Itthon

2018-02-27 06:50:00

Pofon a kormánynak, őrizetben Kőrös Gusztáv - kampány percről percre

Folyamatosan frissülő hírek!

Április 8-ára tűzte ki Áder János köztársasági elnök az országgyűlési választások időpontját. Február 17-én a szavazást megelőző 50. napon hivatalosan is elkezdődött a kampány, február 19-én pedig kezdetét vette az a kéthetes időszak, amikor a jelöltek összegyűjthetik az előírt 500 érvényes ajánlást. Most is ott vagyunk a hírek frontvonalában, percről-percre közvetítünk mindent, amit a választásról tudni kell.

 • Összefogás: vasárnap Gyurcsánnyal, hétfőn Vonával ül le Szél Bernadett

  március 16.péntek 21:33

  Hétfőn találkozom Vona Gáborral és négyszemközt egyeztetünk. Sorsközösség lettünk, mi ellenzéki pártok, azok után, hogy Orbán Viktor a nemzeti ünnepen lényegében mindenkit befenyegetett, aki nem őt támogatja, azt mondta, hogy, aki nem tetszik neki, azzal leszámol - fogalmazott az ATV Egyenes beszéd című műsorában Szél Bernadett.

  Szél Bernadett

   

 • Csepel: Ellenzéki esélyek, koordináció nélkül

  március 16.péntek 21:05

  Eltérő következtetést vontak le a jelöltek a Közös Ország Mozgalom felméréséből a Csepel-Soroksári választókörzetben. A kutatás szerint ott ugyanis nem egyértelmű, hogy ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt. Elemezők szerint ha senki sem lép vissza a javára, a fideszes Németh Szilárd győzelme biztosra vehető. 

 • Ifj. Lomniczi Zoltán a Békemenetről

  március 16.péntek 20:45

  A csütörtöki Békemenet  felemelő és kivételesen jól sikerült esemény volt a nemzet fővárosában, amely azt is demonstrálta: a nemzeti tábornak vannak tartalékai, muníciója - jelentette ki ifjabb Lomniczi Zoltán egy pénteki lakossági fórumon, a Heves megyei Kiskörén.

  A Békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) szóvivője mintegy 100 fős hallgatósága előtt kiemelte: bár az előkészületeket minden eddiginél több nehézség és provokáció kísérte, kuriózum, hogy ennyien vettek részt rajta, nem valami ellen tiltakozva, hanem egy ügy mellett kiállva. A csütörtöki demonstráció hangulata mindenkinek azt üzente: "nyugalom, biztonság, békesség és öröm lehet Magyarországon, ha megmaradnak a mostani viszonyok" - fogalmazott. Ennek "csak egy része, bár fontos eleme, hogy hazánk nem fogadja be és engedi letelepedni illegális bevándorlók tömegeit" - tette hozzá.

 • Nincs tárgyalás? Egymásra mutogat a Jobbik és az MSZP-Párbeszéd

  március 16.péntek 19:55

  Erkölcsi, morális és taktikai oka is van annak, hogy Vona Gábor nem fogadta el Gyurcsány Ferenc meghívását a vasárnapi egyeztetésre - ezt mondta a Jobbik szóvivője. Úgy gondolják, egy ilyen egyeztetéssel a kormányváltás lehetősége sokkal többet veszítene mint amennyit nyerne. A DK viszont sikernek tarja, hogy az LMP és az MSZP-Párbeszéd vasárnap leül a tárgyalóasztalhoz.

  A Jobbik nem hajlandó tárgyalni a DK-val

   

 • Az NVB megállapította a politikai reklámok műsoridejét

  március 16.péntek 19:18

  A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteki ülésén döntött az országgyűlési választáson listát állító jelölőszervezetek politikai reklámjainak közzétételére rendelkezésre álló műsoridő felosztásáról az ATV-n, az RTL Klubon és az Advenio Zrt. rádióiban. Az alaptörvény rögzíti, hogy a demokratikus közvélemény kialakulásához választási kampányidőszakban szükséges megfelelő tájékoztatás érdekében politikai reklám kizárólag ellenérték nélkül, az esélyegyenlőséget biztosító feltételek mellett közölhető. A választási eljárásról szóló törvény (Ve.) részletezi ezt a szabályt, és különbséget tesz a politikai hirdetés, illetve a politikai reklám között: a jogszabály politikai hirdetésnek nevezi az ellenérték fejében, valamely jelölőszervezet vagy független jelölt népszerűsítését szolgáló és támogatásra ösztönző, sajtótermékben (illetve az interneten és moziban) közzétett tartalmat. 

  A politikai reklám - amelynek a célja ugyancsak a jelöltek, jelölőszervezetek népszerűsítése - televízióban, rádióban jelenhet meg. A politikai reklám műsoridejét a közszolgálati médiaszolgáltatónál - a Duna Médiaszolgáltató Zrt.-nél - a törvény 300 percben állapította meg. Ezt az időtartamot az országos listát állító jelölőszervezetek között egyenlő arányban kellett felosztani. A politikai reklámokat a közszolgálati médiaszolgáltató legnagyobb éves átlagos közönségaránnyal bíró médiaszolgáltatásában kell közzétenni. A nem közszolgálati médiaszolgáltatók nem kötelesek ilyen jellegű politikai reklámot sugározni, de vállalhatják azt. A nem közszolgálati médiaszolgáltatók február 17-éig jelezhették az NVB-nél, hogy biztosítani kívánják politikai reklám közzétételének lehetőségét. 

  Határidőig a televíziók közül az ATV Zrt. és az RTL Klub jelentette be, hogy politikai reklámokat tenne közzé a kampányban. Mindkét médiaszolgáltató 300 percben jelölte meg a közzététel összes időtartamát, a pártlistát állító jelölőszervezetek részére 235-235 percet, a nemzetiségi listát állító jelölőszervezetek részére 65-65 percet biztosítanak. Az NVB pénteki döntése alapján a pártlistát állító jelölőszervezetek egyenként 10 perc 13 másodperc, a nemzetiségi listát állító jelölőszervezetek pedig 5 perc műsoridőre jogosultak ATV és az RTL Klub műsorában. Az NVB-nek az Advenio Zrt. is jelezte, hogy három rádiójában (Class FM, Class FM #HU és Class FM #UK) kíván a kampányban politikai reklámot sugározni. A médiaszolgáltató azt jelezte az NVB-nek, hogy csatornánként 1450 percben kíván politikai reklámot sugározni, ebből 1147 percet biztosít a pártlistát állító jelölőszervezeteknek és 303 percet a nemzetiségi listát állító jelölőszervezeteknek. (A Class FM műsorát az interneten sugározza.) 

  Az NVB döntése alapján egy pártlista hirdetésére 49 perc 52 másodperc, egy nemzetiségi listára pedig 23 perc 18 másodperc jut az Advenio Zrt. médiaszolgáltatásában, csatornánként. A Ve. szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a jelöltet, illetve listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek politikai reklámjait, közös jelölt, illetve közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak a politikai reklám megrendelésére. A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. A politikai reklám közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, és nem fogadhat el.

 • NVB: jogsértő volt az Origó Párt felhívása

  március 16.péntek 19:16

  A Nemzeti Választási Bizottság pénteki ülésén megállapította, jogsértő volt, hogy az Origó Párt egyik képviselőjelöltje a párt Facebook-oldalán arra hívta fel az aktivistákat, osszák meg a lefényképezett ajánlóíveket. A jelölt arra hívta fel az aktivistákat, az ajánlásokat gyűjtőket, fényképezzék le a már összegyűjtött ajánlások íveit és azt küldjék el egy megadott címre. 

  Az NVB szerint a felhívás a személyes adatok törvényellenes felhasználására irányul, sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. A bizottság határozata nem jogerős, ellene három napon belül lehet a Kúriához fordulni.

 • Orbán elutazott és megnézte a határzárat

  március 16.péntek 18:47

  Ha nem lenne a kerítés a déli határon, több tízezer migráns érkezne évente Magyarországra - mondta Facebook videójában Orbán Viktor. A miniszterelnök a magyar-szerb határnál lévő Tompán járt.  A rendőri vezetők arról tájékoztatták a miniszterelnököt, hogy tavaly a kerítés több, mint 44 ezer illegális határátlépőt tartott vissza Magyarország és az Unió területétől. A kormányfő hangoztatta, hogy elégedett a helyzettel.  

 • A Jobbik utcafóruma Nagykanizsán

  március 16.péntek 18:22

  A Jobbik elnöke szerint a miniszterelnök méltatlanná vált arra, hogy Magyarországot vezesse, miután a nemzeti ünnepen megfenyegette a magyar embereket, hogy jogilag, politikailag és erkölcsileg elégtételt fog venni rajtuk, ha nem a Fideszre szavaznak. Vona Gábor pénteken nagykanizsai utcafórumán azt a kérdést tette fel, hogy mi lett az elmúlt nyolc évben "azokkal az emberekkel, szervezetekkel, pártokkal, civilekkel", akik felemelték a szavukat. "Lejáratták őket, tönkretették őket, megzsarolták őket, elüldözték őket, megvásárolták őket, hazudoztak róluk" - jelentette ki. "Mi az, amit még eddig nem tett meg nyolc év alatt kormányon, lövetni fog?" - fogalmazott a kormányfőre utalva Vona Gábor.

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Nyomoznak az ajánlóívek miatt Zuglóban

  március 16.péntek 17:10

  Nyomoz a rendőrség Zuglóban a Fidesz és Lévai Katalin ajánlásai miatt – ez a helyi választási bizottság ülésén derült ki. Lévai Katalin azt mondja: lejárató hadjáratot indítottak ellene. Egyúttal vizsgálatot kér a szocialista Tóth Csaba ajánlóívei miatt.

  Nyomoznak az ajánlóívek miatt Zuglóban

   

 • Gulyás: Orbán a jobbközép tábornak üzent, de a választások után jöhetnek a feljelentések

  március 16.péntek 16:45

  Gulyás Gergely mai sajtótájékoztatóján azt mondta a nagy politikai botrányt okozó miniszterelnöki "elégtételt veszünk" - kijelentésről munkatársunk kérdésére, hogy nem volt szó fenyegetésről, Orbán Viktor a jobbközép tábornak üzent tegnap a Kossuth téren, általános iránymutatást fogalmazott meg: "most nem azzal kell foglalkozni, hogy milyen durva, alaptalan és becsületsértő mondatok hangzanak el a kampányban. Mindenki eldöntheti, hogy a választások után a személyét, vagy becsületét ért sértések miatt bírósági úton elégtételt venni. De ennek az ideje nem most van itt". Folytatás itt.

 • LMP: több női képviselő kell a parlamentbe

  március 16.péntek 16:20

  Az LMP szerint több női képviselőre lenne szükség az Országgyűlésben, az ellenzéki párt ezért országos listája első húsz helyén nyolc női jelöltnek adott helyet. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt parlamenti képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, a rendszerváltozás óta nem történt előrelépés a női képviselők arányában, akik a parlamentben ma is 10 százalék körül képviseltetik magukat, miközben a miniszterek között egyetlen nőt sem találni. Az LMP politikusa szerint ezzel Magyarország nemcsak Európa, hanem a világ szégyenpadján kapott helyet, a 158. helyen szerepel a női képviselők arányát tekintve.    

  Hangsúlyozta, a környező országok jobban állnak ebben a kérdésben, Csehországban és Szlovákiában 20 százalék, Lengyelországban pedig 28 százalék a női képviselők aránya, a legjobb példát pedig Izland, Svédország és Finnország mutatja, ahol a női képviselők aránya meghaladja a 40 százalékot. Schmuck Erzsébet szerint a választáson induló nagyobb pártok országos listái alapján várhatóan egy újabb "macsó parlament" alakul majd. Ezen a helyzeten csak az LMP tudna javítani, mivel országos listája első húsz helyének 40 százalékában, vagyis 8 helyen szerepeltet női jelöltet, szemben az MSZP-vel, amely öt, a DK-val és a Jobbikkal, amelyeknél három-három, és a Fidesszel, amely mindössze kettő nőt szerepeltet az első húsz listás jelölt között - fejtette ki.

  Az ellenzéki képviselő szerint a nők parlamenti arányának növelésével visszaszorítható lehetne a politikában mára eluralkodott háborús logika, helyette nagyobb hangsúlyt kaphatna az együttműködés, továbbá a nők más területeken, például a bérezésben tapasztalható hátrányos megkülönböztetését is csökkenteni lehetne. Schmuck Erzsébet kérdésekre válaszolva megerősítette, részt vesznek a vasárnapra tervezett ellenzéki megbeszélésen, de más pártokkal továbbra is csak akkor hajlandók együttműködni, ha valamennyi nagy ellenzéki erő, tehát a Jobbik is így tesz. Az LMP politikusa ismételten kijelentette, amennyiben a Jobbik március 19-ig nem jelzi részvételét a koordinált jelöltállításban, akkor utána az LMP lezártnak tekinti ezt a kérdést.

 • Jobbik: Orbán Viktor kétségbeesetten próbálja védeni a védhetetlent

  március 16.péntek 15:49

  A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök kétségbeesetten próbálja védeni a védhetetlent, ezt tükrözte a március 15-i beszéde is. Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, nehezen lehet megmagyarázni, hogy miért nőtt 8 ezermilliárd forinttal az államadósság, akárcsak az Orbán Viktor körüli emberek különös meggazdagodását, ezért kell fenyegető retorikát alkalmazni.

  A politikus szerint a miniszterelnök beszédében március 15-e hőseiről is meg kellett volna emlékeznie, de csak migránsokról beszélt, és erre a külföldi sajtó is felfigyelt. Hangsúlyozta: Orbán Viktor beszéde egy dologra volt jó: "tűzzel, vassal" védeni az elmúlt 8 évben ellopott vagyont, és a választás is csak arról szól neki, hogy meg tudják-e védeni ezt, illetve a "beteges hatalmat".

 • DK: siker, hogy az MSZP-Párbeszéd és az LMP hajlandó tárgyalni

  március 16.péntek 14:25

  A Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke alapvetően sikernek tartja, hogy meghívásukra válaszolva az LMP és az MSZP-Párbeszéd vezetői vasárnap leülnek tárgyalni. Molnár Csaba pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc előző napi szavait idézte, amelyek szerint a "haza számunkra megér egy tárgyalást". Hozzátette, a DK képes volt átlépni a saját árnyékát és a Jobbik meghívásával olyat tett, amit egy-két hónapja még elképzelhetetlennek tartott volna. Ha viszont Vona Gábor és a Jobbik nem hallják a választók szavát és nem vesznek részt a megbeszélésen, azért a DK nem tud felelősséget vállalni - fogalmazott.

  Az ügyvezető alelnök arra is emlékeztetett, hogy nem választási együttműködésről vagy koalíciókötésről akartak egyeztetni a Jobbikkal, hanem például arról, hogy ha kisebbségbe szorul a Fidesz, akkor a többi párt ne segítse többséghez. A 106 egyéni körzet elosztásáról az MSZP-vel már megállapodtak, ebben az ügyben az LMP-vel akarnak tárgyalni - tette hozzá egy kérdésre válaszolva.
  Molnár Csaba a sajtótájékoztatón egy másik témáról azt mondta, hogy Czeglédy Csaba letartóztatása a Fidesznek nemcsak politikai, de üzleti érdekeit is szolgálja.

  Az ügyvezető alelnök úgy fogalmazott: egyre több súlyos dolog derül ki Kósa Lajos - pénzmosás és korrupció gyanúját is felvető - "botrányáról". A nyilvános cégadatok szerint az ügyben szereplő eltitkolt számla tulajdonosa egy céghálóval kapcsolódik "Kósa embereihez", köztük Fiák Istvánhoz, a miniszter ügyvédjéhez - hangsúlyozta. Fiák István a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Diákész) az elnöke, a Czeglédy Csaba elleni "koncepciós pernek" pedig azok a diákmunkával foglalkozó cégek a legnagyobb nyertesei, amelyek Fiák Istvánt veszik körül - jelentette ki a politikus.

  Molnár Csabát reagáltatták Orbán Viktor csütörtöki mondatára, amelyik szerint a választás után erkölcsi, politikai és jogi elégtételt fognak venni. A DK ügyvezető alelnöke úgy látta, hogy a miniszterelnök nyíltan megfenyegette a teljes ellenzéki szavazótábort, ezt pedig már nem lehet félvállról venni. Molnár Csaba azt kérte a kormányfőtől, hogy ne az embereket, hanem inkább az ellenzéki politikusokat támadja.

 • Karácsony: Orbán Viktor megfenyegette a változást akaró embereket

  március 16.péntek 14:10

  Orbán Viktor miniszterelnök március 15-i beszédében egy újabb határt lépett át azzal, hogy politikai és jogi szankciókkal fenyegette meg a változást akaró embereket - mondta az MSZP-Párbeszéd kormányfőjelöltje pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. Karácsony Gergely kifejtette, a hódmezővásárhelyi időközi polgármester választásból tudható, hogy a változást akarók vannak többségben, a Fidesz pedig egy "szervezett kisebbség, amely nemcsak az adófizetők pénzét lopja el, hanem a nemzeti büszkeségünket is ki akarja sajátítani, egy olyan politikát képvisel, amilyet csak diktátorok szoktak".

  "Azt mondta Orbán Viktor, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van. Pontosan tudjuk, kik mondták ezeket a mondatokat" - fogalmazott az ellenzéki politikus, majd aláhúzta, "csak diktátorok fenyegetik az ellenzéket politikai és jogi szankciókkal". "Csak Erdogan és Putyin mond ilyeneket manapság, pont azok a vezetők, akikkel olyan bájosan szokott csevegni a miniszterelnök" - fűzte hozzá.

 • "Elégtétel"? Orbán tábora nyugtatására kényszerült

  március 16.péntek 14:03

  Ne dúljatok-fúljatok, ne törődjetek a provokációval, a Simicska-sajtó botrányhíreivel, lesz válasz mindenre április 8-a után, ha győztünk! - ezt a magyarázatot adták munkatársunknak fideszes belső körök arra, miért is hangozhatott el Orbán Viktor "elégtételes" fenyegető mondata. A táborát kellett "lehiggasztani" – mondták, mert az elmúlt hetek botrányai a legelkötelezettebb fideszesek között is nyugtalanságot okoznak, veszélybe kerülhet a 2,2 milliós tábor. Folytatás itt.

 • Jobbik: Orbán Viktor kétségbeesetten próbálja védeni a védhetetlent

  március 16.péntek 13:54

  A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök kétségbeesetten próbálja védeni a védhetetlent, ezt tükrözte a március 15-i beszéde is.

  Varga-Damm Andrea, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, nehezen lehet megmagyarázni, hogy miért nőtt 8 ezermilliárd forinttal az államadósság, akárcsak az Orbán Viktor körüli emberek különös meggazdagodását, ezért kell fenyegető retorikát alkalmazni.

  A politikus szerint a miniszterelnök beszédében március 15-e hőseiről is meg kellett volna emlékeznie, de csak migránsokról beszélt, és erre a külföldi sajtó is felfigyelt. Hangsúlyozta: Orbán Viktor beszéde egy dologra volt jó: "tűzzel, vassal" védeni az elmúlt 8 évben ellopott vagyont, és a választás is csak arról szól neki, hogy meg tudják-e védeni ezt, illetve a "beteges hatalmat".

 • Fidesz szerint az ellenzék bevándorlókat telepítene az üres lakásokba

  március 16.péntek 12:52

  Hidvéghi Balázs sajtótájékoztatóján elmondta, Karácsony Gergely megbízásából Vágó Gábor már elkezdte összeírni a Magyarországon üresen álló lakásokat. "Ne legyen semmi kétségünk, hogy ha az ellenzék lehetőséghez jutna, akkor habozás nélkül megkezdené a betelepítéseket a választásokat követően" - tette hozzá.

  A politikus hangsúlyozta, különösen igaz ez egy olyan városban mint Szeged, amelyet egy közismerten bevándorláspárti baloldali politikus vezet.

 • Szabó Tímea feljelentést tesz

  március 16.péntek 10:58

  Szabó Tímea, az MSZP-Párbeszéd országgyűlési jelöltjének több mint 100 db választási plakátját tették tönkre Óbuda belterületén. A plakátokat március 14-én helyezték fel, másnap virradóra viszont szinte az összeset letépték és a földre dobták. A Párbeszéd ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen.

  A kerület azon részein térfigyelő kamera működik, így reméljük, a rendőrség hamarosan kézre keríti az elkövetőket. Addig is, Menczer Erzsébet és a Fidesz jobban tenné, ha betartaná a választási szabályokat – írja közleményében Szabó.

 • Még egy hétig lehet delegáltakat küldeni a választási bizottságokba

  március 16.péntek 08:22

  Még egy hétig, március 23-ig jelenthetnek be delegáltakat a választási bizottságokba az áprilisi választáson jelöltet állító pártok és független jelöltek.

  A jogszabály szerint a választási bizottságoknak - a választott tagokon felül - a választókerületben induló jelöltek által delegált tagjai is vannak. A szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 286 van - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek a választókerületben induló egyéni képviselőjelöltek, illetve országos listát állító pártok és nemzetiségi önkormányzatok, valamint a független jelöltek.

 • Lázár rendhagyó Kormányinfót tartott Sepsiszentgyörgyön

  március 15.csütörtök 18:09

 • Húzzák

  március 15.csütörtök 13:42

  fotó: atv.huFotó: atv.hu

 • A Békemenet ráfordult a Bajcsy-Zsilinszky útra

  március 15.csütörtök 13:36

  Tudósítónk arról számolt be, hogy a Békemenet eleje már ráfordult a Bajcsy-Zsilinszky útra.

  fotó: atv.huFotó: atv.hu

  fotó: atv.huFotó: atv.hu

 • Így emlékezik március 15-re az LMP

  március 15.csütörtök 13:34

 • Újra előzetes letartóztatásban Kőrös Gusztáv

  március 15.csütörtök 13:15

  Újra előzetes letartóztatásba került csütörtökön Kőrös Gusztáv, a Minden Szegényért Párt képviselőjelöltje - tájékoztatta a Kaposvári Törvényszék szóvivője az MTI-t. Vadócz Attila beszámolt arról, hogy a férfi előzetes letartóztatását csütörtökön 30 napra rendelte el a Kaposvári Járásbíróság. Hozzátette, a döntés nem jogerős, Kőrös Gusztáv fellebbezett. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán jogerősen felfüggesztette az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogát. Ezután a Somogy Megyei Főügyészség elrendelte a büntetőeljárás folytatását hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények gyanújával.

  A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói szerda este vették újból őrizetbe Kőrös Gusztávot a megalapozott gyanú, továbbá az eljárás meghiúsításának, a szökésnek és a bűnismétlésnek a veszélye miatt, másrészt felmerült más bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja is.

  A gyanú szerint Kőrös Gusztáv - magát hivatalos személynek kiadva - több vállalkozótól jelentős összegeket kért azzal, hogy az általuk benyújtott pályázatoknál kedvezőbb elbírálást intéz. A gyanúsított így több mint 130 millió forintot szerzett meg a vele kapcsolatban állóktól.

  A jelölt jogerős nyilvántartásba vétele után azonban megillette a mentelmi jog, ezért a Somogy Megyei Főügyészség megszüntette előzetes letartóztatását. Az NVB - következetes gyakorlatát folytatva - szerdán felfüggesztette Kőrös Gusztáv mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési képviselő-választás kiírása előtt történt, és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással. Ezt követően vették újból őrizetbe Kőrös Gusztáv képviselőjelöltet.

 • Fekete-Győr a választás tétjéről

  március 15.csütörtök 11:16

 • Újra őrizetben Kőrös Gusztáv

  március 15.csütörtök 08:40

  Újra őrizetbe vette Kőrös Gusztáv (Minden Szegényért Párt) képviselőjelöltet a Somogy Megyei Főügyészség - közölte Horváth Szilárd főügyész csütörtökön az MTI-vel. A Nemzeti Választási Bizottság szerdán jogerősen felfüggesztette az országgyűlési képviselőjelölt mentelmi jogát. Ezután az ügyészség elrendelte a büntetőeljárás folytatását hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények gyanújával - áll a közleményben.

  A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói szerda este újból őrizetbe vették Kőrös Gusztávot - írta a főügyész. Egyrészt a megalapozott gyanú, az eljárás meghiúsításának, a szökésnek és a bűnismétlésnek veszélye, másrészt felmerült további bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja indokolja az őrizetbe vételt - írta.

  A gyanú szerint Kőrös Gusztáv - magát hivatalos személynek kiadva - több vállalkozótól jelentős összegeket kért azzal, hogy az általuk benyújtott pályázatoknál kedvezőbb elbírálás érdekében pénzt juttat hivatalos személynek. A gyanúsított így több mint 130 millió forintot szerzett meg a vele kapcsolatban állóktól.

  A jelölt jogerős nyilvántartásba vételét követlen azonban megillette őt a mentelmi jog, ezért a Somogy Megyei Főügyészség megszüntette előzetes letartóztatását. Az NVB - következetes gyakorlatát folytatva - szerdán felfüggesztette Kőrös Gusztáv mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési képviselő-választás kiírása előtt történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással. Ezt követően vették újból őrizetbe Kőrös Gusztáv képviselőjelöltet.

 • Kampány: már most a sokszorosát osztogatta szét a kormány annak, mint négy éve

  március 15.csütörtök 06:22

  Az elmúlt hetekben két jelentős jóléti intézkedést is bejelentett a kormány, amelyek a választások előtt megterhelik a költségvetést. Közben arról beszélnek, hogy nem lesz választási költségvetés, és a rezsicsökkentés, valamint az Erzsébet-utalvány nem kapcsolódik az áprilisi voksoláshoz. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy 2014-es időszakkal összehasonlítva hogyan alakul a választások előtti „számla”. Folytatás itt.

 • Balog Zoltán beszédet mondott a Fidesz lakossági fórumán

  március 14.szerda 21:46

  Az április 8-ai választás tétje az, hogy kié lesz Magyarország - mondta Balog Zoltán Budapesten, a Kelenvölgyi Közösségi Házban tartott lakossági fórumon szerda este. Az emberi erőforrások minisztere szerint a választás kérdése, hogy "meg akarjuk-e védeni" Magyarország kultúráját, rendjét, "amihez hozzászoktunk" vagy "elfogadjuk, hogy jönnek olyanok, akiknek ez nem érték, és más módon rendezik be ezt az országot".

  A fideszes politikus úgy fogalmazott: ha az elmúlt négy évben semmit nem csináltak volna jól, csak azt, hogy megépítették a kerítést, ellenálltak annak, hogy Magyarországot migrációs célországgá tegyék, "már akkor is érdemes lenne" őket választani.

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Vágó Gábor: A kormánynak kell egy erős pofon az élettől

  március 14.szerda 20:55

  A rejtélyes csengeri dollár milliárdokról és Matolcsy György albérletéről beszélgetett az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Vágó Gábor és Rónai Egon.

  Vágó Gábor

   

 • Jogellenesen távolította el a kaposvári önkormányzat a Jobbik mobilplakátjait

  március 14.szerda 20:15

  Helyt adott a Jobbik kifogásának szerdán a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és megállapította, hogy a kaposvári önkormányzat jogellenesen távolította el a párt mobilplakátjait. 

  A párt azért fordult a választókerületi választási bizottsághoz, mert a város önkormányzata lebontotta és elszállította tíz mobil óriásplakátjukat Kaposváron. Az oevb a kifogást elutasította, arra hivatkozva, hogy az önkormányzat rendelete szerint a közterületet a rendeltetéstől eltérő célra csak bérleti díj ellenében lehet használni, és a hirdetőberendezések kihelyezésekor nem rendelkezett ilyen bérleti szerződéssel a párt. 

  Az NVB a párt fellebbezése nyomán foglalkozott a kifogással és megváltoztatta az oevb döntését, arra hivatkozva, hogy az önkormányzatnak a választási eljárásról szóló törvény szerint nem lett volna lehetősége a plakátok eltávolítására. Az NVB határozata ellen három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

 • Így néz ki az országos pártlistás szavazólap

  március 14.szerda 20:08

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Hamis ajánlásokat adhatott le a Fidesz-KDNP jelöltje? Nyomoznak az aláírások miatt

  március 14.szerda 19:00

  Kedden az ATV Híradó számolt be arról elsőként, hogy hamis ajánlásokat adhatott le Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a nagykanizsai választókerültet Fidesz-KDNP-s jelöltje. A rendőrség már nyomoz az ügyben. Magánokirat jogtalan felhasználása miatt vizsgálódnak, de a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja nem áll fent. További részletek a videóban.

  Nyomoznak az aláírások miatt

   

 • Vona Gábor lakossági fóruma Pétervásárán

  március 14.szerda 18:41

  A Jobbik kormányra kerülése esetén az emberek valódi problémáival akar foglalkozni, és "nem csupán a Soros-tervtől, de az Orbán-tervtől is megvédi Magyarországot" - jelentette ki az ellenzéki párt elnöke szerdán a Heves megyei Pétervásárán.

  Vona Gábor a helyi művelődési ház színháztermében tartott lakossági fórumon kiemelte: bár számukra is Magyarország biztonsága az első, az április 8-i választás igazi tétje nem az, hogy "bevándorlóországgá válunk-e, hanem hogy kivándorlóország leszünk-e". Orbán Viktor és politikája elől ugyanis a magyar fiatalok külföldre menekülnek, a kint élők pedig nem térnek haza, noha mindannyian szeretnének itthon boldogulni - tette hozzá.

  Mint mondta, aki hisz a számmisztikában, annak beszédes a szavazás dátuma és az 1848-as szabadságharc évszámának egybecsengése. Hozzátette, talán most is "valami forradalmi dologra volna szükség" a változáshoz, mert az ország jelenleg rossz irányba halad.

  fotó: mtiFotó: MTI

 • A Kúria nyilvántartásba vette az Összefogás Párt országos listáját

  március 14.szerda 18:20

  Nyilvántartásba vette az Összefogás Párt országos pártlistáját az április 8-ai országgyűlési választásra a Kúria szerdán, ez azt jelenti, hogy 23-ra emelkedett az országos pártlisták száma. Az országgyűlési választáson az a párt állíthatott országos pártlistát, amely a fővárosban és 9 megyében, legalább 27 egyéni választókerületben állított jelöltet. 

  Az Összefogás Párt március 6-án jelentette be pártlistáját. A párt a törvényi határidőn belül jelentette be listáját, az NVB azonban visszautasította a nyilvántartásba vételt, mert a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás eljárási alapelvvel ellentétesnek tartotta olyan pártlista nyilvántartásba vételét, ahol a nyilvántartásba vételt megalapozó jelöltek ajánlásgyűjtésének szabályszerűsége több esetben megkérdőjelezhető, és a jelölőszervezet képviseletére jogosulttal szemben jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban. 

  Az NVB határozata ellen a párt a Kúriához fordult, amely szerdán nyilvántartásba vette a párt listáját 85 jelölttel. A bíróság végzése jogerős.

 • Jóváhagyták az országos pártlistás szavazólapok mintáját

  március 14.szerda 18:11

  Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán, az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült. A szavazólapon 23 pártlista neve szerepel. Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos pártlistákat, és az erről szóló határozatok ellen benyújtott jogorvoslatok lezárultak, a testület feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása.

  Ez az eljárás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét", azt, hogy helyesen szerepelnek-e rajta a jelölőszervezetek, valamint a listákon lévő jelöltek neve.

 • Az NVB felfüggesztette Kőrös Gusztáv mentelmi jogát

  március 14.szerda 17:35

  Felfüggesztette Kőrös Gusztáv (Minden Szegényért Párt) képviselőjelölt mentelmi jogát szerdán, 11:2 arányú döntéssel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Kőrös Gusztávot a Bács-Kiskun megyei 3. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság vette nyilvántartásba az április 8-ai országgyűlési választásra.     

  Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései alapján a képviselőjelöltet is megilleti a mentelmi jog. Ennek felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte, mert Kőrös Gusztáv és tíz társa ellen hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyik büntetőeljárás.  

 • Indul a Fidesz-kampány második szakasza

  március 14.szerda 17:10

  Lezárul a Fidesz kampányának első szakasza, mostantól fórumokon, újabb köztéri plakátokon és szórólapokon próbálják meg átvinni az üzenetüket.

  Megkezdődik a Fidesz választási kampányának második szakasza – jelentette be videóüzenetében a párt kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs elmondta, hogy a következő hetekben az ország minden szegletében fórumokat fognak tartani, hogy a jelöltjeik közvetlenül is találkozzanak a választókkal.

  A fórumokon túl újabb plakátokkal fogják megszórni a közterületeket. A plakátok egyik típusán a Fidesz-KDNP listavezetője, Orbán Viktor miniszterelnök lesz látható, a másik típusú plakátokon pedig az egyéni jelöltek. Ha mindez nem lenne elég, a nagyobbik kormánypárt szórólapokat is eljuttat majd minden egyes háztartásba, amiknek az lesz az üzenete, hogy április 8-án meg kell védeni Magyarországot a „Soros által támogatott ellenzéktől”, aki „lebontanák a kerítést”.

 • Jóváhagyták a nemzetiségi listás szavazólapok mintáját

  március 14.szerda 16:55

  Jóváhagyta az országos nemzetiségi listás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán. Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos nemzetiségi listákat, és az erről szóló határozatok jogerőre emelkedtek, a testület következő feladata a szavazólapok adattartamának  jóváhagyása volt. Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét", azt, hogy helyesen szerepel-e rajta a jelölőszervezet, valamint a listán lévő jelölt neve.

  Az NVB a 13 nemzetiség (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) esetében külön-külön fogadta el az országos nemzetiségi listás szavazólap képét, mivel minden nemzetiségi választópolgár csak a saját nemzetisége szavazólapjára szavazhat.

 • Menesztik Kósa Lajost? Íme, Orbán válasza

  március 14.szerda 16:49

  Az ATV Híradója Havasi Bertalant kérdezte a miniszterelnök álláspontjáról. Az ATV Híradója arról kérdezte a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy Kósa Lajos tárca nélküli miniszternek az 1300 milliárd forint értékű vagyonkezelési ügylete – amelyben saját bevallása szerint is becsapták – illetve az édesanyjának szánt 800 millió forint értékű ajándék után le kell-e mondania, illetve a kormányfő tervezi-e miniszterének leváltását.

  Havasi Bertalan a következő választ küldte:


  „A miniszterelnök álláspontja a Kósa Lajost ért támadásokról: kampánylyukból kampányszél fúj.”
 • Így emlékezett az Együtt március 15-re - videó

  március 14.szerda 16:33

  A budapesti H13 Diák- és Vállalkozásfejlesztési Központban tartotta az Együtt a március 15-i ünnepi rendezvényét. Az atv.hu Facebook-oldala élőben közvetítette az eseményt.

 • Karácsony: ügyvezetőként működjön mostantól a kormány

  március 14.szerda 13:57

  Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a kormány erkölcsileg megbukott, tagjainak nincs helye a közéletben. Karácsony Gergely szerdán felszólította a kabinetet, hogy ettől a naptól kezdve ügyvezető kormányként működjön, ne hozzon döntéseket a magyar adófizetők pénzéről.

 • Jogsértő Simonka György óvodai pólóküldése

  március 14.szerda 11:57

  A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely szerint jogsértő volt, hogy Simonka György (Fidesz-KDNP) képviselőjelölt Facebook-címével ellátott pólót küldött Békés megyei óvodásoknak és iskolásoknak.

 • A Kúria nyilvántartásba vette a Rend és Elszámoltatás Párt országos listáját

  március 14.szerda 11:45

  Nyilvántartásba vette a Rend és Elszámoltatás Párt országos pártlistáját az április 8-ai országgyűlési választásra a Kúria szerdán, ez azt jelenti, hogy 22-re emelkedett az országos pártlisták száma.

 • "Ezek mennek vagy maradnak"

  március 13.kedd 19:40

  A választás egyetlen kérdésre egyszerűsödött le: "ezek mennek vagy maradnak" - fogalmazott a kormánypártokra utalva a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a párt keddi székesfehérvári lakossági fórumán.

  Gyurcsány Ferenc szerint a választás tétje az, hogy európai emberek akarunk maradni, európai életet akarunk magunknak, vagy "Moszkvához és Bakuhoz dörgölőzni".

  Kijelentette: az országot az ellenzéknek csak közös munkával lehet visszaszerezni. Az ellenzéki pártok közül az MSZP-ről úgy fogalmazott: "bennük van a nagypárti múlt minden terhe és lehetősége", és erőfeszítésnek tartja, hogy vállalták, 46 helyen nem indulnak el. 

 • "Nem arról szól, hogy ki fog nyerni"

  március 13.kedd 19:39

  Ez a választás nem arról szól, hogy ki fog nyerni, április 8-án ugyanis "a saját életünkről, gyermekeink és unokáink jövőjéről döntünk majd" - hangoztatta Zsigó Róbert fideszes politikus kedd délután a Bács-Kiskun megyei Mélykúton.

  A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, a bajai központú választókerület Fidesz-KDNP-s jelöltje a művelődési házban tartott lakossági fórumon kiemelte: sok még a teendő, de Magyarország jó irányba halad, és "sok a vesztenivalónk, ha nem tudjuk megvédeni az országunkat".

  Mint mondta, "ha elhibázzuk, bevándorlóországgá válunk", és olyan folyamatok indulnak el, amit nem lehet visszafordítani. A mostani választás tétje ezért nagyobb, mint általában - tette hozzá a kormánypárti politikus.

 • NVB: jogsértő volt a kispesti plakátleragasztás

  március 13.kedd 19:08

  A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint a kispesti önkormányzat és a polgármester több jogszabályt is megsértett azzal, hogy - egy helyi rendeletre hivatkozva - leragasztotta az egyik jelölő párt plakátjait. A testület keddi, nem jogerős másodfokú határozatával megváltoztatta az első fokú választási bizottság ezzel ellentétes határozatát és bírságot is kiszabott.

  Az ügy előzménye, hogy a XIX. kerületi önkormányzat az elmúlt napokban leragasztatta a Fidesz Stop Soros! plakátjait, arra hivatkozva, hogy gyűlöletkeltésre alkalmasak. Az önkormányzat ezt azzal indokolta, hogy a helyi rendelet szerint tilos a közterületeken gyűlöletkeltő tartalmú plakátokat kihelyezni.

  A leragasztással szembeni kifogást Budapest 8-as országgyűlési választókerületi bizottság elutasította, így került az ügy az NVB elé. A választási bizottságok a beadványban megjelölt egyetlen - telefonfülkére kihelyezett - plakáttal kapcsolatban hozták meg döntésüket.

 • Fidesz. Szél is leszavazta a családokat segítő intézkedéseket

  március 13.kedd 18:47

  A Fidesz szerint Szél Bernadett az elmúlt években sorra leszavazta a kormány családokat segítő intézkedéseit, ezért ő is egy újabb "kiábrándító baloldali politikus".

  A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte kedden az MTI-vel, hogy Szél Bernadett sajtótájékoztatóján azt mondta, kormányra kerülésük esetén egyebek mellett 45 százalékkal megemelik a családi pótlékot, orvosolják a tartásdíj-rendszer hiányosságait és szociális bérlakásokat építenek.

 • Imaszőnyeg-árusok zavarták meg Vona fórumát

  március 13.kedd 17:50

  Megzavarták Vona Gábornak, a Jobbik elnökének kedd délutáni orosházi utcafórumát, a rendőrök intézkedtek - számolt be róla az MTI fotósa a helyszínről. Elmondása szerint alig, hogy elkezdődött az esemény, két ember jelent meg fejkendőben, csadorra hasonlító öltözékben. Fölállítottak egy kisebb paravánt, amelyre az "Imaszőnyeg kapható" szöveget írták. Magukkal hoztak egy magnót, amelyet be akartak kapcsolni, de ezt a rendőrség nem engedte. Szinte azonnal közbeléptek a rendőrök, igazoltatták, majd elvezették őket - tette hozzá.  Jelezte: az eset mintegy tizenöt méterre történt onnan, ahol Vona Gábor beszélt, és amíg tartott, mindenki a rendőri intézkedésre figyelt.

 • Hamis aláírások Cseresnyés ívein?

  március 13.kedd 17:23

  Hamis aláírások is lehetnek azokon az ajánló íveken, amelyeket Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági minisztérium államtitkára adott le a választási bizottságnak. A Híradónk birtokába került rendőrségi iratok szerint a Cseresnyés által leadott 400 íven szereplő és az ellenőrzött 74 ajánló íven levő aláírások között felmerült hamis aláírás is. Az ügyben a nagykanizsai rendőrök nyomoznak. A rendőrség szerint a választás rendje  elleni bűntett gyanúja nem áll fent, de nyomozást rendeltek el magánokirat jogtalan felhasználásának gyanúja miatt.  

 • Orbán a Nyírségben kampányolt

  március 13.kedd 16:18

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink