Itthon

2018-02-14 08:02:00

Még 54 nap: Visegrádon készíti fel Orbán Viktor a fideszeseket április 8-ra

A Thermal Hotel Visegrádban szigorúan zárt ajtók mögött készíti fel Orbán Viktor ma este a fideszes és kereszténydemokrata képviselőket az április 8-ai választásra. A kétnapos kihelyezett frakcióülésen az is eldől: szavazzon-e a parlament még a jövő héten a "Stop Sorosról".

Még 54 nap: Visegrádon készíti fel Orbán Viktor a fideszeseket április 8-ra

Nagy hét lesz a kormányoldalon: ma kora délután 2 órakor ülésezik az Országgyűlés házbizottsága, hogy eldöntsék, a tavaszi ülésszakban csak két napon, február 19-én és 20-án ülésezzen a parlament (ahogy azt Latorcai János alelnök a legutóbbi rendkívüli ülésnap végén bejelentette ), vagy a "Stop Soros" miatt hosszabb legyen.

Délután kezdetét veszi a Fidesz-KDNP frakciószövetség kétnapos kihelyezett tanácskozása is Visegrádon: Orbán Viktor miniszterelnök az évtizedes hagyományoknak megfelelően este, hermetikusan zárt körben a vacsora után a fideszes és KDNP-s honatyáknak politikai helyzetértékelést tart, felkészíti a képviselőket a választásokig hátralévő 54 napra, kijelöli a kampányfinis "irányait", és elmondja nekik, mi az egységes kommunikáció. A miniszterelnöki beszéd idejére általában a mobiltelefonjaikat is elveszik a honatyáktól, hogy ne szivárogjon ki semmi az elhangzottakról. Most nyilván még fokozottabb lesz a helyszíni "biztosítás", Orbán Viktor minden bizonnyal elárulja zárt körben az április 8-ai győzelem titkos receptjét is. A kormánykommunikációnak az 1300 titokban befogadott menekült és az Elios-ügy miatt szokatlanul erős ellenzéki ellenszéllel kell megküzdenie a kampányfinisben.

A "Stop Sorosról" is Visegrádon mondják ki a végleges döntést. Az, hogy a tegnap benyújtott megszigorított verzióba kétharmados parlamenti támogatást igénylő szakaszokat is betettek, jelzi: ki akarják kényszeríteni az ellenzék állásfoglalását is még a kampányban. Azért, hogy ha elutasítják a Stop Soros-törvényjavaslatot, ami borítékolható, azzal vádolhassák újra a teljes ellenzéket, hogy Soros kottájából játszanak.

A kétnapos visegrádi tanácskozás után az előzetes tervek szerint pénteken Orbán Viktor is beszédet mond egy, a kereszténydemokráciáról szóló konferencián. Vasárnap pedig a miniszterelnök a Várkert Bazárban kora délután ismét évértékelő beszédet mond. Várhatóan nemcsak 2017-et értékeli, hanem a teljes kormányzati ciklusát is.

Az már kiderült, hogy hétfőn viszont a tavaszi ülésszak első napján minden bizonnyal kihagyja a miniszterelnök a parlamenti ülést - és az ellenzéki össztüzet. Az előzetes programja szerint hétfőn hivatalos látogatásra Bulgáriába utazik ugyanis.

Szerda délután, a kihelyezett frakcióülés előtt Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatót tartott a helyszínen. Az erről készült videót itt nézheti vissza:


További belföldi híreink