Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-23 14:20:00

Tarlós: Amikor Orbán meghallotta, fogta a fejét

Megnyugtatónak nevezte a főpolgármester, hogy egy MSZP-s képviselő is igennel szavazott a közgyűlésben az idei költségvetés elfogadásánál. A Margitszigeten épülhet teniszcsarnok, de csak a Főváros előzetes egyetértésével. A 3-as metró akadálymentesítéséről tovább folynak az egyeztetések.

Tarlós: Amikor Orbán meghallotta, fogta a fejét

Ellenzéki, méghozzá az MSZP egyik képviselőjének támogató szavazatával fogadta el a Fővárosi Közgyűlés Budapest az idei költségvetést, amelynek 376,8 milliárd forint a főösszege, és 75 milliárdos fejlesztési hitelt tartalmaz – mondta szokásos pénteki sajtótájékoztatóján, a Budapestinfón Tarlós István főpolgármester. Úgy fogalmazott: „bár elkezdődött a választási kampány, Budapesten most kegyelmi időszak van, van költségvetésünk, folyik a 3-as metró felújítása, nevetségbe fulladóan elbukott az MSZP népszavazási kezdeményezése, az árvízvédelemnél dolgozik a tudóscsoport, a csillaghegyi öblözet árvízvédelmi védművének négy eleméből három gyakorlatilag a kivitelezés stádiumába lépett, folynak a BKV járműcseréi, zajlik a Margitsziget és az állatkert projektje, csak a teljesség igénye nélkül".

A sikert sikerre halmozó MSZP-s

Hozzátette: Budapesten most legfeljebb az jelent problémát, hogy megint vágányokat kell cserélni a Nagykörúton, „Az egyetlen komolyabb fejlesztés, amivel a múltban el lehetett dicsekedni, a 70 tonnás Combinó villamosok beszerzése volt, most pedig kezd kiderülni, hogy lehet, azt se kellett volna megvenni" – jegyezte meg. A főpolgármester az elfogadott büdzséről szólva elmondta: megnyugtatónak tartja, hogy azt a

„legfajsúlyosabb baloldali képviselő, a sikert sikerre halmozó” XIII. kerületi polgármester, Tóth József is megszavazta.

Hangsúlyozta, hogy a 75 milliárdos hitelt az utolsó fillérig fejlesztésre fordítják, „szemben a BKV 2010 előtti közel 80 md-os működési hitelével".

Az MSZP akadálymentesítési népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban a főpolgármester úgy fogalmazott: azt olyan emberek kezdeményezték, akik korábban egyáltalán nem akadálymentesítettek, ezért megkérdőjelezhető a hitelességük. Hangsúlyozta, hogy az egyeztetés a mozgáskorlátozottakkal és az unióval sokkal korábban megkezdődött, minthogy a népszavazást kezdeményezték volna. „Az az állítás, hogy a népszavazási kezdeményezés kényszerítette volna ki az egyeztetéseket, kész röhej, tényszerűen nem igaz, rendkívül gyenge, sutácska kísérlet ezzel próbálkozni” – jegyezte meg. Emlékeztetett rá, hogy a népszavazásra feltenni akart kérdés rossz, a kezdeményező pedig egyértelműen hagyományos lifteket reklamált, az általa emlegetett 20 milliárdos költségösszeg is ezt igazolja. Tarlós István hangsúlyozta: hagyományos lifteket sem a törvény, sem az unió nem ír elő, olyat a mozgáskorlátozottak nem kérnek, „csak az a személy, aki maga a 2-es metró teljes szakaszán egy ilyet építtetett". A főpolgármester közölte: semmiféle megegyezés nincs még a mozgáskorlátozottakkal, hetekig még nem is lesz, „tárgyalunk, jó irányba haladnak az egyeztetések".

Orbán a fejét fogta

A margitszigeti teniszcsarnokról szólva elmondta: a vonatkozó parlamenti döntést „különösen szerencsétlen körülmények között" született meg. Mint fogalmazott, „nem nagyon lehet orbánozni az ügyben,

a miniszterelnök akkor Bulgáriában volt, amikor meghallotta, mi történt, a fejét fogta, az elképzelést pedig ebben a formában nem támogatja".

Tarlós István hangsúlyozta: a döntésből csak az marad érvényben, hogy a Margitszigetre kell egy teniszstadion, de „azt nem tudjuk elfogadni, hogy a Palatinus strand szomszédságában egy 9 emeletes monstrum épüljön, és semmilyen hatósági, például árvízvédelmi előírást ne kelljen figyelembe venni a tervezés és megvalósítás során. - Ilyet sem a kormány, sem a Főváros nem enged – szögezte le. Mint mondta, bármi is épüljön, arról előzetesen egyeztetni kell a főpolgármesterrel és a közgyűléssel, és az csak az egyetértésük esetén valósulhat meg. Hangsúlyozta, hogy teljes mértékben egyetért Rogán Antal miniszterrel abban, hogy a részletes elképzelést a Fővárosi Közgyűlésnek is meg kell tárgyalnia és rá kell bólintania.

„Vissza fogjuk venni”

Kérdésre válaszolva tudatta: hamarosan elkezdődik a Lánchíd, valamint a pesti hídfőben lévő villamosalagút felújítása. Második ütemben a Váralagúton és a Clark Ádám téren fognak folyni a munkálatok. Mint kiderült, a Váralagút szerkezetileg nincs olyan rossz állapotban, a Lánchíddal ellentétben, viszont a szellőztető berendezései elavultak, potyognak a mozaikelemek is. A munkákat forgalomszervezési okokból bontják szét két ütemre, előtte pedig „ráncfelvarrást" végeznek a BAH-csomópont felüljáróján. Hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben mindez összességében 3-3,5 évig húzódhat el, a Lánchíd felújítása pedig „igen előrehaladott állapotban lesz a ciklus végére".

A Városháza parkban a Momentum Mozgalom által felállított rendezvényhelyszínnel kapcsolatban, kérdésre válaszolva azt mondta: előállhat egy olyan helyzet, ahol a tulajdonosnak nincs köze ahhoz, mi történik a tulajdonával. A park azon része a Városházához tartozik, „átaduk a területet, hogy közterületként lehessen használni, de vissza fogjuk venni". Tarlós István úgy fogalmazott: neki közömbös, hogy a Momentum vagy bárki más hol és milyen rendezvényt szervez, de nem szabad oda kilyukadni, hogy a tulajdonos ne rendelkezhessen a tulajdonával, és a parkot ne lehessen használni, mint a Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik hagyományos helyszínét.

Három és fél évig munkaterület lesz a Lánchíd

 

atv.hu

További belföldi híreink