Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-13 13:04:00

Kötelező tévévita: Tóth Bertalan és Szabó Tímea benyújtotta a törvénymódosítást

A miniszterelnöki tévéviták kötelezővé tételéről nyújtott be törvénymódosítást Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető és a független Szabó Tímea - írja a hvg.hu.

Kötelező tévévita: Tóth Bertalan és Szabó Tímea benyújtotta a törvénymódosítást
Tóth Bertalan

Törvénnyel akarja elérni az MSZP és a Párbeszéd, hogy hatalmon lévő miniszterelnök ne bújhasson el a nyilvános politikai vita elől – már ha újraválasztásért indul. A választási jogszabályt úgy változtatnák meg, hogy a voksolás előtt két összecsapás is legyen minimum 90 perc terjedelemben.

Az első vitán minden országos listát állító szervezet listavezetője venne részt.
A másodikon csak a közvélemény-kutatás szerint első két helyen álló pártok listavezetői.
A törvény egy személynek teszi kötelezővé a részvételt, és ez a miniszterelnök. A másodikról persze már hiányozhat, ha pártja nincs a két legesélyesebb között.

Jelen helyzetben Orbán Viktor és Vona Gábor vívná a második körös meccset. A Jobbik elnöke hosszú ideje szeretne vitalehetőséget kapni, ám Orbán 2006 óta senkivel sem hajlandó nyílt küzdelemre.

A törvény szerint a vitákat a voksolás előtt legfeljebb 10 nappal és legkevebb 5 nappal kell megtartani. Az ellenzéki képviselők már az idei választások előtt megrendeznék a vitát, ám nem valószínű, hogy a törvénymódosítás elfogadásához elég az ellenzék támogatása.

atv.hu

További belföldi híreink