Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-15 15:50:00

Lázár: Marhaság, hogy velem akarják elvitetni az Elios-balhét

Az ATV főmunkatársa a Kormányinfón többek között azokról a sajtóhírekről is kérdezte Lázár János, miszerint a miniszter szűk körben nehezményezte: megpróbálják belökni az Elios-ügy epicentrumába, hogy ő vigye el a balhét.

„Ne becsülje alá a magyar sajtót, ilyen hülyeségeket nem szoktak írni” – válaszolta Lázár, majd leszögezte: fel sem merült ilyen „marhaság”. Szerinte az ilyen információk a választási kampány összeesküvés-elméletei közé tartoznak. komolyra fordítva a szót elmondta: az Elios-üggyel két minőségében is foglalkoznia kell: mint Hódmezővásárhely volt polgármestere, és mint az Európai Bizottság és a magyar szervek közötti kapcsolattartó.

Munkatársunk emlékezette Lázárt, hogy a miniszter egy korábbi Kormányinfón kijelentette, az ő ötlete volt a Hódmezővásárhelyi LED-lámpás projekt. „Persze!” – vágta rá a tárcavezető, majd azzal folytatta: 2009-ben városvezetőként arra törekedett, hogy csökkenjen az áramköltség. Ekkor 100 millió forint volt évente a város áramköltsége, és rosszul voltak megvilágítva az utcák. A projekt megvalósulása óta az utcák „nagyon jól vannak megvilágítva”, és az áramszámla is 50-60 millióra csökkent – magyarázta. „Örülök, hogy 20 év távlatából is kiderül, hogy milyen kiváló polgármesteri munkát végeztem, e tekintetben is” – tette hozzá.


Lázár János megerősítette az atv.hu információját, hogy a miniszterelnök nem beszélt az Elios-ügyről a kormánypártok Visegrádi kihelyezett frakcióülésén. „Ez egy később rendezendő vita” – tette hozzá.

Csuhaj Ildikó arról is kérdezte a minisztert: le kell-e mondania Homolya Róbert államtitkárnak. Mint ismeretes, a politikus két tender kapcsán is részt vett egyszerre az előkészítési, illetve a kivitelezői oldalon. Ha bebizonyosodik az összeférhetetlenség, a magyar államnak 3,3 milliárdot kell visszafizetnie az Európai Uniónak. Lázár János azzal kezdte a válaszát, hogy az OLAF jelentései egyelőre véleményjelentések. „A végső szót még senki sem mondta ki: sem a magyar ügyészség, sem az Európai Bizottság” – szögezte le a miniszter.

„A Homolya államtitkár urat involváló véleményjelentésről az Európai Bizottság még meg sem kereste a magyar kormányt. Ha megkeresnek bennünket, akkor természetesen el fogjuk mondani a véleményünket. Ebben le fogjuk írni, hogy nem tudjunk nem a magyar választással  összefüggésbe azt, hogy 8 évnyi vizsgálat után pont 2 hónappal a választások előtt zárta le az OLAF a véleményjelentését” – magyarázta.

Ami Homolya összeférhetetlenségét illeti, Lázár közölte: amikor Homolya Róbert az NFÜ-nek volt az alelnöke, akkor egyetlen egyszer sem döntött olyan ügyben, aminek korábban az előkészítője volt. „Nem állt fenn összeférhetetlenség a személyét illetően, jogi értelemben nem mutatható ki összeférhetetlenség” – jelentette ki a miniszter.

„Önök előreszaladnak, mert az OLAF véleménye alapján kiállítják a halálos ítéleteket” – tette hozzá a miniszter, de munkatársunk visszautasította Lázár kijelentését. Arra nem válaszolt a tárcavezető, hogy szerinte is "bagatell" az a 3,3 milliárdos összeg, amit Homolya Róbert miatt visszakövetelhetnek a magyar államtól.

Csuhaj Ildikó arról is megkérdezte Lázárt, hogy szerinte megilleti-e Göncz Árpádot, hogy egy metrómegálló legyen róla elnevezve. A miniszter úgy válaszolt: „Ha a budapestiek, az őt támogatók ezt akarják, akkor miért ne?”.

atv.hu

További belföldi híreink