Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-23 17:57:00

Ismét utcára vonultak a diákok, Budapest belvárosában tüntettek

Folytatják a tüntetést a diákok az oktatási rendszerváltás reményében. Legutóbb január 19-én tiltakoztak a Kossuth téren, ahol felszólították a kormányt, hogy teljesítse a követeléseiket. Erre január 31-ig adtak időt. A határidő lejárt, a diákok nem érzékeltek változást, így ma este ismét a Parlament elé vonulnak és azt ígérik, sokkal hangosabbak lesznek. Egyes becslések szerint a Kossuth térre már több ezres duzzadt az 5-600 fős tömeg.

 

Az ATV Híradó riportere a Deák térről jelentkezett, ahová várták a tüntetőket, ugyanis innen vonulnak át a Kossuth térre.


A 12+1 pont és a hallgatás

Idén januárban vonultak először a diákok a parlament elé. 12+1 pontba szedték össze a követeléseiket, és ezek teljesítésére január végéig adtak határidőt a kormánynak. A tüntetés után néhány nappal a diákok vitára hívták a miniszterelnököt is, közben pedig az oktatásért felelős államtitkár azt nyilatkozta híradónknak, hogy a diákok nyitott kapukat döngetnek.

A diákok viszont úgy érezték, az EMMI nem reagált érdemben, és Orbán Viktor sem állt ki velük nyilvános vitára, ezért újabb tüntetést hirdettek. A Független Diákparlament szerint a nyilvános vita egy lehetőség lett volna a miniszterelnök számára, hogy megindokolhassa, szerinte miért jó a jelenlegi oktatási rendszer.

Az ATV Híradó riportere a Kossuth térről jelentkezett:

A 12 pontban egyebek mellett azt követelik a diákok, hogy töröljék el a nulladik órákat és a 8 előtti iskolakezdést. Ezen kívül visszaállítanák a szabad tankönyvválasztást, maximálnák a heti óraszámot és azt is szeretnék, hogy kritikus gondolkodásra neveljék őket az iskolákban. A diákok azt ígérik, hogy a mai tüntetés kifejezetten interaktív lesz, és nagyobb szerepet kap a közönség.

Az atv.hu élőben jelentkezett a helyszínről:

atv.hu

További belföldi híreink