Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-10 17:04:00

MSZP-P lista: Kunhalmit a 2. helyre akarták Molnár Gyula helyett

A 2. helyre jelölte Kunhalmi Ágnest Molnár Gyula pártelnök helyett az MSZP-Párbeszéd választási listájára a budapesti párttanács, de a szocialisták országos választmánya ezt leszavazta - mondták MSZP-sek az atv.hu-nak.

MSZP-P lista: Kunhalmit a 2. helyre akarták Molnár Gyula helyett

A szocialisták kongresszus ma áldását adta az MSZP-Párbeszéd közös választási listájára, melyen a listavezető Karácsony Gergely és Molnár Gyula pártelnök után a 3. az MSZP "arca", a budapesti elnök Kunhalmi Ágnes. Munkatársunknak a listát összeállító országos választmány ülése után tegnap késő este egy ismert szocialista politikus azt mesélte, hogy Kunhalmi Ágnes hívei megkísérelték "einstandolni" az MSZP-Párbeszéd lista 2. helyét a számára. Ma a kongresszus után az MSZP-vezetés egy másik tagja megerősítette: a tegnapi országos választmányi ülésen a budapesti MSZP párttanács egyik tagja felállt és közölte, hogy az ő testületük Kunhalmi Ágnest jelöli Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt után az országos lista 2.helyére, azzal, hogy ő a kampány arca is, és Karácsony Gergellyel ketten népszerűsítik a Szövetséget országszerte, minden fórumon - hangzott az érvelés.

A budapesti szocialisták próbálták kihasználni Molnár Gyula meggyengülését a Fodor-Gyöngyös turbulencia miatt is, de a budapesti párttanácsban vannak, akik evidenciának tekintik, hogy Kunhalmi lehet a választások után a megújuló baloldal képviselője, sőt akár az első számú vezetője is, "hívják MSZP-nek, vagy másnak" - fogalmazott forrásunk, aki a választmányi ülésen a hangzavarban hallott olyasmit is, hogy "Gyula, te ne mondjál semmit, inkább mondjál le". Ezt viszont egy másik forrásunk nem hallotta ( igaz ő nem a küldöttek között ült ).

Az bizonyos, hogy Kunhalmi 2. helyére tett javaslat ellen érvelt Hiller István, a választmány elnöke. Forrásunk elmondása szerint az ő megközelítése elvi jellegű volt, nem személyes, azaz nem Kunhalmi ellen szólt, és nem Molnár Gyula mellett. A politikai logika és a szokásjog alapján mondta azt Hiller István, hogy ha nem a pártelnök a listavezető, akkor a 2. hely kötelezően a pártelnöké. "Amennyiben ez nem így lenne, az nagy zavart, zavarodottságot okozna" - konstatálta forrásunk, aki osztotta azt a meglátást, hogy egy ilyen cserével, amivel az MSZP elnöke a 4. helyre csuszna le, "zárójelbe tették volna" Molnár Gyulát, 58 nappal a választások előtt. A választmányi ülésen általános volt az a vélemény, hogy Kunhalmi Ágnes nemet mond a budapestiek felkérésére, hogy vállalja a 2. helyet, de ő azt mondta: vállalom.
Az országos választmány azonban nem szavazta ezt meg.

Fodort a 70-75 helyre szánták, későbbi helycserével

Forrásaink szerint az országos választmány ülésén Baja Ferenc, az MSZP pártalapítványának kuratóriumi elnöke jónak látta volna, hogy - noha az MSZP-Parbeszéd listán a 15. helyre nem Fodor Gábort, hanem Bősz Anettet szánják - az irszágos lista 70-75. helye körül "valahol" legyen ott a Liberálisok elnöke is. Egyes szocialisták úgy tudják, volt egy olyan forgatokönyv, hogy "a végén egy helycserével mégis Gábor kerül majd be a parlamentbe", az MSZP-Párbeszéd frakcióba, és nem a Bősz Anett, a nagy körfogásban viszont állítólag a választmányi ülés végén elfelejtették megszavazni Fodor Gábor listás helyét.

Cikkünk megjelenése után az MSZP azt közölte portálunkkal, hogy az MSZP Országos Választmányi ülésén sem Baja Ferenc, sem más testületi tag részéről nem merült fel az igény Fodor Gábor országos listán történő szerepltetésével kapcsolatban. Hozzátették, Fodor Gábor személyéről nem a "nagy körforgás" miatt nem szavazott a választmány, hanem azért, mert nem volt ilyen javaslat. (Cikkünkben mi nem állítottuk, hogy bárki ilyen javaslatot megfogalmazott volna.)

Annak viszont sok szocialista kifejezetten nem örül, hogy a fiatal liberális Bősz Anett a 15. helyet egy "igazi" baloldali/szocialista elől veszi el a lehetőseget.

Munkatársunknak az egyik vezető szocialista politikus azt sem zárta ki, hogy olyan megegyezés születik, hogy Bősz Anett MSZP-Párbeszéd logó alatt induljon egyéniben Budapesten, a Belvárosban. Erről a lehetőséget viszont forrásunk "épp csak hallott".

További belföldi híreink