Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-27 06:50:00

Visszalépési dömping, és a pártok ígéretei - célegyenesbe fordul a kampány

Folyamatosan frissülő hírek!

Április 8-ára tűzte ki Áder János köztársasági elnök az országgyűlési választások időpontját. Február 17-én a szavazást megelőző 50. napon hivatalosan is elkezdődött a kampány, február 19-én pedig kezdetét vette az a kéthetes időszak, amikor a jelöltek összegyűjthetik az előírt 500 érvényes ajánlást. Most is ott vagyunk a hírek frontvonalában, percről-percre közvetítünk mindent, amit a választásról tudni kell.

 • Nyolc jelölt lépett vissza

  április 07.szombat 18:52

  Nyolc jelölt lépett vissza szombat délelőtt, a Nemzeti Választási Iroda szombat délutáni, 14.48-as adatai szerint 1547 jelölt indul a vasárnapi választáson. 

  A Nemzeti Választási Bizottság iránymutatása szerint szombaton 11 óráig - az első külképviseleti szavazókörök nyitásáig - léphettek vissza a jelöltek.     

  Összesen 195 nyilvántartásba vett jelölt lépett vissza a választástól.     

  A lemondott jelöltek nevét "lehúzzák" a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

 • Szijjártó: A választás hosszú időre meghatározza az ország sorsát

  április 07.szombat 15:25

  A vasárnapi országgyűlési választás hosszú távra meghatározza az itt élők sorsát, hiszen eldől, hogy az ország érdekeit továbbra is megvédő vagy a nemzetközi nyomásnak engedő kormány alakul április 8-a után - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton Dunakeszin, sajtótájékoztatón.

  Szijjártó Péter közölte: a tét az, hogy meg tudják-e indítani a bevándorlók betelepítését. Ha ezt "lenyomják a torkunkon", akkor "még idén 10 ezer bevándorlót telepítenének Magyarországra", és ha ezt megtennék, akkor többé nem ismernénk rá a hazánkra.

  Hozzátette, az ENSZ, az uniós bürokraták, Soros György hálózata és az ellenzéki pártok is azt akarják, hogy tömegesen fogadjunk be bevándorlókat. "Ők nyílt társadalmat akarnak, mi azonban azt akarjuk, hogy Magyarország továbbra is magyar ország legyen" - fogalmazott.

 • Az LMP azokat szolgálja, akiket méltánytalanság ért az elmúlt 28 évben

  április 07.szombat 15:08

  Az LMP szolgálatra jelentkezik az ország helyreállítása érdekében és azokért, akiket méltánytalanság ért az elmúlt 28 évben - mondta Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt szombaton Budapest belvárosában, sajtótájékoztatón. 

  Az LMP társelnöke szerint kormányváltó hangulat van, minden választót szavazásra buzdított. 

  "Szerezzük vissza a saját becsületünket. Nem lehet ennek az országnak olyan miniszterelnöke, aki minket fenyeget és aláz a nemzeti ünnepünkön és egy szakrális vallási ünnepen bejelenti, hogy tömegesen listáz minket" - szögezte le. 

  Arra is kérte a választókat, tegyék lehetővé, hogy egy erős LMP legyen a parlamentben vagy a kormányban. Leszögezte: a demokrácia és a jogállam helyreállításában mindenkivel együtt tudnak működni, mert Magyarország nem lehet "illiberális, autokratikus vagy féldiktatúra állapotban". 

 • NVI: 81 ezer levélszavazatot már feldolgoztak

  április 07.szombat 14:00

  Nyolcvanegyezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel eddig a Nemzeti Választási Iroda (NVI), a szavazási iratok 14,8 százaléka érvénytelen volt - közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

  A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 8-ai országgyűlési választáson, és az NVI-hez már másfél hete folyamatosan érkeznek a levélszavazatok. A levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését kedden kezdték meg. Pálffy Ilona elmondta, két műszakban ellenőrzik a levélszavazatok azonosító nyilatkozatait, és napi 20-25 ezret tudnak feldolgozni.

 • Pálffy Ilona: éjfél körül várható előzetes eredmény

  április 07.szombat 12:44

  Vasárnap késő este 11 óra után, éjfél körül várható az országgyűlési választás előzetes eredménye a Nemzeti Választási Iroda (NVI) várakozása szerint - közölte az iroda elnöke.

  Pálffy Ilona szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a szavazatszámlálás gyorsaságát befolyásolja az egyes választókerületben, hogy hány jelölt indult, mert a bizottságoknak annyifelé kell válogatniuk a voksokat, majd azokat jegyzőkönyvben összesíteniük.

 • NVI: az utolsó órákban 30 ezren jelentkeztek át

  április 07.szombat 12:31

  Az utolsó órákban 30 ezren, összesen mintegy 200 ezren jelentkeztek át szavazni a lakóhelyüktől eltérő településre vagy fővárosi szavazókerületbe - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján. A legtöbben - 10 764-en - a főváros XI. kerületébe kérték az átjelentkezést. 

 • Lejárt a jelöltek visszalépésének határideje

  április 07.szombat 11:29

  Szombaton 11 órakor lejárt az országgyűlési választáson induló jelöltek visszalépésének határideje, mert az amerikai kontinensen ekkor megkezdődött a választás.

 • Több mint kétszázezren nem a lakóhelyükön voksolnak vasárnap

  április 07.szombat 10:45

  Több mint kétszázezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak vasárnap az országgyűlési képviselő-választáson - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes oldalán. Négy évvel ezelőtt 128 ezren szavaztak a lakóhelyüktől eltérő magyarországi településen. 

 • Vasárnap is hívható a Választási Információs Szolgálat

  április 07.szombat 09:55

  Az országgyűlési képviselők választása idején is hívható a Választási Információs Szolgálat (VISZ) tájékoztató vonala, ahol a választók a vasárnapi parlamenti választással kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ. A helyi VISZ-ek címét és egyéb elérhetőségeit közzéteszik az NVI honlapján. Az Alkotmány utcai központi Választási Információs Szolgálaton Vannay-Skody Tamás NVI-munkatárs fogadja az érdeklődők hívásait a 06-1-795-3310-as telefonon szombaton 14 óráig, a szavazás napján pedig reggel 6-tól legalább este 7 óráig. 

 • Bréking: Délután 5 óráig meghosszabbították az átjelentkezési határidőt

  április 06.péntek 15:54

  A Nemzeti Választási Iroda elnöke péntek 17 órára módosította az átjelentkezési határidőt az online kérelemkezelés fokozott igénybevétele miatt. 

   

 • Eddig 166 külföldi megfigyelő regisztrált a választásra

  április 06.péntek 13:38

  Eddig 166 külföldi megfigyelő regisztrált a vasárnapi országgyűlési választásra - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján közzétett listából. A legtöbb megfigyelő az Európai Hallgatók Hálózatának Egyesületétől (AEGEE) érkezik: a nemzetközi szervezettől 29-en jelentkeztek az NVI-nél. A Silba (Support Initiative for Liberty and Democracy) dán szervezet 22 munkatársa is jelentkezett megfigyelőként. A szervezet a honlapján a szabadság és a demokrácia támogatását jelöli meg célként, elsősorban a szovjet utódállamokban, az új európai uniós tagállamokban, valamint az EU-val szomszédos kelet-európai és nyugat-balkáni országokban. A szervezet munkatársai gyakran vesznek részt megfigyelőként ezekben az országokban a választásokon. 

  Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalától (EBESZ/ODIHR) 17-en regisztráltak megfigyelőként. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségétől 23-an regisztráltak. Mexikó nagykövetségének 6, a brit, francia, holland és norvég nagykövetségnek 5-5, a svédnek 4, a mongolnak és az orosznak 3-3, a kanadainak 2,  az iráninak, a japánnak, a spanyolnak és a svájcinak egy-egy munkatársa regisztrált a választásra. Emellett a koszovói központi választási bizottság öt, a koszovói választási panaszbizottság 10, és a koreai nemzeti választási iroda 7 munkatársa is jelentkezett megfigyelőként. Mindezeken túl a Nemzetközi Roma Szövetség (International Romani Union) két tagja is regisztrált. Négy évvel ezelőtt 160 nemzetközi megfigyelő regisztrált a választásra.

 • Dúró: a Jobbik kiemelten kezeli a fiatalok ügyét

  április 06.péntek 13:35

  A Jobbik kiemelt hangsúlyt szán a fiatalok élethelyzetének javítására - közölte Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A képviselő - az Országgyűlés legfiatalabb tagjaként - azt kérte az első szavazóktól, hogy mindenképpen éljenek választójogukkal. A Jobbik programjának fiatalokat érintő elemeit ismertetve kifejtette: első helyen szerepel náluk az elvándorlás csökkentése és megállítása, s külön nemzetstratégiai tárca foglalkozna ezzel a kérdéskörrel.

  Dúró Dóra pártja bérlakásprogramja mellett is érvelt. Ez azért is fontos, hogy a fiatalok olcsón, méltányos feltételekkel, itthon találjanak lakhatást - mondta. Célként fogalmazta meg továbbá a felsőoktatás kapuinak szélesre nyitását, a 21. századi modern oktatás érdekében pedig szemléletváltást tartott szükségesnek. A politikus azt is mondta: ha a Jobbik alakít kormányt, fiatalbarát kormányzást szeretnének megvalósítani, amelynek része a rendszeres egyeztetés az érintettek szervezeteivel. Javasolják emellett egy átfogó ifjúsági törvény megalkotását is - tette hozzá. Dúró Dóra a bölcsődei gondozási díj eltörlését, inflációkövető családtámogatási rendszert és a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfájának 5 százalékra csökkentését ígérte.

 • Már 82 ezer levélszavazatot leadtak

  április 06.péntek 13:25

  Már 82 ezer levélszavazatot leadtak az erre jogosult választópolgárok - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteki adataiból. A www.valasztas.hu oldalon közölt tájékoztatás szerint már 81 908 levélszavazatot leadtak a választók, ebből az NVI-hez közvetlenül 26 523 érkezett meg, külképviseleteken pedig 55 376 ilyet adtak le. Folytatás itt.

  A Mérce birtokába jutott egy, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai által aláírt jegyzőkönyv, amely szerint olyan levélszavazatokat is érvényesnek nyilvánítottak, amelynél felmerül annak a gyanúja, hogy korábban felbontották őket - írja a 24.hu.

 • Karácsony: a mostani választás 1989 szellemét hozza vissza

  április 06.péntek 12:19

  1989-hez hasonlította a mostani választást az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje pénteken Budapesten, miután tárgyalt Udo Bullmann-nal, az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának közelmúltban megválasztott vezetőjével. Karácsony Gergely a találkozó után tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "ez a választás kicsit 1989 szellemét hozza vissza", Magyarország akkor is új jövőt keresett magának egy zsarnokság lebontása után.     

  Szerinte ma 1989 után újra az a feladat, hogy az elmúlt nyolc év sodródása után olyan közös haza épüljön, ahol az európaiság nemcsak egy magasztos eszme, hanem a hétköznapok valósága. Hozzátette: miniszterelnökként egyik első dolga az lesz, hogy helyreállítsa a magyar kormány becsületét Európában. Udo Bullman többek között arról beszélt, az uniós források arra szolgálnak, hogy javítsák a magyarok életkörülményeit, és nem szabad, hogy ezek a pénzek egyes emberek zsebébe vándoroljanak.

 • Visszalépett egymás javára a DK és az LMP

  április 06.péntek 12:08

  A két párt között született megállapodás értelmében ma egy-egy körzetben visszalép egymás javára a Demokratikus Koalíció és az LMP-Új Kezdet – derül ki a DK közleményéből.

  A Demokratikus Koalíció közölte: a Dunakeszi központú Pest megye 5-ös választókörzetben a DK-s Rónai Sándor javára lép vissza az LMP-s Dr. Kiss Csaba. A Vác központú Pest megye 4-es körzetben a DK-s Krauze István lép vissza az LMP-s Matkovich Ilona javára.

  A Demokratikus Koalíció közleménye szerint ezzel mindkét körzetben ezzel jelentős nőtt az esélye annak, hogy a demokratikus oldal jelöltje legyőzze a Fideszt. Egyben közölték: a DK a kormányváltás érdekében további visszalépésekről is tárgyal.


  Az ügyben kerestük az LMP-t is, amint reagálnak, bővítjük cikkünket.

 • A hétvégén is nyitva lesznek a kormányablakok és az okmányirodák

  április 06.péntek 11:11

  Szombaton és vasárnap is nyitva lesznek a kormányablakok és az okmányirodák, a pénteki nyitvatartást pedig meghosszabbították, hogy az országgyűlési választással összefüggésben segítsék a személyazonosságot igazoló okmányok megújítását, kiváltását, cseréjét és pótlását; mindhárom nap reggel héttől este hét óráig várják az ügyfeleket - olvasható a kormányablakok honlapján.

  A meghosszabbított nyitvatartással a névjegyzékben szereplő választópolgárok választási részvételét szeretnék segíteni - írták. Hozzátették, hogy ebben az időben kizárólag a lakcímkártya pótlására, a lejárt érvényességű, szavazásra jogosító személyazonosító igazolvány, útlevél, vezetői engedély helyett korábban igényelt és már elkészült okmányok kiadására, valamint ideiglenes személyi azonosító igazolvány kiállítására lesz lehetőség.

 • Jelöltet és országos állító pártok

  április 06.péntek 10:17

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok

  április 06.péntek 10:08

  fotó: mtiFotó: MTI

 • „Ha kell, könyörgöm nekik” – üzent Juhász Péter

  április 06.péntek 09:22

 • A helyi jegyzőtől ma lehet utoljára mozgóurnát kérni

  április 06.péntek 08:51

  Ma 16 óráig kérhet mozgóurnát a helyi jegyzőtől a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár, ezt követően már csak a szavazás napján, a szavazatszámláló bizottságtól lehet mozgóurnát kérni. A mozgóurna iránti kérelmet a helyi választási iroda vezetőjéhez, a jegyzőhöz kell benyújtani. Arra hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkavégzése miatt nem tud elmenni a szavazókörbe. A szavazás napján a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni a mozgóurnát, de csak 15 óráig. Amennyiben a mozgóurna iránti kérelmet a választópolgár saját kezűleg aláírta, a kérelmet bárki beviheti a szavazóhelyiségbe, tőle nem kell meghatalmazást kérni.

  A mozgóurnát a szavazatszámláló bizottság két tagja viszi ki - a szavazókör területén belül - a választópolgárhoz úgy, hogy az urna a szavazókör este 7 órai zárására visszaérkezzen.

 • Ma jár le az átjelentkezés határideje

  április 06.péntek 08:12

  Ma 16 óráig lehet jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjénél, ha valaki az országgyűlési választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni. Ezt eddig csaknem 180 ezren tették meg; négy évvel ezelőtt 128 ezren szavaztak átjelentkezéssel. Az átjelentkezéssel szavazó választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, a saját választókerületének a jelöltjeire szavazhat. Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online formában, a www.valasztas.hu oldalon lehet kérni. A kérelemnek a személyes adatokon túl tartalmaznia kell annak a településnek a megjelölését, ahol a választópolgár szavazni kíván.

  Annak lehetőségét is biztosítja az átjelentkezés, hogy egy mozgásában korlátozott választópolgár akkor is szavazhasson, ha nem otthon, hanem például kórházban van, amely akár ugyanazon településen, de a lakcímétől eltérő szavazókör területén van. Ebben az esetben ugyanis a lakcíme szerinti szavazókör szavazatszámláló bizottságától (szszb) nem kérhet mozgóurnát, mert azt csak a szavazókör területén belül vihetik ki. Ha azonban a választópolgár átjelentkezési kérelmet nyújt be, átkerül a település e célra kijelölt szavazókörének szavazóköri névjegyzékébe, és attól a szavazóköri szszb-től már kérheti a mozgóurnát. A helyi választási iroda a választópolgárt kérelmére törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, és egyidejűleg felveszi a megjelölt település átjelentkezéssel szavazók számára kijelölt szavazókörének névjegyzékébe. A választópolgár április 6-án 16 óráig kérheti visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

 • Öt helyen fog visszalépni a Momentum

  április 06.péntek 07:33

  Öt helyen fog visszalépni a Momentum, két helyen Budapesten, és három helyen vidéken. Ezt Soproni Tamás jelentette be az ATV Start című műsorában. A párt elnökségi tagja hozzátette az is benne van a pakliban, hogy ő maga is visszalép.

  Amint arról már beszámoltunk, ma délután sajtótájékoztatót tart a Momentum, ahol „egy csomagnyi” bejelentés lesz a visszalépésekről. Fekete-Győr András pártelnök az atv.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a csütörtöki elnökségi ülésen az egyoldalú visszaléptetések volt a téma, amelynek következtében több helyen vissza fognak lépni. Az ATV Start című műsorában Vujity Tvrtko kérdésére Soproni Tamás megerősítette, a párt öt helyen döntött úgy, hogy visszaléptetik képviselőjelöltjeiket. Két budapesti, és három vidéki körzet érintett, tette hozzá a Momentum elnökségi tagja azt sem zárva ki, hogy ő maga is visszalép Budapest 5. számú választókerületében. Erről részletek a ma délután 3 órakor kezdődő sajtótájékoztatón lesznek.

 • Szolgálatot teljesítő tűzoltók, rendőrök és katonák is szavazhatnak

  április 06.péntek 07:02

  A tűzoltóság, a rendőrség és a honvédség személyi állományának is biztosítják a részvétel lehetőségét az áprilisi országgyűlési választáson. A katasztrófavédelem a teljes állománynak biztosítja a részvétel lehetőségét az országgyűlési választáson - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t. Mukics Dániel közölte, hogy szolgálatcsúsztatásra adnak lehetőséget mindazoknak, akik másképp nem tudják megoldani a voksolást.

  Mint elmondta, a tűzoltók 24 órás szolgálatot látnak el, amely mindig reggel hétkor kezdődik. Ugyanakkor a szavazóhelyiségek reggel 6-kor nyitnak; vagyis aki 6 és 7 óra között voksolna, de nem érne be a szolgálati helyére 7 órára, azt megvárja a váltótársa. A "csúsztatóktól" csupán annyit kérnek, hogy ezt jelezzék a szolgálatvezetőnek, a "túlórázókat" pedig máskor kárpótolják - tette hozzá Mukics Dániel. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a választásokkal összefüggő rendőri feladatok végrehajtásáról kiadott országos rendőrfőkapitányi intézkedés szerint a parancsnokoknak a szavazás napjára a szolgálatot úgy kell megszervezniük, hogy a beosztott állomány gyakorolhassa a választójogát. A hivatásos állomány tagja a választójogát a lakóhelyén vagy átjelentkezéssel a tartózkodási helyén gyakorolhatja. 

  A hivatásos rendőrök csak polgári ruhában vehetnek részt a voksoláson, és szavazati joguk gyakorlásakor nem viselhetnek önvédelmi fegyvert vagy más kényszerítő eszközt. A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI megkeresésére azt közölte: Magyarországon minden katona - mint valamennyi erre jogosult magyar állampolgár - szabadon gyakorolhatja választójogát. Ebben a korábbi évekhez képest nincs változás: mind a belföldön, mind pedig a külföldön szolgálatot teljesítő katonáknak van lehetőségük élni szavazati jogukkal. A szavazással kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról - az átjelentkezés, a határidők - a honvédelmi tárca a választást megelőzően széleskörűen tájékoztatta a katonákat. A külföldön történő szavazás jelenleg négy földrész tizennégy országában szolgáló csaknem ezer magyar katonát érint. A missziókban szolgáló katonák a külföldön élő magyar állampolgárokhoz hasonlóan, magyarországi állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokként a külképviseleteken gyakorolhatják szavazati jogukat - írta a HM.

 • Dübörög a politika a Facebook-on

  április 06.péntek 06:50

  Dübörög a kampány a közösségi médiában, szinte nincs felület, ahol ne jelentek volna meg a politikai posztok. A Facebook közel ötmillió regisztrált magyar felhasználója is többet foglalkozik ilyenkor a politikával: a szakértők szerint a választás napjáig folyamatosan nő a politikai tartalmú posztok, videók és megosztások száma.

  Online is dübörög a kampány

   

 • Karácsony: Ha az LMP felébred Csipkerózsika álmából...

  április 06.péntek 06:38

  Karácsony Gergely el tudja képzelni, hogy az MSZP visszalépteti jelöltjét Gödöllőn az LMP-s jelölt, illetve Szekszárdon Hadházy Ákos javára. Feltéve, ha az LMP "felébred Csipkerózsika álmából", és ma mond valamit – mondja az atv.hu-nak adott interjúban Karácsony Gergely, aki már nem ragaszkodik a 3-27-es visszaléptetési képlethez sem. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje elismeri: Bangóné Borbély Ildikó csepeli visszaléptetésekor erőszakosabb volt, mint szokott, "ez nehéz volt érzelmileg", de reméli, nem élte meg az MSZP vezetése zsarolásként. Negatív forgatókönyv esetén április 8-a után inkább Zuglót szolgálja tovább polgármesterként, mintsem ellenzéki parlamenti képviselő legyen. Karácsony Gergely április 9-e után leülne teázni a békemenetes, Fidesz-szavazó testvérével. Folytatás itt.

 • Ezt ígérik nekünk a pártok

  április 06.péntek 06:05

  A választások után az ellenzéki pártoknak továbbra is az egészségügy, az oktatás és a jogállam helyreállítása lenne a legfontosabb, ha kormányra kerülnének. A kormány az eddigi politikát szeretné folytatni április 8-a után is.

  Mi lesz a választás után?

   

 • Lezárta az ellenzéki egyeztetéseket az MSZP-Párbeszéd

  április 05.csütörtök 21:59

  Lezárta az ellenzéki egyeztetéseket az MSZP-Párbeszéd, de nyitottak mások ajánlataira. Az LMP hajlandó további visszalépésekre, akárcsak a Momentum. Gyurcsány Ferenc egy átmeneti, technikai koalíciót el tud képzelni a Jobbikkal, ám Vona Gábor csak az LMP-vel és a Momentummal tárgyalna, de csak a választások után. Részletek a videóban.

  Lehetnek még ellenzéki visszalépések

   

 • Róna: Aki a Fideszre szavaz, az EU-ból való kilépésre szavaz

  április 05.csütörtök 21:45

  Az LMP közeli közgazdász szerint sokkal fontosabb egy összedrótozott összefogásnál, hogy a magyar társadalom gyökeresen elutasítsa a mostani rendszert. Véleménye szerint Európának elege van az Orbán-kormány vezette Magyarországból. Az úgynevezett demokratikus soha nem fogadta el az LMP-t – fogalmazott Róna Péter az ATV Egyenes Beszédben. Elmondta, a zöldpárt szerint nem egy összefogást kell összedrótozni, hanem gyökeresen el kell utasítani az Orbán-rendszert, és új erkölcsi alapra kell helyezni az országot.

  Róna Péter

   

 • Molnár Gyula: Holnap még lehet megállapodás

  április 05.csütörtök 20:34

  Számítunk arra, hogy az LMP-ben is „győz a józanész”, ezért ha van ajánlat, holnap még történhet megállapodás – árulta el Molnár Gyula az ATV Egyenes Beszédben csütörtök este. A szocialista elnök az LMP-vel kapcsolatban elmondta: 3 olyan embert láttak, ahol van győzelmi esélye a zöldpártnak. Cserébe huszonegynéhány helyet kértek, ahol szerintük az ő jelöltjeik esélyesek, de ezt nem tudták keresztülvinni az LMP-n. „Most már úgy gondolkodunk, hogy ha 5-6-7 jelöltünkben meg tudunk állapodni, akkor annyi lépéssel beljebb vagyunk” – fogalmazott a pártelnök.

  Molnár Gyula

   

 • Gyurcsány: Aki nem működik együtt, úgy elküldik, hogy arról koldul

  április 05.csütörtök 19:36

  Még mindig zajlanak tárgyalások a visszalépésekről, egy körzetben úgy tűnik sikerült is megállapodni – mondta el a DK elnöke az ATV-ben. Gyurcsány azt is elárulta, halálosan elfáradt a kampányban, az Fidesz pedig nem bírna ki még egy ciklust, ha kormányra kerülne. Kormányozni fogunk, és lesz ebből egy jobb ország – válaszolta Gyurcsány Ferenc arra a kérdésre: mi lesz, ha vasárnap nyernek. Az Egyenes Beszéd című műsorban elmondta, ha a DK-nak lesz többsége, akkor viszonylag egyszerű lesz koalíciót alakítani, de azt is jobbnak tartja, ha a Jobbikkal kötnének koalíciót, mint hogy a Fidesz maradjon hatalmon. A politikus szerint, ha valakinek nem ment el a józan esze, akkor együttműködik, különben egy előrehozott választás esetén úgy elküldik a választók, hogy arról koldul. Leszögezte: nem az lesz az első dolguk, hogy lebontják a kerítést, hanem az, hogy felvetetik magukat az Európai Ügyészségbe.

  Gyurcsány Ferenc

   

 • Lemond a Momentum vezetősége

  április 05.csütörtök 18:00

  Fekete-Győr András az azonnali.hu-nak elmondta, abban az esetben, ha nem jutnak be a parlamentbe, a Momentum egész vezetősége lemond. Hozzátette, a párt számára az 1 százalék alatti eredmény lenne a teljes kudarc.

 • Ezt üzeni Önnek Orbán Viktor:

  április 05.csütörtök 17:53

 • Lemigránsozta Bangónét Németh Szilárd

  április 05.csütörtök 14:57

  Németh Szilárd Facebook oldalán reagált Bangóné Borbély Ildikó visszalépésére. A Fidesz alelnök először azt fejtegeti, vajon kinek a javára lépett vissza az MSZP-Párbeszéd jelöltje. „Borzasztó nagy ébresztő sallert kapott szegény, mert elhitették vele, hogy még kabai migránsként is befutó lehet a hajdanvolt MSZP-s fellegvárban” – áll Németh Szilárd bejegyzésében. Majd az Együtt „migránssimogatásáról”, és kerítésbontásáról is ír:

 • A Jobbik konstruktív, de határozott nemzeti érdekképviseletet ígér az unióban

  április 05.csütörtök 14:36

  A Jobbik kormányra kerülése esetén konstruktív, de határozott nemzeti érdekképviseletet kíván megvalósítani az Európai Unióban - közölte Vona Gábor, a párt miniszterelnök-jelöltje csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

  Az ellenzéki politikus hat pontba sorolta úgynevezett Európa-csomagját. Ennek elemei között szerepel az attitűdváltás, továbbá egy uniós ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes kijelölése.

 • Ilyen szórólapokat dobálnak a fideszes aktivisták a postaládákba

  április 05.csütörtök 14:28

  Az ATV közkedvelt Fórum műsorának több betelefonálója is jelentkezett, hogy a Fidesz aktivistái szórólapot dobtak a postaládájukba. Székesfehérvári, keszthelyi és szabolcsi nézőink is azt mondták, a szórólapon Orbán Viktor, mint miniszterelnök bíztat arra, hogy szavazzanak a helyi fideszes képviselőjelöltre.

  A szórólapon olvasható szövegben Orbán Viktor figyelmeztet arra, hogy már csak néhány nap van a választásokig, ahol is a tét hatalmas, arról kell dönteni, hogy Magyarország megmarad-e magyar országnak vagy bevándorlóországgá válik. Majd néhány mondatban ismerteti a Soros-tervet, végül pedig kiemeli, hogy csak egyszer lehet elrontani: „Ha a gát átszakad, az áradatot már semmi sem tarthatja vissza” – fogalmaz Orbán. Végül azt kéri, hogy szavazzanak a helyi jelöltjükre, valamint a Fidesz-KDNP-re április 8-án.

 • 20 órát utazik, hogy szavazhasson

  április 05.csütörtök 13:59

 • Holnap újabb jelölteket léptet vissza a Momentum

  április 05.csütörtök 13:52

  „Egy csomagnyi” bejelentés lesz a visszalépésekről – árulta el Fekete-Győr András az atv.hu munkatársának. Azt a kérdést, miszerint ez a csomag egy tucatnyi, esetleg egy fél tucatnyi visszalépőt tartalmaz-e, sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudta a Momentum elnöke. Csupán annyit mondott, hogy „több visszalépő lesz egy csomagban”.

  Hogy ebbe az elnökségi tagok is beletartozhatnak-e, azt mondta: „adott esetben igen”. A Momentum csütörtök délelőtt tartott elnökségi ülést, amelynek témája az egyoldalú visszaléptetések voltak. Szerdán a párt elnöke arról beszélt, hogy egyoldalú visszalépések is szinte biztosra vehetőek, amelyeket most megerősített azzal, amit elmondott. Mindezt a holnapi sajtótájékoztatójukon fogja bejelenteni a párt. Több elnökségi tagot is kerestünk a visszalépők neveivel kapcsolatban, illetve, hogy ők is hátrább vonulnak-e, azonban senki nem árulta el, hogy kik tartoznak bele a „csomagba”, mint ahogyan azt sem, hogy őket érinti-e.

  A párt egyik arcát is megkerestük, Hajnal Miklóst, hogy érdeklődjünk, háttérbe vonul-e a mai elnökségi ülést követően, ő azonban erről semmit sem tudott. A párt ilyen szándékot ugyanis nem jelzett felé eddig.

 • Kósa: az ország legjobb irodaháza épül Debrecenben

  április 05.csütörtök 13:31

  Az ország legmagasabb kategóriájú, legjobb irodaháza épül Debrecenben - mondta a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a Forest Office irodaház bokréta ünnepségén csütörtökön a helyszínen. Kósa Lajos fontos célnak nevezte, hogy Magyarország egyközpontú, főváros-centrikus szerkezetét decentralizálják. Hozzátette, Debrecennek olyan, a kormányzati szándékkal egyébként megegyező, hosszú távú, nagyléptékű fejlesztési koncepciója van, amely szükségessé teszi a legkorszerűbb irodaház megépítését.

  A miniszter az ország irányításának decentralizációs terveiről is beszélt. Elmondta, azt a feladatot kapta, hogy a választás után készítsen előterjesztést, milyen központi, kormányzati szervezetek jöhetnek szóba e tekintetben. "Ez a decentralizáció érinti Debrecent is" - mondta Kósa Lajos megjegyezve, hogy egy kormányzati szerv városba települése mintegy ezer embernek ad munkát.

 • Részvételi arányok az országgyűlési választásokon

  április 05.csütörtök 13:07

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Liberálisok: a kormányváltást akarók ne szavazzanak a Jobbikra

  április 05.csütörtök 12:41

  A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) felszólítja a kormányváltást akaró szavazókat, hogy ne voksoljanak a Jobbikra, mert azzal szerintük lényegében a jelenlegi szélsőjobboldali, kirekesztő, a Nyugattól elforduló és bezárkózó illibeárlis építkezés folytatódna. Sermer Ádám, az ellenzéki párt elnökhelyettese csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a demokratikus választóknak nem elég taktikusan voksolniuk, hanem erkölcsösen is kell szavazniuk, a Jobbik pedig több szempontból is vállalhatatlan ebből a szempontból. Kiemelte, a Jobbik számtalanszor érvelt azzal, hogy a Fidesz gyakorlatilag az ő javaslataikat megvalósítva kormányoz, ami azt mutatja, hogy a két párt célkitűzései megegyeznek.

  Emellett sokat elárul a Jobbik valódi arcáról, a néppártosodás hazugságáról, hogy korábban semmilyen formában nem léptek fel a holokauszttagadás és a rasszista kijelentések ellen - fejtette ki Sermer Ádám, majd aláhúzta, a Jobbik most is "undorító módon összekacsint" a szélsőséges Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal, amikor a szervezet korábbi vezetőjét, Toroczkai Lászlót az országos lista 64. helyén szerepelteti.

  A Liberálisok elnökhelyettese szerint ez is azt bizonyítja, hogy amennyiben a Jobbik kerülne hatalomra, akkor azt a vallásszabadságot és gyülekezési jogot korlátozó, az embereket szexuális hovatartozás alapján megkülönböztető programot valósítaná meg, amit Toroczkai László képviselt Ásotthalom polgármestereként. A demokratikus szavazóknak pedig nem lehet érdeke, hogy akár csak a töredéke is megvalósuljon az ásotthalmi modellnek - tette hozzá.

  Sermer Ádám a liberális szavazóktól azt kérte, hogy listás szavazataikat a Karácsony Gergely vezette MSZP-Párbeszédre adják le, amely mögött ott van "az egyetlen valódi liberális párt" támogatása is, a liberálisokat pedig a listán 15. helyen szereplő Bősz Anett ügyvivő képviselheti. Az ellenzéki politikus kérdésre válaszolva hozzátette, úgy gondolják, a választók mindenhol el tudják majd dönteni, hogy az egyéni jelöltek esetében - a Jobbik kivételével - melyik ellenzéki indulóra kell szavazniuk.

 • LMP: Magyarország újra nőnek való vidék lesz

  április 05.csütörtök 12:19

  Nőnek való vidékké teszi Magyarországot az LMP - ígérte miniszterelnök-jelöltjük csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. Szél Bernadett megszüntetné a nemek közötti bérszakadékot és növelné a nők számát a politikában, a döntéshozatalban. Az Országgyűlés 90 százaléka férfi - mutatott rá a társelnök, kifogásolva, hogy masszív férfitöbbség hozza a nőket érintő súlyos döntéseket, és néha még szexista megjegyzésekkel is rárontanak a nőkre. Az LMP számára fontos, hogy ez ne így legyen - hangsúlyozta -, a párt ezért kvóták segítségéven próbálja a nők arányát 33 százalékosra növelni, hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a "női kérdések": a kisgyermekes női munkavállalók helyzetének javítása például részmunkaidős foglalkoztatás vagy a távmunka elősegítésével. Emellett foglalkoztatásként ismernék el a családtag ápolását és minimálbért nyújtanának érte. 

  Demeter Márta országgyűlési képviselő a családon belüli erőszak elszenvedőit is segítő Isztambuli Egyezmény ratifikálását szorgalmazta, mert szerinte az eddigi törvénymódosítások nem értek el eredményt, még mindig hetente hal meg egy nő hozzátartozója által elkövetett erőszak miatt. Nőbarát település programjukra is felhívta a figyelmet, amely fokozott biztonságot nyújtana a kiszolgáltatottaknak. A tájékoztatón Linczényi Márk zenész is megszólalt. Azt mondta: Nőügy címmel írt zeneszámával arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nincs nőügy vagy férfiügy, csak közügy van, és több nőre lenne szükség a döntéshozatalban. Szél Bernadett a választási együttműködéssel kapcsolatos kérdésekre azt mondta: miután Orbán Viktor miniszterelnök "folyamatosan fenyeget minket", nagy a tétje a választásnak.

  fotó: mtiFotó: MTI
  A baloldalról érkező támadásokkal kapcsolatban kijelentette: azokkal nem szabad foglalkozni, azok is a Fidesz számlájára írhatók, mivel a kormánypárt taszította gyűlöletbe az országot. "Én a magam részéről folyamatosan beszélek más politikusokkal annak érdekében, hogy a legtöbb ellenzéki mandátumot hozzuk el" - tette hozzá, azzal együtt: mindenkivel beszél, akinek döntő hatása lehet az eredményre, de leszögezte azt is: fontosnak tartja a korrekt párbeszédet.  Elképzelhetőnek nevezte, hogy lesznek még visszalépések, és elmondta, hogy az LMP kész áldozatot vállalni ezért. Emlékeztetett: elnöktársa, Hadházy Ákos már bejelentett egy várható egyoldalú gesztust. 

  Azon sajtóhírre, miszerint 2014-ben listát készíthetett a nagyobbik kormánypárt a választókról, azt mondta: a Fidesz mindent megtanult az előző rendszerből, amit el kellett volna felejteni, nem véletlen, miért gátolják a kommunista Magyarország bűneinek feltárását. Arra a hírre pedig, amely szerint egy izraeli magán-hírszerző cég próbált kapcsolatba kerülni a kormány által támadott civil szervezetekkel, kijelentette: azonnal össze kellene hívni a nemzetbiztonsági bizottságot, amelynek munkáját azonban a fideszes képviselők hónapok óta ellehetetlenítik.

 • Orbán: egy döntésképes kormány tud ellenállni Brüsszel nyomásának

  április 05.csütörtök 11:28

  Orbán Viktor szerint "Soros emberei" be fognak ülni a kormányba, ez történt más országokban is, erről szólnak a Soros-leaksben kiszivárgott hangfelvételek. Ha Soros emberei kormányzati befolyáshoz jutnak, akkor elfoglalják a magyar energiaszektort és a bankrendszert. A miniszterelnök a csütörtöki Figyelőben megjelent interjúban arról is beszélt, hogy szerinte ennek a magyar emberek fogják megfizetni az árát, ezért "Soros jelöltjeivel" szemben csak a Fidesz-KDNP jelöltjeire lehet számítani, hiszen a "sorosista kalkulációk szerint a többiek már a zsebben vannak". Az egyetlen felelős döntés ezért április 8-án két iksz a Fideszre - hangsúlyozta a kormányfő.

  Orbán Viktor szerint ma a nemzetközi média, Brüsszel és az erős gazdasági érdekcsoportok próbálják elérni, hogy Magyarországnak gyenge koalíciós kormánya legyen, mert csak így tud maradéktalanul érvényesülni Brüsszel befolyásolása. A miniszterelnök szerint a bevándorlás visszafordíthatatlanul megváltoztathatja Magyarország karakterét és csak egy egységes, döntésképes kormány tud ellenállni Brüsszel nyomásának, ilyet pedig csak a nemzeti oldal képes alakítani Magyarországon. Folytatás itt.

 • Parlamenti mandátumok megoszlása

  április 05.csütörtök 11:05

  fotó: mtiFotó: MTI

  fotó: mtiFotó: MTI

 • A Bundestag alelnöke sok szerencsét kíván Gulyás Gergelynek és a Fidesznek

  április 05.csütörtök 10:57

  A Bundestag CSU-s alelnöke szerint Bajorországot és Magyarországot a Dunán kívül az az elkötelezettség is összeköti, hogy "Európában közösen védjük meg kultúránkat". Hans-Peter Friedrich sok szerencsét kíván a Fidesznek vasárnapra. Gulyás Gergely és a Fidesz mellett kampányol a Bundestag CSU-s alelnöke. Hans-Peter Friedrich sok szerencsét kíván a Fidesznek vasárnapra. A bajor politikus Facebook-videóüzenetében azt mondja, azért is "szorítanak" a Fidesznek, mert Európa nehéz helyzetben van, a britek el akarják hagyni az EU-t, "Spanyolország és Olaszország instabil, ezért nagyon fontos, hogy Magyarország megőrizze stabilitását".

  A Bundestag alelnöke személy szerint Gulyás Gergely mellett kampányol azzal, szerinte fontos, hogy fiatal politikusok kerüljenek a parlamentbe, "olyanok, mint te, Gergely", mert tapasztalt és sok barátja van Németországban. Hans-Peter Friedrich a bevándorláspolitikát egyáltalán nem említi a videóüzenetében, de céloz rá azzal, hogy Magyarországot és Bajorországot a Dunán kívül az az elkötelezettség is összeköti, hogy "Európában közösen védjük meg kultúránkat". A CSU politikusa végül jó szerencsét kíván a Fidesz frakcióvezetőjének – aki, mint ismert egyéniben a Hegyvidéken, a XII. kerületben indul a parlamenti mandátumért -, és magának a Fidesznek is.

  A bajor CSU híresen jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel és személy szerint Orbán Viktorral is. Horst Seehofer volt bajor miniszterelnök most Angela Merkel koalíciós kormányának  belügyminisztere lett. Legutóbb a Bildnek adott interjújának nagy politikai visszhangja volt, mert közölte, hogy "az iszlám nem része Németországnak". Merkel kancellár viszont rögtön ezután megerősítette egy nyilatkozatában, hogy az iszlám természetesen része Németországnak.

 • Újabb bírság a Fidesznek, egymilliót fizethet

  április 05.csütörtök 10:46

  A bajai választási bizottság döntése szerint Orbán Viktor plakátja szándékosan volt törvénysértő – közölte a Momentum. A bírság kiszabásakor figyelembe vették azt is, hogy bár már korábban döntés született arról, hogy jogsértő a plakát, a Fidesz közleményében utána is tagadta a jogsértést.

  A Fidesz az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy megvédje a plakátokat. A testület szerdán tárgyalta az ügyet, így akár napokon belül döntés születhet.

  A Momentum beadványa nyomán vasárnap mondta ki a Kúria, hogy a csak Orbánt ábrázoló plakátok megtévesztik a választókat, mert nem derül ki, hogy azokat ki rendelte: a kormány vagy a kormánypárt.

  A Kúria döntése csak egyetlen plakátról szólt, és elvi szinten mondta ki, hogy az jogsértő. A Momentum ezután 24 órás plakátvadászatot hirdetett, hogy bebizonyítsák: országos kampányról van szó, a Fidesz tömegesen sértette meg a törvényt. Egy nap alatt az ország minden részéből, többek között Bajáról, Nagykanizsáról, Tiszaújvárosból és Budapestről érkeztek be képek a jogsértő plakátokról - így további városokból is várható még bírság.

   

 • Sokan már biztosan nem tudják határidőre visszaküldeni

  április 05.csütörtök 09:48

  Nem mindenhol kapták még meg a külhoni magyarok a szavazáshoz szükséges levélcsomagokat, mivel késve adták fel azokat. Az RTL Híradó egyik Torontóban élő nézőjéhez csak tegnap érkezett meg a voksoláshoz szükséges boríték. Mivel ezt nem tudja határidőre visszaküldeni, személyesen kell bevinnie egy külképviseletre - ha nem így tesz, elvész a szavazata - írja a hvg.hu.

 • Hatalmas molinót feszített ki az Együtt

  április 05.csütörtök 08:52

  Hatalmas molinót feszített ki az Együtt a Lánchídra:  "Orbán nem az országot, csak a zsákmányt védi" - felirattal. A párt elnöke a Mércének azt mondta: fontosnak tartják, hogy fel-hívják a figyelmet az Orbán-kormány visszásságaira. Hozzátette: azért kora reggel csinálták az akciót, hogy ne zavarják a munkába menő autósokat. A molinó mindössze negyed óráig volt kint, a párt aktivistái a ki-érkező tűzoltók és rendőrök miatt maguk kezdték el azt le-szedni a hídról.

 • Nézőpont: a magas részvétel csökkenti a kisebb pártok bejutási esélyeit

  április 05.csütörtök 08:03

  Ha a mostani választáson a részvétel magasabb lenne mint a 2014-esen, az komoly próbatételt jelentene a kisebb pártoknak - mondta Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet vezető elemzője csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. Az elemző szerint a magas részvételi arány "rosszul érintheti" a Demokratikus Koalíciót és az LMP-t is, az MSZP-nek pedig arra kell ügyelnie, hogy minél több helyen az ő jelöltjei maradjanak "állva"; ha sok egyéni választókörzetben azt tapasztalják a baloldali szimpatizánsok, hogy nem tudnak az MSZP-re szavazni a visszalépések miatt, akkor elképzelhető az is, hogy a párt a listás szavazatokat sem tudja "learatni" - vélekedett Fodor Csaba. Hozzátette, a pártok a kampány- és a párttámogatást is veszélyeztetik a visszalépésekkel.

 • A Medián kutatói is meglepődtek a legutóbbi adatokon

  április 05.csütörtök 07:16

  Hann Endre az ATV Egyenes beszédben elemezte legfrissebb kutatásuk részleteit. A Medián masszív többséget mért a Fidesznek a legfrissebb közvélemény-kutatásában. Azt jósolják, hogy 142 mandátuma lehet a kormánypártoknak, ami bőven kétharmados többséget jelent. A második legnagyobb frakciója a kutatásuk szerint a Jobbiknak lehet 22 képviselővel, míg az MSZP-Párbeszédnek 19 mandátumot becsülnek. Az LMP 8, a DK 7 képviselőt juttathat a parlamentbe a becslésük szerint.

  Hann Endre

   

 • Nem elég hallani az esélyes jelöltről, tudni is kell, ki az

  április 05.csütörtök 06:59

  A kampányhajrához érve mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében szinte változatlanok a pártpreferenciák. A Fidesz–KDNP, ha csekély mértékben is, de növelni tudta támogatottságát – derül ki az IDEA Intézet legutóbbi közösségi média alapú reprezentatív felmérésből, amelynek adatait elsőként az atv.hu ismerteti.

  Az intézet a kutatás során nem csak a pártpreferenciákra kérdezett rá, hanem a választóknak a jelöltekre-, illetve az esélyes jelöltekre vonatkozó tudása, továbbá az esélyes jelöltekről történő tájékozódás kapcsán is tett fel kérdéseket. Folytatás itt.

  forrás: idea intézet/atv.huForrás: IDEA Intézet/atv.hu

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink