Itthon

2018-02-21 05:10:00

Képzett kutyákkal lopták a szarvasgombát a Heves megyei erdőből

Vadkamera buktatta le a szarvasgomba-tolvajokat. Az illegálisan gombászók az értékes gomba keresésére kiképzett kutyákkal járták a vidéket – csak éppen nem figyeltek fel a fára szerelt eszközre, ami végig rögzítette minden mozdulatukat.

Igen ritka és értékes szarvasgombát lop éppen három férfi és két nő – ez látszik az ügyészség által közzétett felvételeken. A társaság három, szarvasgomba keresésére kiképzett kutyát, két labradort valamint egy vizslát is vitt magával.

Először egy erdőben jártak, majd egy besenyőteleki erdőterületre mentek. Azt azonban nem tudták, hogy ide a terület birtokosa olyan vadkamerát szereltetett, amelyek nem csupán rögzítették a lopást, hanem értesítették is a sértettet. A kiérkező járőr így pont lopás közben érkezett a helyszínre.

Épp csavarhúzókkal ásták ki a gombát a földből. A társaságnak nem csak a lopás miatt kap büntetést. Várhatóan a kutyákat is elveszik tőlük.

„Az ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság ne csak a csavarhúzókat, hanem ezeket a kutyát is kobozza el az eljárás befejeztével, tekintettel arra, hogy a jog szerint a kutyák nem személynek, hanem dolognak minősülnek, és a törvény előírja azt, hogy a bűncselekményhez eszközül használt dolgokat el kell kobozni” – nyilatkozta a Heves Megyei Főügyészség sajtószóvivője, Konkoly Thege László.

Jóvátételi munkát, pénzbüntetést illetve felfüggesztett börtönt is kaphatnak a tolvajok, akiknek az ügyészség indítványára a háromszázezer forintos bűnügyi költséget is meg kell fizetniük.

atv.hu

További belföldi híreink