Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-25 15:46:00

Hódmezővásárhely: Lázár állítólag nyugodt, jók voltak a fideszes mérések

Lázár János állítólag nyugodtan várja az estét, jók voltak a belső fideszes mérések – mondta ma délben az atv.hu-nak a hódmezővásárhelyi fideszes kampányt jól ismerő forrás. Orbán Viktor elvárja a fideszes győzelmet Lázár Jánostól, olyannyira, hogy azért "házon belül" állítólag vállveregetés sem jár.

Hódmezővásárhely: Lázár állítólag nyugodt, jók voltak a fideszes mérések

Lázár János állítólag nyugodtan várja az estét, jók voltak a belső fideszes mérések – mondta az atv.hu-nak a fideszes kampányt jól ismerő forrás ma délben a szokatlanul magas részvétel ellenére a hódmezővásárhelyi polgármester-választásról, melyen a fideszes alpolgármesterrel, Hegedűs Zoltánnal szemben a Fideszben csalódott, magát keresztény-konzervatív patriótának valló független Márki-Zay Péter indul, akit a Jobbik, a MSZP, az LMP, DK, azaz a teljes ellenzék támogat. A szavazólapon a szintén független, az MSZP határozatával szembeforduló Hernádi Gyula neve is ott van (akinek az indulását Szanyi Tibor viszont teljes mellszélességgel támogatta).


Orbán Viktor elvárja a fideszes győzelmet Lázár Jánostól, olyannyira, hogy azért "házon belül" vállveregetés sem jár. Ez változhat, ha Hegedűs megsemmisítő vereséget mér Márki-Zayra. Forrásaink hivatalos eredményt este 9 órára várnak.

Némi fideszes bizonytalanságot jelez mégis, hogy az ezek szerint biztató, Hegedűs Zoltán alpolgármester győzelmét előrevetítő belső felmérések ellenére sem terveznek Lázár Jánosék eredményvárót. Most még az is kérdéses, hogy az urnazárás és az eredményhirdetés után lesz-e fideszes értékelő sajtótájékoztató. Lázár János a hvg.hu szerint "titokban" adta le a voksát kora reggel, kerülve a sajtónyilvánosságot. "Ez nem róla szól" – mondta Lázár János egyik helyi sajtósa. A kancelláriaminiszter egy másik közvetlen munkatársa az atv.hu-nak is azzal érvelt: a voksolás "annyira nem miniszter úrról szól, hogy én ott sem vagyok Vásárhelyen".

Egy fideszes forrásunk viszont úgy fogalmazott a mai polgármester-választásról, hogy "ez egy Lázár Jánosról szóló népszavazás", kormányinfóstól, ledestől-elioszozástól-kastélyosozástól – tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter valóban nem engedheti meg magának Hódmezővásárhelyen a Fidesz-vereséget, azért sem, mert április 8-án egyéni képviselő-jelöltként méretteti meg magát a hódmezővásárhelyi körzetben. Másrészt egy vereség hat héttel április 8-a előtt olyan lélektani áttörést jelenthetne az ellenzéknek – a Fidesz, illetve Orbán legyőzhető –, aminek a Fidesz szempontjából "beláthatatlanok" lennének a következményei – értett egyet a következtetésekkel forrásunk.
hegedűs zoltán, orbán viktor, lázár jánosHegedűs Zoltán, Orbán Viktor, Lázár János
Az a rendre citált közlés, hogy Hódmezővásárhelyen 1990 óta baloldali nem nyert, csak KDNP-s és fideszes - Lázár János zsinórban –, azzal az apró megszorítással igaz, hogy 2006-ban a parlamenti választáson Balogh Jánosné a városban, Hódmezővásárhelyen több szavazatot kapott, de a teljes választókörzetben, a Mindszenten és Székkutason megszerzett szavazatokkal Lázár János győzött, megszerezte a parlamenti mandátumot. Néhány hónappal később, 2006 őszén Hódmezővásárhelyen a polgármester-választáson is Lázár János győzött, ahogyan 2010-ben is.

Olyan politikai konstellációval viszont a Fidesznek most először kell szembenéznie, hogy az ellenfél szintén jobboldalinak vallja magát – azaz ideológiai küzdelmet nem tudnak folytatni ellene, csak hitelességi alapon támadhatják, felsorakoztatva az egyházat is a kormány/Hegedűs Zoltán mellett. Az pedig csak Solymáron fordult elő, egy szintén időközi önkormányzati választáson, hogy a teljes ellenzék felsorakozott a Fidesszel szemben induló jelölt mellett Vonától-Gyurcsányig. (Solymáron nem tudott győzni az ellenzéki jelölt, de megszorongatta a fideszest.)

Másrészt, Márki-Zay Péter ma azt mondta: ha 60 százalék fölött lesz a részvétel, akkor már ő is győzhet. A nap folyamán több mint 36 ezren voksolhatnak. Az előző polgármester-választáson az MSZP és a Jobbik jelöltje összesen 32 százalékot ért el. Akkor a részvétel  35,38 százalékos a parlamenti választásokon azonban Hódmezővásárhelyen 58,76 százalék volt.


Ma rekordmagasságot ér el a részvétel, a hódmezővásárhelyiek 49,11 százaléka ment el szavazni 15 óráig, ami 18 ezer 23 választót jelent. Négy évvel ezelőtt az önkormányzati választáson összesen 13 ezren szavaztak.

Van, aki ezt úgy értékeli, hogy maguk a vásárhelyiek is országos ügynek érzik a választást. Egyik fideszes forrásunk 56-58 százalékos részvételt jósolt, még délben, hangsúlyozva, hogy ez csak "megérzés". Az atv.hu-nak a kampányokra és a választásokra is rálátó másik forrás pedig nem a kormányváltó hangulattal magyarázza, hanem a "nagyon durván" felkorbácsolt vásárhelyi kampánynak tulajdonítja, hogy ma rekordnagyságú részvételi arányban járulnak az urnához Hódmezővásárhelyen.

Ajánlom

További belföldi híreink