra hivatkozva január elején írt arról, hogy Pintér Sándor nem vállal még egy kormányzati ciklust, nagy valószínűséggel nyugdíjba vonul a 2018-as választások után az idén 70. életévét betöltő belügyminiszter. Ezt már a Magyar Nemzet cikkének megjelenése előtt is hallani lehetett fideszesektől. A lap januári írásában azt prognosztizálta, hogy Kocsis Máté józsefvárosi polgármester lehet az új belügyminiszter. Egyik forrásuk úgy  fogalmazott, Kocsis Máté már jól láthatóan „ott repked a rendészeti szervek fölött”. Úgy látszik, Orbán Viktor nem neheztel Pintér Sándorra amiatt, hogy amikor Kovács Zoltán kormányszóvivővel közösen bejelentették a Stop Sorost, a belügyminiszter egy kérdésre válaszolva tökéletesen áthúzta az egész kormányzati Soros-ellenes kommunikációt azzal, hogy kijelentette: "Soros György nem végez illegális migrációt támogató tevékenységet".

Ami a kormányalakítást illeti: az atv.hu korábban már megírta, hogy a Fidesz győzelme esetén Kósa Lajos államigazgatási és önkormányzati miniszter lesz, Seszták Miklós nem lesz már miniszter, a nemzeti fejlesztési tárca bázisán Palkovics László pedig innovációs miniszter lehet.

Újabban azt is lehet fideszesektől hallani, hogy Novák Katalin esetében a választások után akár a felsőoktatási államtitkári poszt is szóba jöhet, ha ő már nem ambicionálná annyira a családügyi államtitkárságot.

Balog Zoltánnal, az EMMI-t vezető miniszterrel Orbán Viktor annyira elégedett, hogy a Fidesz-KDNP országos listáján ő nem a miniszteri "szekcióban" szerepel, hanem az első tízben, mint a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Fidesz pártalapítványának az elnöke.

Korábban olyan sajtóhírek is megjelentek, hogy Novák Katalin vagy Gulyás Gergely lehet az új külügyminiszter, ha Szijjártó Péter Lázár János helyett kancellária-miniszter lenne. Szijjártó Péter sajtótájékoztatón cáfolta, hogy távozna, Gulyás Gergely pedig csak nevetett, amikor meghallotta a kérdést, ami az ő külügyminiszterségére vonatkozott. Az atv.hu-hoz olyan hírek jutottak el, hogy szóba került már egy úgynevezett Brüsszel minisztérium is, nem tudni, hogy ez komoly felvetés volt-e, vagy csak "átfutott valakinek a fejében". Az az információ azonban tartja magát, hogy ha Trócsányi László igazságügyi miniszter más tisztséget kapna, esetleg 2019 tavaszán ő lenne az új uniós biztos Navracsics Tibor helyett, akkor Gulyás Gergely foglalhatná el az új igazságügyi miniszteri széket - feltéve, ha az igazságügyi területet Orbán Viktor nem olvasztaná bele egy másik tárcába.

Fideszesek azért is várakozással tekintenek 2019 tavaszára, mert korábban azt is lehetett hallani - az atv.hu meg is írta -, hogy Matolcsy György ismét nemzetgazdasági miniszter szeretne lenni, ha lejár az MNB elnöki megbízatása. Ez esetben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki a Fidesz-KDNP listán az előkelő 5. helyen áll, a pénzügyminiszteri tisztséget töltené be.

Az a hír már évek óta rendre fel-felbukkan a sajtóban, hogy a miniszterelnök megválik Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől.

Ajánlom

További belföldi híreink