Itthon

Visszalépési dömping, és a pártok ígéretei - célegyenesbe fordul a kampány

Nyolc jelölt lépett vissza
április. 7. szombat 18:52

Nyolc jelölt lépett vissza szombat délelőtt, a Nemzeti Választási Iroda szombat délutáni, 14.48-as adatai szerint 1547 jelölt indul a vasárnapi választáson. 

A Nemzeti Választási Bizottság iránymutatása szerint szombaton 11 óráig - az első külképviseleti szavazókörök nyitásáig - léphettek vissza a jelöltek.     

Összesen 195 nyilvántartásba vett jelölt lépett vissza a választástól.     

A lemondott jelöltek nevét "lehúzzák" a szavazólapról, és a jelölt kieséséről a szavazatszámláló bizottság a szavazóhelyiségben elhelyezett hirdetményen is tájékoztatja a választópolgárokat.

Szijjártó: A választás hosszú időre meghatározza az ország sorsát
április. 7. szombat 15:25

A vasárnapi országgyűlési választás hosszú távra meghatározza az itt élők sorsát, hiszen eldől, hogy az ország érdekeit továbbra is megvédő vagy a nemzetközi nyomásnak engedő kormány alakul április 8-a után - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton Dunakeszin, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter közölte: a tét az, hogy meg tudják-e indítani a bevándorlók betelepítését. Ha ezt "lenyomják a torkunkon", akkor "még idén 10 ezer bevándorlót telepítenének Magyarországra", és ha ezt megtennék, akkor többé nem ismernénk rá a hazánkra.

Hozzátette, az ENSZ, az uniós bürokraták, Soros György hálózata és az ellenzéki pártok is azt akarják, hogy tömegesen fogadjunk be bevándorlókat. "Ők nyílt társadalmat akarnak, mi azonban azt akarjuk, hogy Magyarország továbbra is magyar ország legyen" - fogalmazott.

Az LMP azokat szolgálja, akiket méltánytalanság ért az elmúlt 28 évben
április. 7. szombat 15:08

Az LMP szolgálatra jelentkezik az ország helyreállítása érdekében és azokért, akiket méltánytalanság ért az elmúlt 28 évben - mondta Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt szombaton Budapest belvárosában, sajtótájékoztatón. 

Az LMP társelnöke szerint kormányváltó hangulat van, minden választót szavazásra buzdított. 

"Szerezzük vissza a saját becsületünket. Nem lehet ennek az országnak olyan miniszterelnöke, aki minket fenyeget és aláz a nemzeti ünnepünkön és egy szakrális vallási ünnepen bejelenti, hogy tömegesen listáz minket" - szögezte le. 

Arra is kérte a választókat, tegyék lehetővé, hogy egy erős LMP legyen a parlamentben vagy a kormányban. Leszögezte: a demokrácia és a jogállam helyreállításában mindenkivel együtt tudnak működni, mert Magyarország nem lehet "illiberális, autokratikus vagy féldiktatúra állapotban". 

NVI: 81 ezer levélszavazatot már feldolgoztak
április. 7. szombat 14:00

Nyolcvanegyezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel eddig a Nemzeti Választási Iroda (NVI), a szavazási iratok 14,8 százaléka érvénytelen volt - közölte Pálffy Ilona, az NVI elnöke szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az április 8-ai országgyűlési választáson, és az NVI-hez már másfél hete folyamatosan érkeznek a levélszavazatok. A levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzését kedden kezdték meg. Pálffy Ilona elmondta, két műszakban ellenőrzik a levélszavazatok azonosító nyilatkozatait, és napi 20-25 ezret tudnak feldolgozni.

Pálffy Ilona: éjfél körül várható előzetes eredmény
április. 7. szombat 12:44

Vasárnap késő este 11 óra után, éjfél körül várható az országgyűlési választás előzetes eredménye a Nemzeti Választási Iroda (NVI) várakozása szerint - közölte az iroda elnöke.

Pálffy Ilona szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a szavazatszámlálás gyorsaságát befolyásolja az egyes választókerületben, hogy hány jelölt indult, mert a bizottságoknak annyifelé kell válogatniuk a voksokat, majd azokat jegyzőkönyvben összesíteniük.

NVI: az utolsó órákban 30 ezren jelentkeztek át
április. 7. szombat 12:31

Az utolsó órákban 30 ezren, összesen mintegy 200 ezren jelentkeztek át szavazni a lakóhelyüktől eltérő településre vagy fővárosi szavazókerületbe - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján. A legtöbben - 10 764-en - a főváros XI. kerületébe kérték az átjelentkezést. 

Lejárt a jelöltek visszalépésének határideje
április. 7. szombat 11:29

Szombaton 11 órakor lejárt az országgyűlési választáson induló jelöltek visszalépésének határideje, mert az amerikai kontinensen ekkor megkezdődött a választás.

Több mint kétszázezren nem a lakóhelyükön voksolnak vasárnap
április. 7. szombat 10:45

Több mint kétszázezren nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen voksolnak vasárnap az országgyűlési képviselő-választáson - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes oldalán. Négy évvel ezelőtt 128 ezren szavaztak a lakóhelyüktől eltérő magyarországi településen. 

Vasárnap is hívható a Választási Információs Szolgálat
április. 7. szombat 9:55

Az országgyűlési képviselők választása idején is hívható a Választási Információs Szolgálat (VISZ) tájékoztató vonala, ahol a választók a vasárnapi parlamenti választással kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ. A helyi VISZ-ek címét és egyéb elérhetőségeit közzéteszik az NVI honlapján. Az Alkotmány utcai központi Választási Információs Szolgálaton Vannay-Skody Tamás NVI-munkatárs fogadja az érdeklődők hívásait a 06-1-795-3310-as telefonon szombaton 14 óráig, a szavazás napján pedig reggel 6-tól legalább este 7 óráig. 

Bréking: Délután 5 óráig meghosszabbították az átjelentkezési határidőt
április. 6. péntek 15:54

A Nemzeti Választási Iroda elnöke péntek 17 órára módosította az átjelentkezési határidőt az online kérelemkezelés fokozott igénybevétele miatt.