Itthon

2018-02-23 11:26:00

Kötelező volt aláírni a Fidesznek a szécsényi önkormányzati dolgozóknak?

Saját aláírásukkal és még négy ember aláírásával kell a Fideszt támogatniuk a szécsényi önkormányzat alkalmazottainak - ezt állítja a város korábbi vezetője. A jelenleg ügyvédként dolgozó asszonynak hivatali dolgozók és közmunkások panaszkodtak erről. Szécsény fideszes polgármestere az ügyre úgy reagált: az íveket nem kötelező aláírni, de örül, ha valaki ezt megteszi.

A Nógrád megyei Szécsényben az önkormányzati dolgozók azt állítják: kötelezően kellett nekik a saját, Fideszt támogató aláírásuk mellé még négyet gyűjteni. A város korábbi polgármesterét többen is megkeresték, mondván, tartanak a következményektől, ha nem tesznek eleget a kérésnek.


„A kérdőívet Stayer László nem adhatta volna ki úgy, hogy utasítja az embereket, dolgozókat, hogy márpedig írjátok alá, szedjétek össze”

– mondta az ATV Híradójának Serfőzőné Fábin Erzsébet. A korábbi polgármester úgy tudja, hogy a kérdőív szét lett osztva a közmunkások között is, akiknek szintén plusz négy aláírást kell szerezniük.

A szocialisták tájékoztatóján kiderült, hogy Szécsény mellett több környékbeli településen is - különböző önkormányzati és állami munkahelyek vezetői - osztották ezeket a kérdőíveket a dolgozóknak.

„Néhány választópolgár jelezte, hogy munkahelyi vezetője arra kérte őt, hogy adja ki személyes adatait, telefonszámát, email címét és írjon alá egy ívet amelyben támogatja a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjét a választásokon való indulásban” – állítja Csukáné Szerémy Andrea, az MSZP képviselőjelöltje.

Az üggyel kapcsolatban az ATV Híradója kereste a város kormánypárti polgármesterét. Stayer László írásban válaszolt és közölte, hogy értelemszerűen ő is részt vesz a kampányban. Szerinte a szocialisták egy áruház előtt gyűjtik az aláírásokat, ő meg támogatói íveket ad ismerőseinek. Szó szerint úgy fogalmazott: senki felé nincs olyan elvárás, hogy ezt kötelező lenne kitölteni és visszahozni, de természetesen örömmel veszi, ha ezt valaki megteszi.

Az ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. A törvény azonban tiltja, hogy munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, iskolákban, valamint kórházakban, rendelőkben gyűjtsék azokat.

Heréden rokonok gyűjtenek

Úgy tűnik, Heréd polgármesterének rokona nem tudta, hogy munkahelyen nem lehet kampánytevékenységet végezni, ugyanis a postán gyűjtötte volna a támogató aláírásokat a fideszes Szabó Zsoltnak – erről az Index számolt be. A lelkes aláírásgyűjtőnek a postán dolgozók jelezték, hogy ez szabálytalan.

70 forint egy aláírás

A Pécsi STOP még a hétvégén hozott nyilvánosságra egy képernyőfotót egy üzenetről, amelyben az olvasható, hogy a villásreggeli után, hogyan fognak aláírásokat gyűjteni a baranyai 4-es választókerület fideszes jelöltjének, Nagy Csabának. Egy darab aláírás 70 forintot jelent, napi 100 darab aláírás hozható – olvasható az üzenetben, majd hozzáteszik, hogy az aláírásgyűjtést úgy kell kommunikálni, hogy a bevándorlók elleni hozzájárulást írják alá.

atv.hu

További belföldi híreink