Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-23 18:34:00

Ismét tüntettek a diákok: A több ezres megmozdulást itt nézheti vissza

Folytatják a tüntetést a diákok az oktatási rendszerváltás reményében. A diákok mellett tanárok és szülők is szép számmal vonultak végig a Parlament elé a Deák térről. Legutóbb január 19-én tiltakoztak a Kossuth téren, ahol felszólították a kormányt, hogy teljesítse a követeléseiket. Erre január 31-ig adtak időt. A határidő lejárt, a diákok nem érzékeltek változást, így ma este ismét a Parlament elé vonulnak és azt ígérik, sokkal hangosabbak lesznek. Egyes becslések szerint a Kossuth térre már több ezresre duzzadt az 5-600 fős tömeg.


Diákok ezrei vonultak a Deák térről a Parlament elé. Ez már a második tüntetés, amit a független diákparlament szervezett, hogy megreformálják az oktatási rendszert. A tömegben felbukkannak idősebb arcok is –  tanárok és szülők is jöttek. A diákok hangsúlyozták, hogy az oktatás minden szereplőjével együtt, egymást erősítve küzdenek az oktatási reformért. Volt, aki halálfejes zászlót vitt magával - ezzel utalva az ellenállásra.

Egy hatalmas uniós zászlót is vittek a Parlament elé. A felszólaló diákok azt mondták, nem akarják elhagyni az országot, de a jelenleg kiépülő rendszer erre kényszeríti őket.
A tüntetésen bejelentették, március 12-én miniszterelnök-jelölti vitát tartanak. A meghívott négy parlamenti frakcióból három már igent mondott, így Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor is leül vitázni a diákparlamenttel. A Fidesz egyelőre nem válaszolt.

Új mozgalmat indítanak

Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament képviselője közölte: miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem válaszolt a legutóbbi tüntetésükön megfogalmazott követeléseikre és Orbán Viktor miniszterelnök nem vitázott velük, úgy döntöttek, hogy nyilvános vitára hívják minden parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltjét.

Mint mondta, három frakció jelöltje, Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd), Vona Gábor (Jobbik) és Szél Bernadett (LMP) elfogadta felkérésüket, a vitát március 12-én tartják.
    
Bognár András diák bejelentette: Diák vagyok néven új mozgalmat indítanak. Célja az, hogy közösen gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra az oktatási rendszerváltás érdekében. Tóth Laura diák, a tüntetés első felszólalója szerint európai színvonalú, modern oktatásra, a teljes oktatási rendszer újragondolására van szükség. "Váltsunk rendszert az oktatásban!" - hangsúlyozta.
    
Koszta Amina diák azt mondta, az oktatási rendszer nem tud elbukni, mivel már elbukott, egyebek mellett azért, mert az állami iskolákban kétszer kevesebb támogatás jut egy tanulóra, mint az egyházi intézményekben. A jelenlegi rendszert nem érdekli az oktatás jövője - tette hozzá.
    
Balla István tanár úgy fogalmazott: a jelenlegi oktatási rendszer rohad, az elmúlt száz évben nem változott semmi az oktatásban, a finn iskolák viszont nyitottak, az ő módszerük átvételére lenne szükség.
    
Bradánovics Bendegúz diák közölte: azért jöttek el, mert párbeszédet szeretnének, hogy jobbá tegyék az oktatást. Azt szeretnék, hogy ne összeszerelő üzem legyen az ország, és ne süllyedjen vissza a feudalizmusba.
    
Kálló Dániel, a Független Diákparlament szóvivője szerint a jelenlegi oktatási rendszer rombolja a kreativitást, kiirtja a vitakultúrát a gyerekekből, és ezáltal a társadalomból is. Egy ellentétes vélemény már támadásnak számít, senki nem meggyőzni, hanem legyőzni akarja a másikat - tette hozzá.
    
Újra tüntetni fognak

Több felszólaló is arra buzdított mindenkit, hogy vegyen részt az parlamenti választáson. A diákok legközelebbi akciója március 15-én lesz. Aznap az Operaház előtt fognak megemlékezni és tüntetni.

Azután, hogy a szervezők hivatalosan bejelentették a tüntetés végét, egy 30-40 fős csoport kivált a tömegből és az Arany János utca felé indult, hogy tovább demonstráljon. A rendőrök egy darabig kísérték a csapatot, majd elzárták előlük az utat és igazoltatták őket. Mint mondják, azért, mert a csoport tagjai az úttesten közlekedtek és ezzel szabálysértést követtek.

A 12+1 pont és a hallgatás

Idén januárban vonultak először a diákok a parlament elé. 12+1 pontba szedték össze a követeléseiket, és ezek teljesítésére január végéig adtak határidőt a kormánynak. A tüntetés után néhány nappal a diákok vitára hívták a miniszterelnököt is, közben pedig az oktatásért felelős államtitkár azt nyilatkozta híradónknak, hogy a diákok nyitott kapukat döngetnek.

A diákok viszont úgy érezték, az EMMI nem reagált érdemben, és Orbán Viktor sem állt ki velük nyilvános vitára, ezért újabb tüntetést hirdettek. A Független Diákparlament szerint a nyilvános vita egy lehetőség lett volna a miniszterelnök számára, hogy megindokolhassa, szerinte miért jó a jelenlegi oktatási rendszer.

A 12 pontban egyebek mellett azt követelik a diákok, hogy töröljék el a nulladik órákat és a 8 előtti iskolakezdést. Ezen kívül visszaállítanák a szabad tankönyvválasztást, maximálnák a heti óraszámot és azt is szeretnék, hogy kritikus gondolkodásra neveljék őket az iskolákban. A diákok azt ígérik, hogy a mai tüntetés kifejezetten interaktív lesz, és nagyobb szerepet kap a közönség.

atv.hu

További belföldi híreink