Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-13 05:10:00

Megállhat a budapesti albérletek drágulása - mutatjuk a fő okot

Idén is drágultak az albérletárak. Budapesten az átlagos havi bérleti díj 130 és 180 ezer forint között alakul. Az ingatlan.com szakértői azt várják, hogy jövőre az áremelkedés megáll, vagy legalábbis mérséklődik, mert 2019-ig több tízezer új lakást fognak átadni.

„2,2 millió forintért ez nem számít elrugaszkodottnak” - ennyiért kínálnak Budapest belvárosban egy 275 négyzetméteres luxuslakást. Igaz, ez a főváros legdrágább kerülete és ez az egyik szélsőséges ajánlat.

Ennek ellenére az ingatlanközvetítők szerint az albérleti díjak már nem drágulnak annyira, mint az utóbbi években.

A havi átlagárak Budapesten 130 ezer és 180 ezer forint közé esnek, ehhez jön még a rezsi és a közös költség.

Ennek az az oka, hogy egyre többen keresnek albérletet. A közeljövőben pedig egyre több kiadó lakás lesz az ingatlanpiacon.

„Rengeteg új építésű ingatlant fognak átadni, több tízezres nagyságrendben, aminek egy részét olyan befektetők vásárolták meg, aki hosszú távon szeretnék ezeket bérbe adni” – vélekedik Balogh László gazdasági szakértő.

Nagyok viszont az eltérések a fővárosi árak között. A legolcsóbb kerülethez képest több mint a dupláját kell fizetni egy hónapért a legdrágább városrészeken. A legolcsóbb kerület a huszonharmadik - itt 90 ezer forint az átlagár. Az ötödik kerületben egy átlagos hónap már 200 ezer forintba kerül.

Az egyik szakértő az ATV Híradójának elmondta, ma már egész Európában és Magyarországon, a nagyvárosokban is erős trend, hogy nem csak a diákok, hanem a fiatalabbak is szívesen összeköltöznek ismeretlenül is egymással azért, hogy olcsóbban tudják megoldani a lakhatásukat. Emiatt sokan nem is lakást, hanem már szobákat is meghirdetnek és bérbeadnak, így a bérlők jelentős összeget tudnak megtakarítani.

Tavalyhoz képest egyébként több egyetemvárosban is stagnálnak az árak - például Miskolcon és Szegeden. Debrecenben és Pécsen viszont 10 ezer forinttal drágább lett az átlagos havidíj.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink