Itthon

2018-02-23 05:10:00

Böcskei: számítani lehet rá, hogy Czeglédy betesz még információkat a kampányba

Az IDEA Intézet elemzője szerint ebben a kampányban még sok irracionális elem lesz. Böcskei Balázs az ATV Startban elemezte az elmúlt napok kampányeseményeit.

A kampányról általában az Böcskei Balázsnak a véleménye, hogy a kormánypárt uralja a témát, mivel visszaemelték a migránsozást és Soros Györgyöt, az ellenzék pedig nem adta meg a kampány dinamikáját. Bár azt mondták, hogy "berúgták a kampányt",  de a politológus szerint ez még nem jött el.
 
Az a közvetlen, emberközeli megnyilvánulás, amit Orbán Viktortól láthattunk, azt jelzi, hogy „benne vagyunk a társadalomban”, és ez az, amire a Fidesznek szüksége van – elemezte Böcskei Balázs azt a videofelvételt, amelyet a miniszterelnök tett közzé egri látogatásáról, amikor Nyitrai Zsolttal gyűjtik az aláírásokat. Az IDEA Intézet politológusa szerint a fideszes jelöltön az látszik, hogy kissé zavarban van, ebből levonható, hogy az „orbánviktori” sajátosságok nem általánosak a Fidesz tagjai között.
 
Böcskei a földművelésügyi miniszter megnyilvánulását azonban már hibának tartja. Mint ismeretes, Fazekas Sándor arról értekezett, hogy Soros Györggyel a szöcskeevés is megjelenhet a magyar étkezési szokások között. Az IDEA Intézet elemzője szerint a miniszter szavai félreérthetőek voltak és egy kampány során egyértelműen kell fogalmazni.

Ebből is látszik, folytatta, hogy a Fidesz-politikusok kommunikációs és politikai képességei nem egyforma módon vannak elosztva.

A politológus beszélt a Hódmezővásárhelyen hétvégén tartandó polgármester-választásról is. Megjegyezte, hogy annak önkormányzati szinten a választások előtt nincs sok jelentősége, annak viszont van, hogyha a függetlenként, de ellenzéki háttérrel induló jelölt nyer a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben. Akkor a Fidesz elvesztheti a várost, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy a Fidesz hazai pályán is megverhető. A független jelölt nyerése viszont nem mozdítaná meg országos szinten az ellenzéki összefogás stratégiáját – vélekedett Böcskei.
 
Beszélt Lévai Katalin és Bokros Lajos pártjainak indulásáról is. A nagyobb ellenzéki pártokhoz hasonlóan ő is úgy véli, hogy utóbbit a sértettség vezérli, de mindkét pártról elmondta, hogy véleménye szerint nem a kormányváltó racionalitás vezérli őket. Lévai pártjáról megjegyezte, hogy sok velük a probléma, és ha ő elindul, azzal a kormányváltás lehetőségét inkább hátráltatja.
 
Szóba került a szombathelyi körzet is, ahol Czeglédy Csabának összegyűjtötték a képviselő-jelöltséghez szükséges aláírásokat, miközben ő maga költségvetési csalás gyanúja miatt előzetesben van. Böcskei valószínűnek tartja, hogy Czeglédy sok mindent tudhat, amit a Fidesz nem akar, hogy kiderüljön. Úgy véli, nem a mandátumokról szól az ő beszállása, ezért számítani lehet arra, hogy információkat fog betenni a kampányba.
 
A politológus úgy gondolja, ebben a kampányban még sok irracionális elem lesz. Érzelmek, kiéleződött viták, és sok meglepetés jöhet még. Megvan az esély a Fidesznél, hogy nem a kétharmad, és az abszolút többség elvesztése, hanem a kettő közötti helyzet alakulhat ki, magyarázta a politológus, aki a magyar ellenzéknek azt is tanácsolná, hogy a plakátok lehetőségét használják, mert sokan az offline térből értesülnek a politikáról, nem feltétlen kell bízni a közösségi médiában, az online oldalakban.

atv.hu

További belföldi híreink