Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-13 19:37:00

"Kicsit fogja vissza az agarakat" - Németh Szilárd üzent az E.ON-nak

A német vállalat szerint azért tudják olcsóbban adni a gázt, mint az állami szolgáltató, mert versenypiaci szereplők, ezért nincsenek korlátozva. A Fidesz alelnöke arra kérte a céget, hogy ne avatkozzon be az áprilisi országgyűlési választásba.

"Kicsit fogja vissza az agarakat" - Németh Szilárd üzent az E.ON-nak

A Világgazdaság számolt be arról, hogy alákínált a lakossági egyetemes földgázáraknak az E.On Hungária. Ez azt jelenti, hogy évente legalább 13 ezer forinttal, azaz havonta több mint ezer forinttal kisebb számlát ígér, mint amennyit az állami földgázszolgáltatónál kell fizetnie a vásárlóknak. A német vállalat szerint azért tudják olcsóbban adni a gázt, mert versenypiaci szereplők, ezért nincsenek korlátozva. Vagyis: nemcsak a hatóságilag megszabott árakon juthatnak az energiaforráshoz, hanem a szabadpiacon vásárolják a szénhidrogént, ami ott most olcsóbb, mint a hatósági ár.

Németh Szilárd kedden látogatást tett a Terrorelhárítási Központban. Utána sajtótájékoztatóján arra a felvetésre, hogy az E.ON bejelentette, a nemzeti gázszolgáltatónál is olcsóbban adják a gázt, mivel azt a szabadpiacról szerzik be, és így várhatóan éves szinten 13 ezer forintot is megspórolhatnak a fogyasztók, a politikus azt kérte, az emberek ne hagyják becsapni magukat.

Megjegyezte: aki elfogadja az E.ON ajánlatát, az "kimegy a szabadpiacra" két évre. Németh Szilárd az E.ON-nak azt javasolta, "kicsit fogja vissza az agarakat", és ne avatkozzon be a választásokba.

Úgy vélte, az energiaszolgáltató ajánlatával egyértelműen a politikai adok-kapokba száll be, Brüsszel oldalán. Mint mondta, az Európai Unió meg kívánja szüntetni minden tagállamban a védett piacot, a teljes liberalizáció érdekében.

Elios-ügy: "Brüsszeli kampányjelentés"

A politikust kérdezték az EU Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) Elios-üggyel kapcsolatos jelentésről is, ezzel kapcsolatban azt mondta, az nem más, mint "brüsszeli kampányjelentés", beavatkozás az áprilisi országgyűlési választásba. Ráadásul - tette hozzá - a vizsgált időszakban Simicska Lajos volt az Elios tulajdonosa.

Azzal kapcsolatban is kérdezték a politikust, hogy sajtóhírek szerint saját plakáttörvényüket megszegve, a listaárnál olcsóban jutottak plakáthelyekhez - írja az MTI. Erre Németh Szilárd úgy reagált, ez "ócska hazugság", betartják a vonatkozó jogszabályokat.

Arra a felvetésre, hogy ellenzéki pártok nem tudnak plakáthelyekhez jutni, kifejtette: a magyar választási rendszer egyforma lehetőséget biztosít a legkisebb és legnagyobb pátnak is, egyforma a pénzügyi támogatásuk és a hirdetési piachoz is egyformán férnek hozzá.

Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltjének felvetésére, hogy a kormánynak több pénzzel kellene támogatnia a civil szervezeteket, kijelentette: évi 60-70 milliárd forintot fordítanak erre. Mint mondta, "egy feladatra nem mehet" pénz, nem fogják finanszírozni, hogy a bevándorlást segítő szervezetek terjeszkedjenek.

atv.hu

További belföldi híreink