Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-22 14:51:00

Bérháború: meddig bírják az üzletláncok?

Budapesten és környékén, illetve a nyugati régióban okozza legnagyobb fejtörést a kiskereskedelmi láncoknak a munkaerőhiány pótlása – ez derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a nagyobb hazai láncok juttattak el szerkesztőségünkbe az atv.hu megkeresésére. A szakképzett munkaerő hiánya is kiemelendő, van olyan lánc, amely ezt szakiskolai diákok foglalkoztatásával mérsékli.

Bérháború: meddig bírják az üzletláncok?

A kiskereskedelmi láncokat sújtó munkaerőhiánnyal az atv.hu is többször foglalkozott már. Múlt héten többek között arról érdeklődtünk a nagyobb láncoknál, hogy az ország melyik régiójában a legégetőbb számukra az a probléma, hogy a működéshez szükséges létszámot biztosítsák. A következő láncokat kerestük meg kérdéseinkkel: Spar, Auchan, Lidl, Penny, Tesco és Aldi. Közülük az első háromtól kaptunk választ, amint a többiek is válaszolnak, frissítjük a cikket!

A válaszokból kiderül:

jellemzően Budapesten és környékén, illetve a nyugati régióban okozza a legnagyobb fejtörést a munkaerőhiány pótlása.

Az Auchan itt kiemeli: az országos foglalkoztatási rátához hasonlóan ezt Pest megyében tapasztalják a legjobban, míg a Lidl tapasztalatai a nyugati térséghez kapcsolódnak. A német lánc már arról számol be, hogy az ország egyéb részeihez képest, náluk az osztrák határ közelében lévő településeken, valamint Budapesten nagyobb az elvándorlás.

Noha az üzletláncok küzdenek a munkaerőhiánnyal, a Spar arról is beszámolt, hogy a január 15-én bejelentett bérfejlesztési lépések pozitív hatásai már érzékelhetőek. Igaz, ez annyit tesz a cég esetében, hogy vannak már olyan áruházaik, ahol nem tudnak azonnali kezdést ajánlani azoknak a jelölteknek, akik náluk szeretnének elhelyezkedni.

A megkérdezettek válaszaiból az is kitűnik, hogy – mint ahogyan azt már korábban is tudhattuk – a szakképzett munkaerőt igénylő pozíciók feltöltése okozza a fő gondot. A Spar csoport minden szervezeti egysége számára gondot okoz a munkaerőhiány, amit ők diákokkal próbálnak meg orvosolni/feltölteni. Közel ezer szakiskolai diák van a cégcsoportnál, és a Spar célja, hogy őket a tanulmányai befejezte után is megtartsák.
Nem véletlen tehát, hogy a múlt év végétől turbófokozatba kapcsolt a kiskereskedelmi láncoknál a munkaerőért folyó harc.

Minden megkeresett üzletnél nőttek a bérek, a jellemzően 200-300 ezer forint között kereshetnek a munkatársak, persze ez nagyban függ attól, hogy kezdő, vagy több évnyi munkaviszonnyal rendelkezik már. Mint ahogyan attól is, hogy hol helyezkedik el az üzlet. Az viszont biztos, az Aldi és a Lidl vezeti magasan a „bérharcot”.

Azt a „bérharcot”, amiben a COOP üzletei úgy tűnik, lemaradnak, legalábbis ezt lehet leszűrni az üzletláncról kiszivárgott hírekből. A vidéki boltok egy része ugyanis hétköznap nem nyit ki, de van olyan is, ahol igen, de akkor is csak kb. másfél órára. A blokkk.com számolt be arról, hogy körülbelül 50 olyan vidéki Coop üzlet van, amelyek rövidített nyitva tartással működnek, ide tartozik az is, ha nem nyitnak ki. A lap azért leszögezi: a kisboltoknak egy kisebb körében figyelhető ez meg. A nyitva tartás rövidítése könnyen csökkentheti az üzletlánc bérterheit, amit maga az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke, Zs. Szőke Zoltán is megerősített korábban.

Mindeközben a munkaerőhiány miatt már az sem elképzelhető, hogy még a tőkeerős üzletek is a fogyasztói árba fogják „átvezetni” a saját bérterheiket, amelyeket a bérfejlesztés rótt rájuk az utóbbi pár hónapban. Az ATV Start című műsorának a vendége volt a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke volt, aki úgy véli, hogy nem azok a termékek fogják ezt „megsínyleni”, amelyeket mindennap használunk, hanem az olyanok például, mint a kész tészta, vagy a készétel.

Karsai Zoltán azt is elmondta a reggeli műsorban, hogy az ágazatban lévő bérrobbanás a piac átalakulásához vezet. Akik nem tudják tartani a szintet a bérfejlesztésben, onnan a munkaerő elvándorol azokhoz, akik magasabb bért fizetnek. Hozzátette: az igazán nagy láncok nem szorulnak arra rá, hogy bezárjanak egy-egy napra. Olyan vidéki kisboltról is beszámolt azonban, ahol egy kétgyerekes édesanya vezeti az üzletet. Tehát ha beteg a gyerek, akkor aznap nem nyit ki az üzlet.

Ajánlom

További belföldi híreink