Itthon

2018-02-24 09:01:00

Friss felmérés: holtverseny az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP között

A kormányközeli Nézőpont Intézet legfrissebb kutatása szerint a Jobbik tábora változatlanul 7 százalék, a baloldalon pedig állandósult a hármas holtverseny az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP között.

Változatlan támogatottsággal fordulnak rá a pártok a hivatalos kampányidőszakra – derül ki a kormányközeli Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült kutatásából.

Februárban változatlanul 40 százalék támogatta a kormánypártokat a teljes felnőtt népesség körében, a kormánypártokkal így másfélszer többen szimpatizálnak, mint az ellenzékkel együtt. A Jobbik tábora ugyan nem csökkent tovább, de változatlanul 7 százalék, ami továbbra is a ciklus legrosszabb eredménye a párt számára. Az MSZP-Párbeszéd szimpatizánsainak aránya továbbra is 5 százalék, a DK esetében pedig 4 százalék, míg Együtt és a Liberálisok táborát nézve 1 százalék. Az LMP hibahatáron belül egy százalékponttal erősödött, ezúttal 4 százalék szimpatizál a párttal, míg a Momentummal változatlanul 2 százalékon áll, a Kétfarkú Kutya Párt pedig 1 százalékon. A Nézőpont szerint rejtőzködők között ezúttal csak 2 százalék a kormányellenesek aránya.

A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re 54 százalék szavazna, ezen a bázison is lényegesen többen, mint az ellenzéki pártokra összesen. A Jobbikra a biztos szavazók körében változatlanul 13 százalék szavazna, ami jóval elmarad a párt 2014-es listás választási eredményétől (20,7%). A baloldalon továbbra is hármas holtverseny van a pártpreferenciák változása nélkül. Az MSZP-Párbeszéd listára a biztos szavazók körében 10 százalék, míg a DK-ra és az LMP-re 8 százalék szavazna. A parlamenti küszöb alatti pártok közül a Momentum szavazataránya 3, a Kétfarkú Kutya Párté 2, míg az Együtté és a Liberálisoké 1 százalék lenne.

atv.hu

További belföldi híreink