Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-13 11:40:00

Megszólalt a miskolci kórház menesztett igazgatója

Maga sem tudja, miért kellett egyik napról a másikra távoznia az intézmény éléről a múlt héten – nyilatkozta a Népszavának Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kórház volt főigazgatója.

A múlt héten telefonon hívta fel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója Tiba Sándort, aki akkor még a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei kórház főigazgatója volt. Németh László azt kérte utazzon fel Pestre, végül közölte vele, hogy felmentették. Indoklásként csak annyi hangzott el, hogy nyugdíjas korú, de Tiba szerint nem ez lehetett a fő ok.

Inkább az, hogy amikor tavaly lezajlott az öt tagkórház fúziója és létrejött az új giga kórház, akkor elkezdte a meglévő kétezer szerződést átnézni. Ezek közül mintegy tíz-tizenöt egyértelműen előnytelenek bizonyult, ezért azokat megszüntették.


Talált még egy-két nagyobb horderejű, problémás, pénzügyi szempontból kétséges megállapodást is, ezeket átszámoltatta a kórház gazdasági vezetőivel. Az adatokat pedig elküldte az ÁEEK térségi igazgatójának azzal, hogy ezt észlelték. Döntést kért a fenntartótól arra vonatkozóan, hogy hogyan lépjenek tovább. Mint elmondta az interjúban, a legjelentősebb a Medcenter Kft. onkológiai sugárterápiás közreműködői szerződése volt, a másik az őrzés-védelmet biztosító, valamint a kórházi parkolókat üzemeltető, Cordate Zrt.-é.

A visszásságokat jelezték az ÁEEK területi igazgatójának. Miután ezt megvizsgálták, összehívtak egy egyeztető megbeszélést az egészségügyért felelős államtitkárságra. Ott volt az államtitkár, és az ÁEEK vezetői. A találkozón megerősítették, hogy jogos a probléma. Végül ott az a döntés született, hogy egyelőre ne utaljuk a Medcenter havi díját.

Tiba az egyeztető megbeszélés után egyszer még telefonon is rákérdezett, fizessen vagy sem, erre azt a választ kapta, hogy ne tegye, bár hangsúlyozták, mindez a saját felelőssége.

Azt hogy ez közrejátszhatott-e váratlan menesztésében, Tiba nem tudja, ráadásul az ÁEEK főigazgatója annyit elárult, hogy egészen más miatt mentették fel, erről azonban Tiba mit sem tud.

"A betegellátás folyamatosan biztosított"

Cikkünk megjelenését követően az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az alábbiakat közölte: "Dr. Tiba Sándor felsővezetői megbízása az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény vonatkozó rendelkezései alapján került visszavonásra február 5-én. Az intézmény szervezeti és működési szabályzata alapján dr. Pap Tibor orvosigazgató látja el a kórházvezetői feladatokat. Az intézményben a betegellátás folyamatosan biztosított, ide értve az onkológiai betegek sugárkezelését is. Dr. Tiba Sándor felsővezetői megbízásának visszavonásával, illetve a kórház működésével kapcsolatos, a sajtóban megjelent információk alaptalanok".

atv.hu

További belföldi híreink