Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2018-02-08 15:47:00

Menő egy Tesla az űrben, de ennél fontosabb, ami most történt

Noha egyik gyorsítórakétája megsemmisült, mégis sikerrel zárult a Falcon Heavy óriásűrhajó startja. A történelmi fellövés a világ legdrágább autóreklámja is volt egyben, a raktérben ugyanis egy Tesla márkájú elektromos autó kapott helyet. Bár ez önmagába véve történelmi pillanat, Sárneczky Krisztián azt is elmondta az ATV Start című műsorában, hogy egy paradigmaváltásnak is tanúi lehettünk. A csillagász arról is mesélt, hogy az állami űrkutatással szemben ma már a magánszektorban látják ennek sikerét.

„Persze, ez az autó menő, egy Tesla fent az űrben, ami nagyon klassz”, de egy paradigmaváltás történik”- magyarázta az ATV Start című műsorában Sárneczky Krisztián a Falcon Heavy kedd esti kilövésével kapcsolatban. Mint mondta, nem egy állam, az Amerikai Egyesült Államok, vagy a Kínai Népköztársaság, hanem egy magánember „megy” az űrbe, és ő birtokolja jelenleg a legerősebb rakétát a világon, így előállt az a helyzet, hogy Elon Musk tudhatja magáénak a legjobb elérést a világegyetemhez, magyarázta a csillagász.

Kudarcos állami szerepvállalás

Sárneczky egyébként üdvözli a teljesítményt, hozzá is tette, hogy az elmúlt hatvan évben felemás pályát írt le az állami űrkutatás. Szakmai berkekben „elég kudarcosnak” vélik az állam által finanszírozott kutatásokat, ezért úgy véli, ma már a szakma is „a magánszektorban látja a nagy dolgoknak a végrehajtását”.

A csillagász arról is beszélt, hogy a kilövésben érdekes volt, hogy ugyanúgy a 39 A bázisról indult a Falcon Heavy, mint a nevezetes Apollo 11. Azzal kapcsolatban, hogy ennek van-e szimbolikus jelentősége, Sárneczky azt mondta: onnan indultak a Hold-expedíciók, a kilövésnél pedig ott volt „Buzz” Aldrin, aki a második emberként lépett a Holdra Neil Armstrong után.

A csillagász közölte azt is, hogy amíg hidegháború volt, addig adtak pénzt az űrkutatásra, például Kína, amikor fel akart törni, szintén ebbe fektetett rengeteget, de ma már a világnak és az embereknek mindenféle más bajai vannak, ezért az államok nemigen tudnak ebbe beruházni.

„Terjeszkedni kell”

Sárneczky Krisztián szerint elvontabb gondolat, de mégis minden nagy gondolkodó úgy véli, hogy az emberiség jövője a világűrben van, „terjeszkedni kell, mert attól van fejlődés”. Azt is elmondta, hogy sok mindent használunk az életünkben, amit az űrkutatásnak köszönhetünk. Legjobb példa erre a WD 40 csavarlazító, ami a kalapács mellett a műhelyek talán legfontosabb eszköze.

Arról is beszélt, hogy lakóbázist valószínűleg lehetne építeni az űrben, de például a szemétkivitelhez még drágák a jelenleg elérhető űrhajók. Egy átlagos rakéta néhány tízmillió dollárba kerül például, ezért nem nagy biznisz felpakolni rá 60 tonnányi szemetet. Megemlítette az űrliftet is, a dróton 100-200 km magasra felvivő lift sem tűnik elrugaszkodott gondolatnak, magyarázta, majd hozzátette: azért ez sem túl jó ötlet, mert ahogyan a Tesla 2073-ban visszajön a Föld közelébe, úgy az esetleges atomhulladék is visszaeshetne a Földre néhány évszázad múlva.

Fegyverek és műholdak

Sárneczky a SpaceX kutatásairól esetlegesen kiszivárgó információkkal kapcsolatban óvatosságra intett. Mint mondta, ha ez megtörténne, azért lenne veszélyes, mert a rakétákra fegyvert is lehetne tenni, amit ezekkel az eszközökkel könnyedén el lehetne juttatni a Föld másik oldalára.
Elmondta, ennek a technológiának az is egy következő lépése lehet, hogy műholdakat juttatnak fel a világűrbe. A csillagász szerint ugyanis egy átlagos európai polgár minden nap kb. 50 műholddal lép kapcsolatba. Ennyi szolgálja az életünket a műsorszórástól egészen a GPS-ig.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink